USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İnmenin en önemli nedeni olan gazel damarı tıkanıklığından kurtulmak mümkün

Plak denilen besili maddelerin ve kolesterin artıklarının şah damarını tıkaması ile oluşan karotis atardamar hastalığı, selamünkavlen kabil ağırbaşlı esenlik problemlerine neden olabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Raed Zallo

İnmenin en önemli nedeni olan gazel damarı tıkanıklığından kurtulmak mümkün
16-10-2021 16:34

Beynin en önemli müvellidülhumuza deposu olan ve ahali ortada “şah damarı” namına bildik “karotis arter”lerin encam derecede daralması yada tıkanması, duygu problemleri ve bellek kanamaları beraberinde inmenin gerçek sebeplerinden birisi namına öne çıkıyor.

Beyine revan kan akımında, damar tıkanıklığı yahut pıhtı atma zımnında ara oluşması yerinde bellek hasarı, felç, derinlemesine dönemli pot yahut ölümle sonuçlanabilen damla gerçekleşiyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Raed Zalloum, gazel damarı tıkanıklığı riski haiz kişilerin, bire ortak vakitte koroner atardamar ve duygu rahatsızlığı düşüncesince de riziko grubunda olduğuna ilgi çekiyor. Dr. Raed Zalloum, gazel damarı tıkanıklığı ve damla sebepleri ortada sigara kullanımı, hipertansiyon, encam yaş, koca cinsiyet, metabolik sendrom, fiziki etkinlik azlığı, ailede damar şiddeti hikayesi olması ve kolesterol, insülin direnci ile diyabete ilişkin kan şekeri yüksekliğinin arazi aldığını söylüyor.
Öte taraftan hepsi bu faktörlerinin varlığının gazel damarı rahatsızlığına neden olabileceği anlamına gelmediğini de anlatım eden Raed Zalloum, bu faktörlerden kimilerine rastlanması durumunda, hastalığın gelişimini engel olmak düşüncesince lüzumlu önlemleri almanın sonuç aşama eleştiri olduğuna ilgi çekiyor.

Dikkate alınmayan damla belirtileri ölümle sonuçlanabilir

Vücudun yüzü de içerisine düzlük ortak yarısında türlü derecelerde kuvvet kaybı yahut kansızlık yaşanması, mülakat ve kavrama güçlüğü, ortak yahut dü flaş aniden rüyet kaybı yada görmede azalma, giriş dönmesi ve balans bozukluğu, hasbi ve aniden başlangıçlı alevli giriş ağrısı damla belirtileri ortada arazi alıyor. Bu vaziyette en endamsız müddette doktora başvurulması gerekiyor. Zalloum, “Bu belirtilerin dikkate alınmadığı hallerde inmeye ilişkin mihman bellek hasarları, felç, gövde fonksiyonlarında zayiat karışma ölüme vasıl neticeler yaşanabilir” diyor.

Sağlıklı tagaddi ve fiziki etkinlik iri seviyede hastalıktan koruyor

Yaşam seçimi ile tagaddi ve perhiz değişimleri ile kan sulandırıcı ve kolesterin düşürücü deva kullanımının tedavide en önemli tabanca olduğuna ilgi çekici Zalloum şöyleki bitmeme ediyor; “Yaşam seçimi değişimleri ile karotis atardamar rahatsızlığı önlenebilir yahut ilerlemesinin önüne geçilebilir. Sağlıklı ortak perhiz ve fiziki etkinlik ile ülküsel kiloya ulaşılabilir, tansiyon ve kolesterin düzeyinin akla yatkın sınırlariçerisinde kalması, ayrıca dobra kolesterin (HDL) düzeyinin korunması sağlanabilir”.

45 dakikalık ortak operasyonla parasız alışılagelen dünyasına art dönüyor

Yaşam tarzı ile yapılacak tebeddülat beraberinde deva kullanması ve/veya cerrahi tedaviler ile karotis atardamar rahatsızlığı engellenebiliyor. Karotis atardamar rahatsızlığı tedavisinde endovasküler ve cerrahi girişimlerin de otama yöntemi namına kullanıldığına ayraç eden Zalloum, akla yatkın otama yöntemine değişmeyen verilirken hastanın yaşı, umumi afiyet vaziyeti ve riziko faktörlerinin dikkate alındığını söylüyor.

Uygun olan hastalarda gazel damarı hastalığında daralma olan semt cerrahi yada girişimsel anjiyografik yöntemle otama ediliyor. Zalloum “Darlık olan alanda gazel damarı açılır, daralmaya kez açan plaka çıkarılır. Operasyon süresi tahminî namına 45 dakikadır. Hastalar çoğu kez operasyondan ortak gündüz sonradan taburcu edilir. Bir hafta içre ise alışılagelen yaşantısına art döner. Dünyanın mahdut merkezinde meydana gelen bu otama hastanemizde de münteşir namına uygulanmaktadır” ifadesini kullanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ