USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'İştahsız olan çocuklar hekim tarafından değerlendirilmeli'

İştahsız olan evlatların müşterek çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi icap ettiğini kail Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevinç Tugay, "İştahsızlığa faktör olan faktörlerin araştırılması ve probleminin giderilmesi, çoğalma ve gelişmeyi etkileyeceği dair aileye bili

'İştahsız olan çocuklar hekim tarafından değerlendirilmeli'
16-12-2021 17:15

Medicana Kadıköy Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevinç Tugay, çocuklarda akıllıca yiyecek alışkanlıklarının edinilmesi ile ilgilendiren açıklamalarda bulundu. İştahsızlık şikayetiyle polikliniklere başvuran yüzdelik 25-30 vakanın yalnızca yüzdelik 1-3'ün hakkıyla boğazsız yer aldığı ve otama gerektirdiğini anlatım fail Dr. Tugay, "İştahsız olan evlatların ortak çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir. İştahsızlığa etmen olan faktörlerin araştırılması ve probleminin giderilmesi ile nema gelişmeyi etkileyeceği dair aileye bilgelik verilmesi açısından önemlidir" ifadelerini kullandı.

Her çocuğun nema hızının hesaplanması ve verilerin ortak persentil eğrisi eşliğinde değerlendirilmesi icap ettiğinin altını çizen Uzm. Dr. Tugay, iştahsızlığın büyümeyi etkileyip etkilemediği araştırılması icap ettiğini söyledi.

İştahın ortak yemeğin zevkle, neşeyle ve dilek edilerek yenmesi anlamına geldiğini kail Uzm. Dr. Tugay, "Her gözyaşı zamanında yer aldığı üzere çocukluk zamanında de yemeklerini afiyetle güle oynaya tüketen ailelerini yormayan onları bahtiyar fail çocuklar yer aldığı gibi; tabak, kaşık gördüğünde kaçan boğazsız çocuklar da olabilir. İştahsızlık ise tığ hekimlerin çocuk polikliniklerinde en kalın karşılaşmış yer aldığı yakınmalardandır ve genellikle çevresel, genetik, davranışsal, derun bilimsel faktörlere ilişkin olabileceği üzere akut-kronik enfeksiyonlar ile birtakım vitamin mineral eksiklikleri, metabolik emraz diş çıkartma dönemleri üzere fizyolojik süreçlerde de olabilir" niteleyerek konuştu. Dr. Tugay, ortak çocuğun, nema ve evolüsyon geriliği yaşamaması düşüncesince ana babaların iştahsızlığa nazarıitibar etmesi icap ettiğinin altını çizdi.

"Çocuklar birtakım zamanlarda yahut birtakım hadiseler karşısında iştiha kaybı yaşayabilir"
İştahsızlık üzere yiyecek problemlerinin çocuğun his hali ile şişman oranda münasebetli bulunduğunu tamlayan Uzm. Dr. Tugay, “Çocuklarda beslenmeye gönül rahatlığı dayanım gelişmemesi düşüncesince ana babalar çocuğun ortamında bulunmuş yer aldığı can halini ve aşındırmak yemeye gönül rahatlığı sergilediği tutumu menfez uğrunda bulundurmalıdır. Çocuklar da biz üzere birtakım zamanlarda yahut birtakım hadiseler karşısında iştiha kaybı yaşayabilir. mesela okulda biçimsiz ortak güneş geçirdiyse o güneş canı aşındırmak istemeyebilir. Bu halde ana babalar aşındırmak yemeyi öteki rastgele şeyden şimdi ehemmiyetli pozisyona getirmemeli ve çocuğun ortamında bulunmuş yer aldığı his halini anladığını göstermelidir. Aksi takdirde çocuk yaşamış yer aldığı şahsi problemin aşındırmak yemekten şimdi değersiz görüldüğünü düşünüp buna aksülamel yerine aşındırmak yemekten uzaklaşabilir" niteleyerek konuştu.

"Çocuğunun şimdi az yediğini düşünen ebeveynler onlara boş edisyon uyguluyor"
İştahla ilgilendiren yerine ebeveynlerin bilmeleri müstelzim en ehemmiyetli noktanın evlatların ferdî farklılıklar göstermesi bulunduğunu kail Uzm. Dr. Tugay, "Bir baş döndürücü anne babanın icra ettiği günah apayrı küçüklere bakarak, onların aşındırmak yiyecek davranışı ile özlük çocuğunun aşındırmak yemesini kıyaslamak. Çocuğunun şimdi az yediğini düşünen ebeveynler onlara boş edisyon uygulayarak, kendilerine boş kaygılar yüklüyor. Çoğu el bu biçimde düşünen tasalı aileler çocuklarına kusur tagaddi trendleri kazandırırlar. Aynı sürede bu aileler rastgele şeyi yemekle özdeşleştirdikleri düşüncesince çocuk-aile ilişkisini bozarlar ve kısıtlayıcı oldukları düşüncesince de çocuklarına da derun bilimsel edisyon uygularlar. Bu sebeple aşındırmak yiyor yahut yemiyor olmasından baş döndürücü en ehemmiyetli bekçi çocuğa kısıtlayıcı ortak iktisat sergilemeden akıllıca tagaddi trendleri edindirmektir" açıklamalarında bulundu.

"Çocuklarda akıllıca yiyecek alışkanlıklarının edindirilmesi düşüncesince en ciddi gözyaşı ek gıdaların baş zamanıdır"
Uzm. Dr. Tugay, "Çocuklarda akıllıca yiyecek alışkanlıklarının edindirilmesi düşüncesince en ciddi gözyaşı ek gıdaların baş zamanıdır. Her seferinde toy tanışacağı ortak gıdayı belli başlı ortak müddet ve oranda özgülemek ve öteki toy gıdaya başlamadan 8-10 el o gıdayı denemek, yemiyorsa bundan sonraları onu 2-3 hafta bırakarak şimdi ortak tomar zorlamamak gerekir. Yemediği besin sayı farkı 1 ay genişliğinde sonraları gine açken denenebilir. Kısaca ortak besini kabullenmesi düşüncesince ona sayı farkı 1 maaş ortak müddet tanıyabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki evlatların yüzdelik 30'u toy ortak gıdaya gönül rahatlığı aksülamel gösterebilir. Yavaş ve davranışlarında ölçülü adımlarla zorlamadan kabullendirilmelidir. Bizler ortak çocuğun seçici olmaması düşüncesince 1 yaşına genişliğinde elden rastgele besin ile biricik on paralık tanışmasını isteriz. Bu devirde mahlut verilmesini de katiyen önermeyiz. Bir baş döndürücü çocuk başta nema hızının yavaşladığı 8-9. aylarda; 1-2 gözyaşı arasında, okulun evvel yıllarında ve ergenliğin elden öncesinde muvakkat iştahsızlık zamanına girebilir. Genellikle 1 gözyaşı yöresinde birtakım çocuklarda yürümeye başlamaları ile istiklal devri başlar. Bu yaşlarda uyuma, giyinme, banyo ika ve yemede inatlaşmalar olabilir. Özellikle de 2 gözyaşı kâffesi iktisat problemlerinin ortaya çıkmış yer aldığı enikonu çelim ortak dönemdir. Bu devirde de toy gıdalara gönül rahatlığı iştahsızlık devri adım atar ve bu geçicidir" dedi.

"Tedaviden evvela iştahsızlığın nedeni araştırılmalıdır"
İştahsızlık problemini akıllıca biçimde otama edebilmek düşüncesince en evvela bu probleme tarz açan kaynağın belirlenmesi icap ettiğini anlatım fail Uzm. Dr. Tugay, “Planlanacak otama girişimlerinin bu doğrultuda şekillendirilmelidir. Uzun mütemadi iştahsızlık ise güçlü eksikliği; tutya eksikliği, reflü, gastrit üzere göden hastalıkları; metabolik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, gönül hastalıkları, kistik fibroz üzere süreğen öteki hastalıklar, besin intoleransı, besin allerjileri, paraziter hastalıklar, malabsorbsiyon üzere sebepleri aramak gereklidir. Çocukların güzel besin alamadıkları düşüncesince sorunlu olabileceklerinin yanında sorunlu oldukları düşüncesince de gıdayı alamadıkları da düşünülmelidir. İştahsızlık ile başvuran kâffesi küçüklere rutin iştiha açıcı tedavilerin uygulanması akıllıca değildir. Öncelikle çocuk etraflıca yerine yoklama edilmeli, icabında öteki birimler ile ortaklaşa iş yapılmalı ve çocukta iştahsızlığa tarz açan gerçek dava ortaya çıkarılmalıdır. Aksi takdirde makbul iştiha açıcı otama sonlandırıldığında ayrımsız maslahat gine yaşanabilir ve bu gidiş çocuğun gelişimini sonuç basamak negatif etkileyebilir. Kısacası iştahsızlık bünyenin kâffesi sistemlerini etkileyen ortak sorundur ve akıllıca otama düşüncesince rastgele anlamda meraklı yerine ele katılması gerekir” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ