USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İlkokul öğrencisi, ALS hastaları düşüncesince hayat dayanak noktası aparatı tasarladı

Gaziantep'te oturan 9 yaşındaki Ela Ersönmez, ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalarının yaşamını kolaylaştırmaya müteveccih "Kas Yetersizliği Yaşayan Hastalar İçin Her Yöne Dönebilen Yaşam Destek Aparatı" geliştirdi.

İlkokul öğrencisi, ALS hastaları düşüncesince hayat dayanak noktası aparatı tasarladı
13-10-2021 13:45
Gaziantep

Anaokulundan itibaren kodlama derslerimizi düzlük Ersönmez'in geliştirdiği aparat, bağan karın sendromu, yutkunma ve enformasyon problemi canlı hastaların gelişmemiş avlu sürmeleri adına boyunlarını yalman halde konumlandırıp enformasyon kurabilmesini, cezaevi teması ile başını istediği yöne çevirebilmesini sağlıyor.

Özel müşterek kolejin 4. sınıfında okuyan Ela Ersönmez, AA muhabirine, akıl ve omurilikteki kasların cereyan etmesini sağlayıcı asap hücrelerinin hasar görmesi kararı ortaya çıkan ALS sorununa yakalananların yaşamını kolaylaştırmak istediğini söyledi.

Teknolojiye ahlaksız bulunduğu düşüncesince kodlama ve yazılım derslerimizi aldığını dile getiren Ersönmez, ikinci sınıftan bu yana TEKNOFEST'e hazırlandığını tabir etti.

Annesi ve plan danışmanı Neriman Ersönmez ile yarışmaya hazırlandığını, meydana getirdiği tetkikat kararında ALS hastalığının dikkatini çektiğini dile getiren Ersönmez, şöyleki konuştu:

"Sağlıklı müşterek insanoğlu cereyan geçirmek istediğinde beyninin ilgilendiren bölümünden doğan uyarma omuriliğine masraf ve cereyan ettirilebilecek ilgilendiren parçaya ulaşır. Fakat omurilikteki en ıvır zıvır hasar, azda olsa veya ağız ağıza temelli adale sorununa illet olabilir. Yaptığımız aparatla hastaların çakılı durmasını değil de kalabalık olmasını sağladım. Teknolojiyi rastgele devir enteresan bulmuşumdur. İkinci sınıftaki projemden yola çıkarak buraya denli geldim. TEKNOFEST 2021'de "İnsanlık Yararına Teknolojiler Sağlık ve İlkyardım İlkokul-Ortaokul" kategorisinde Türkiye üçüncülüğü aldım. Büyüyünce bilgi hanımı peyda geçirmek istiyorum. Yaşıtlarıma araştırmalarını, çalışmalarını başvuru ederim."

Proje danışmanı Neriman Ersönmez ise plan odaklı terbiye verdiklerini, öğrencilerinin TEKNOFEST ve TÜBİTAK kabil yarışmalarda toprak almasının aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Öğrencileri uygulayım bilimi yarışmalarına hazırladıklarını dile getiren Ersönmez, aleti okulda baş başa yaptıklarını, malzeme, laboratuvar kabil kâffesi olanakların okulda bulunan bulunduğunu belirtti.

Ela'nın küçüklükten bu yana teknolojiye hevesi bulunduğunu dile getiren Ersönmez, şunları kaydetti:

"Bu sektörde olduğum düşüncesince evimizin içinde sonsuz adına robotik kodlama ve yazılım mevzuları gündemde. Ela, sabık yıl de TEKNOFEST'e hazırlandı. Ama finale çıkamadı. Vazgeçmedi. Çalışmaya, araştırmaya bitmeme etti. İnternette araştırı yaparken sağ esen ilgilendiren çalışmalara yöneldi. Sağlığın insanoğlu yaşamı düşüncesince önemini bilici müşterek çocuk. Bu sebeple buna teknolojik hal istihsal kılmak istedi. ALS hastaları düşüncesince piyasada aparatlar mevcut. Fakat bunların fire taraflarını ayırt etti. Boyun aparatları, hastaların boynunu çakılı markajcı müşterek aparat. Biraz duygudaşlık kurması gerekti. Hastalar filhakika tekerli sandalyede çakılı duruyor. Boyunlarının çakılı durmasını istemedi. Hareketli müşterek aparat imgesel kurduk ve gerçekleştirdik. Bu müşterek numara prototipimizdi. İkinci ilk örnek düşüncesince şöyleki müşterek görüntü kurdu. 'ALS hastalarının kâffesi kaslarının bulunmayan olması yerinde hoppadak cezaevi kasıyla cereyan ettirebilir miyim?' diyerek düşündü. Sonra hoppadak cezaevi hareketlerini izlem ederek mesuliyet aparatını arama edebilen cümle geliştirerek projesini elan da geliştirdi."

Ersönmez, sistemin dü değişik düzentileme yöntemi bulunduğunu anlatarak, "Birinci yöntemde bireyin kafasının yukarı bölümüne balya mevrut balans ve ivme sensörüne mevrut bilgiler bireyin kafasının konumunu vermektedir. Bu bilgiler işlenerek bireyin kafası, öne, arkaya, sağa veya sola düşmesi yerinde arkadaki düzenek yoluyla olması müstelzim DOĞRU pozisyona özerk halde getirilmektedir. Diğer düzentileme yöntemi ise bireyin kaslarının tamamının kullanılamama hali düşüncesince tasarlandı. Bu yöntemde bileşimli zeka kullanıldı. Kişinin cezaevi hareketleri izlem edilerek hâllenmek istediği konumu cezaevi bebeğiyle arama etmesi sağlandı." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ