USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu'ndan enerjik nakille aza bağışı çağrısı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Canlı nakilde şişman sorunlarımız var. Biz canlılarımızı kesiyoruz, ölülerimize dokunmuyoruz. Bu çelişkiyi bulunmayan etmemiz lazım.'' dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu'ndan enerjik nakille aza bağışı çağrısı
03-11-2021 14:40
İstanbul

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Biz canlılarımızı kesiyoruz, ölülerimize dokunmuyoruz. Bu çelişkiyi bulunmayan etmemiz lazım. Yani canlıdan böbrek alıyoruz, cansız insanoğlunun böbreğini toprağa veriyoruz. Bunu sosyal bilinçle yönetebiliriz. Bunu bizlerin, topluma eğitimiyle çözebiliriz." dedi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kabilinden Organ Bağışı Haftası kapsamında, aza ve nesiç nakli dair farkındalığı bırakmak üzere panel yapıldı.

Prof. Dr. Meliha Terzioğlu Amfisi'nde planlı panelde mütekellim Prof. Dr. Memişoğlu, 1999 senesinde Miami Üniversitesi'ne uykuluk ve bumbar nakli konusu düşüncesince gittiğini söyledi.

Burada önceki hissettiği şeyin nice insanoğlunun aza bulamadığı düşüncesince yaşamını kaybetmiş bulunduğu bulunduğunu dile getiren Memişoğlu, Türkiye'de, 1988 yılından 2000'e derece meydana getirilen uykuluk naklinin tahminî 200 bulunduğunu bildirdi.

Memişoğlu, ABD'den Türkiye'ye döndükten sonradan aktarım mevzusunun aktifleştirilmesi düşüncesince Cerrahpaşa'ya geldiğini ancak uykuluk naklinde beklenilen aktivitenin gösterilemediğini dile getirdi.

Genel cerrahide 2 yıl başasistanlık yaptığını özetleyen Memişoğlu, "Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel cerrahlarının burada bulunduğunu gördüm ve aşırı bilinçlilik öğrendim yek maatteessüf aktarım dair bu kombinezon o devir yeteri derece etkinlik edilemedi. Çeşitli sebepleri var. Bunların tartışılmaması gerekiyor yek böbrek bitmeme etti. Cerrahpaşa, Türkiye'nin esasında cerrahi anlamda lokomotifidir." diyerek konuştu.

Organ nakilleri dair bazısı istatistiki bilgiler de paylaşan Memişoğlu, "Türkiye'de 1988'den 2000 yılına derece bütün 200 uykuluk nakli yapılmazken bugün çabucak İstanbul'da senede 700-800 uykuluk nakli yapar bir duruma geldik. Senede 2 bine yaklaşan böbrek nakli yapar bir duruma geldik. Tabii ki Kovid ile ilgilendiren güzeşte yıl ortak nüsha düşüklüğümüz beli yek şu anda Kovid evveliyat rakamlara baştan başarmış durumdayız." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Memişoğlu, nakillerin yüzdelik 70-80'inin hususi yahut vakıf üniversitelerinde yapıldığını kaydederek, Cerrahpaşa, Başakşehir Çam ve Sakura, Çapa ve Marmara kabil hastanelerin bu sayıyı artırmasını beklediklerini dile getirdi.

İstanbul'da 39 böbrek ve 19 uykuluk aktarım merkezi olduğuna dikkati çekici Memişoğlu, şunları söyledi:

"Bunlar evren çapında merkezler. Burada meydana getirilen ameliyatların hayat sürelerine baktığınız devir dünyanın en güzel merkezleriyle yarışır pozisyondalar. Bu esasında Türk sağlığının nereye geldiğini gösteriyor. Bununla ne derece öğünsek azdır. Bizim aza networkümüz de dahil, aza sistemlerimiz de dahil, dünyaya kip olacak sistemdir. Ama eksiklerimiz mevcut mı? Var, şimdi bahsettik.. Canlı nakilde iri sorunlarımız var. Biz canlılarımızı kesiyoruz, ölülerimize dokunmuyoruz. Bu çelişkiyi bulunmayan etmemiz lazım. Yani canlıdan böbrek alıyoruz, cansız insanoğlunun böbreğini toprağa veriyoruz. Bunu sosyal bilinçle yönetebiliriz. Bunu bizlerin, topluma eğitimiyle çözebiliriz."

Memişoğlu, mevzuat altyapısı olması durumunda camianın kabullenememesi zımnında bellek ölümü bildirimlerinin ehliyetli olmadığına dikkati çekti.

Türkiye'de geliştirilmesi müstelzim en ehemmiyetli şeylerden birisinin de nesiç bankacılığı ve nesiç nakli bulunduğunu tabir fail Memişoğlu, "Sadece ortak operatör adına değil, ortak yurttaş adına nice kişiye dirilik verecek ve öldükten sonradan ortak bölümü bedenimizde bulunan organların yaşanmasına bitmeme edecek aza bağışının tamamı maşer kabilinden kabullenmesini, ilkin bellek ölümü gerçekleşmiş, bundan sonradan hayat umudu sıfır cesetlerin çürümesi düşüncesince toprağa değil, yaşaması düşüncesince şahıslara organlarının verilmesini toplumdan bekliyorum." değerlendirmesini yaptı.

"Herkes aza arayışı içinde olabilir"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın ise her insanoğlunun organa gerekseme duyabileceğini, parasız olup aza arayışı içinde olabileceğini söyledi.

Türkiye'deki aza bağışlarının birçoğunun canlıdan yahut hastanın ortak tanıdığından aza bulma biçiminde bulunduğunu aktaran Aydın, "Kadavradan aza nakli şu demek oluyor ki bellek ölümü gerçekleşmiş, derin bakımda yatan ortak hastanın aza nakli bu işi en kolaylaştıran ve dünyada da en aşırı geçerli yöntemdir. O anlamda toplumumuzun bu mevzuda bilgilenmesi, tamamı derin bakımcıların bu aşamada ihtimal henüz degaje eğitimler vermesi bu işi arttıracak." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ