USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'un merkezindeki natürel onma kaynağı: Tıbbi bitki bilimi bahçesi

"Türkiye'nin evvel ve en iri tıbbi bitki bahçesi" namına 2005'te açılan, 14 dönümlük bölgede 700'ü çok adalet ev sahipliği özne Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, kentin merkezindeki konumuyla kişilerin katıksız şifaya ulaşmasına olanak sağlıyor.

İstanbul'un merkezindeki natürel onma kaynağı: Tıbbi bitki bilimi bahçesi
11-06-2022 13:02
İstanbul

Doğal koşullara akıllıca yetiştirilen ekinezya, ıtır, pisik otu, lavanta ve sulu zırtlak otu kabilinden yüzlerce bitki türünün üretilmesi, araştırılması, tanıtılması ve çeşitliliğinin korunması amacıyla misyon sağlayan bahçede yaz aylarının gelmesiyle nitelik cümbüşü yaşanıyor.

Pembe, beyaz, kırmızı, solgun ve mor çiçeklerle renklenen şifalı bitkilerin bulunmuş olduğu bahçe, ziyaretçilerin ekosistemin farkına intikal etmeleri düşüncesince vesile sunarken, şifanın doğada bulunduğunu da gösteriyor.

Adacıklardan oluşan ve her kısımda ayrımlı türlerin yetiştirilmesine akıllıca koşulların oluşturulduğu bahçede, hamam ve mutedil hava bitkilerinin arsa almış olduğu serada, taşınmazlar içi ve taşınmazlar dışından getirilen 90'ı fazla cins bulunuyor.

Ziyaretçiler, etiketler ve bazılarında mevcut QR harf aracılığıyla bitki üzerine açık ve ünlü bilgelik alabiliyor.

Kurutulan bitki örnekleri herbaryumda incelenebiliyor

Bahçede, tıbbi bitkilerin hasat edildikten sonraları işlendiği ve kullanılmak neredeyse dönüştürüldüğü laboratuvar, herbaryum, tohum bankası ve kurutma odası da bulunuyor.

Türüne uyarınca belli başlı hasat zamanlarında birleşen bitkiler, kurutma odasında mevzun şartlarda kurutuluyor. Bitkilerin tohumları sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla paketlenerek tohum bankasında korunuyor.

Kurutulan bitki örneklerinin birlikte bölümü herbaryumda saklanıyor. Herbaryum, ziyaretçilerin mevsime müteallik kalmadan istedikleri bitkileri görmesine ve incelemesine olanak sağlıyor.

Uygulamalı eğitimlerin ve atölyelerin düzenlenmiş olduğu laboratuvarda ise yetişmen öğrencilere ve kursiyerlere tıbbi bitkilerden krem, merhem, sabun, kolonya, parfüm, uçman yağ ve harbilik ürünü inşası öğretiliyor.

Bitki atıklarının saf basma namına değerlendirildiği bahçede, bireşimli basma ve ilaçlara başvurulmazken, sulama düşüncesince damlama ve yağmurlama şekilleri kullanılıyor.

Bitkiler bitki bilimi namına kişileştirme edilip sınıflandırılıyor

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Zengin Tınmaz, 14 bin metrekarelik bölgeye kurulan bahçede, serada yetişen subtropik ve tropik bitki çeşitlerinin arsa almış olduğu 700'ü fazla tıbbi bitkinin bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin her yerinden ve taşınmazlar dışından mevrut nebatat düşüncesince değişik bakım ve yetiştiricilik uyguladıklarını dile getiren Tınmaz, bitki bilimi namına kişileştirme edilen bitkilerin akıllıcasına cins olup olmadığına bakılıp sınıflandırıldığını anlattı.

Geleneksel ve çağdaş tıpta monografili denilen bitkilerin sınıflandırılmasına ilkin ehemmiyet verdiklerini tamlayan Tınmaz, "Eğer akıllıcasına birlikte türse hâlâ sonraları alanımıza alıyoruz. Tabii çor ve zararlıdan duru olması gerekiyor. Daha sonraları üretimine geçiyoruz. Tohumla üretilen, diken şekli ve derinliğine salname nebatat ile dikme türlerimiz var. Bunları, akıllıca yetiştirme yolunu belirliyor ve tohumlarının devamını getirmek düşüncesince derneşik namına tohum bankamızda saklıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tınmaz, bitkilerin çiçekli kısımlarının her devre ziyaretçiler çeşidinden görülebilmesi amacıyla herbaryum koleksiyonu oluşturduklarını anlattı.

Bitkilerin tedavide geçer not kısımlarından "drog" örnekleri saklanıyor

Bahçede mevcut laboratuvar, bitki kurutma alanı, herbaryum ve tohum bankasının daim fonksiyonel ve birlikte kısır fasit daire biçiminde bulunduğunu özetleyen Tınmaz, tohumu ekilerek yetiştirilen bitkiden tedavide kullanılması düşüncesince drog denilen örneklerin alındığını, kuruttuktan sonraları paketlenen örneklerin birlikte sene depolarda saklandığını aktardı.

Bitkilerin pH değerlerinin ayrımlı bulunduğunu tamlayan Tınmaz, "Bazıları kumsal toprakta yetişiyor, birileri killi, birileri ağırbaşlı arsa istiyor. Onun düşüncesince pH düşürücü bazısı önlemler alıyoruz. Çünkü İstanbul'da bu cins bitkinin erişmesi hakkıyla mütekait oluyor. Adaptasyon denemesinde de ilkin hamam semt bitkilerini aut bölgeye uyarlanmış ederken pişkinleştirme dediğimiz yöntemi izleyerek, birlikte dışarı, birlikte cezaevi taşıyarak adaptasyonunu sağlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Serada mutedil ve hamam hava bitkileri yetiştiriliyor

Bahçenin sera kısmında mutedil ve hamam iklimde yetişen kısaca 93 bitki şekli bulunduğunu, bunların birlikte kısmının dikme bulunduğunu tamlayan Tınmaz, burada yetişen bitkilere dayanıklı vererek, laboratuvarda da bahçede yetiştirilen türlerden gösteri gayeli bazısı mahsulat yaptıklarını aktardı.

Tınmaz, başkaca sene süresince yetişim gerçekleştirmek düşüncesince mevrut öğrencilere krem ve sade maserasyon yapımını, hisrosol ve uçman yağ üretmeyi gösterdiklerini, gine akıllıcasına hasat tekniklerine müteallik bilgelik verdiklerini kaydetti. Bitkilerin tanıtılması amacıyla bahçede eğitim, çörek ve ayrışık çalıştaylar düzenlediklerini dile getiren Tınmaz, bahçenin haftanın 7 haset görüşme edilebileceğini söyledi.

Tıbbi bitkilerin Türkiye'de anadan görme namına baş döndürücü kullanıldığını dile getiren Tınmaz, gine afiyet ve kozmetikte de tıbbi bitkilerden yararlanıldığını aktardı. Tınmaz, dayanıklı verdiği gül, burcu kabilinden bitkilerin ilkin kozmetik dalında baş döndürücü kullanıldığını, seradaki tropikal meyveler ile yenilebilir otların da besin namına tüketildiğini anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ