USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İşte Bursa'nın korona bilançosu: 732 bin kişi covid oldu, 5 bin kişi hayatını kaybetti

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa'da 2 salname pandemi dönemini değerlendirdi. Bursa'da 2 salname süreçte 732 bin ferdin kovid olduğunu, kısaca 5 bin ferdin vefat ettiğini tamlayan Doktor Yavuzyılmaz,. "4 milyon imtihan yaptık. Testlerin 5'te bir tanesi artı ç

İşte Bursa'nın korona bilançosu: 732 bin kişi covid oldu, 5 bin kişi hayatını kaybetti
04-05-2022 10:37

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa'daki 2 salname pandemi dönemini değerlendirdi. Milyonlarca korona testi, beniz binlerce fazlalık hadise ve onların temaslı oldukları insanların sağlıklarına kavuşmaları düşüncesince hepsi sağlıkçıların canla başla çalıştığını anlatım fail Yavuzyılmaz, “Salgın başladığından beri 2 yılı geçti. Ben bunun 1,5 yıldan fazlasını Bursa'da yaşadım, hâlâ önceki bambaşka ortak kentte görevimiz vardı. Bugüne derece tahsil edilen tedbirler, makbul yöntemler, dölleme süreciyle muhtemelen noktaya geldik. Umarım bundan böyle gine ortak itila yaşamayız. Hemen elden pandemi evveliyat bir hale yaklaştık diyebiliriz. Bunun nice nedeni mevcut insanoğlu bilinçlenmesi var. Alınan tedbirler, meydana getirilen esirgeyici hizmetler ve bunun başlangıcında aşılama geliyor. Biz Bursa'da 4 milyon düze aşılama yaptık. Bu dobra ortak sayı. Bursa'nın 3 milyon 100 bin derece mukayyet nüfusu var. Tabi bu sayıda muhtemelen ortak gözyaşı grubu da 12 gözyaşı altında. 12 ile 18 gözyaşı arasındaki süreçte de ailelerin tercihi ile aşılama yapıyoruz. 18 gözyaşı üzerinde insanların öz tercihleri ile dölleme yapıyoruz. Bu sayıya baktığımızda Bursa'nın 4 milyon aşılama buyurmak gaye nüfusun minimum 2 el aşılanması buyurmak oluyor. Yaklaşık 700-800 bin yöresinde 18 gözyaşı altı popülasyon vardır” dedi.

Zor eyyam geçirildiğini, keyif topluluğunun 2 yılda şişman fedakarlık gösterdiğini dile getiren Yavuzyılmaz, “Pandeminin yıkmacı etkisinden insanlarımızı ırak tutmaya çalıştık. Bunda da güzel olduğumuz kanaatindeyim. Birçok kaslı bildirme edilen ülkelerdeki kabil hastalarımızı ‘Artık meydana getirecek ortak nesne yok. Ölen ölür, artan sahalar bizimdir' kabil ortak anlayışa tek devir bırakma etmedik. Huzurevlerimizde, bakım evlerinde, alışılagelen yurttaşlarımıza da bire ortak şekilleri uyguladık. Çocuk ve gençlere de bire ortak şekilleri uyguladık. Ben Bursa özelinde söylüyorum. Günlük 7 bine DOĞRU olayımız bulunduğu eyyam oldu. Bunun kestirmece yüzdelik 10'u yatış mucip hastalardı. Bu da 700 eder. Bu sayının yüzdelik 2'si kadarı da derin bakım gereksinimi hissetti. Bu da 140 kişi eder. Hastaneler açısından hazırlop ve güdülebilen sayılar değil. Biz tek hastamızı Bursa'dan bambaşka ortak şehre arazi yokluğundan ve ya doğacak otama amacıyla göndermedik. Gönderdiğimiz ihtimal 50-100 marazlı olmuştur, bunların da gerekçeleri ailelerin bambaşka illerde yaşamasıdır. Hiçbir hastayı tığ burada otama edemiyoruz öne sürülen nedeni ile bambaşka şehre göndermedik” sanarak konuştu.

“4 bin 200 kabil sayılardan 150'ye indik”

Bazı zamanlarda hastanelerde covid-19 nedeniyle 3 bin 500- 4 bin ferdin yatmış bulunduğu devre bulunduğunu kail Yavuzyılmaz, “Bunu bizim büyüklük hastaneleri, darülfünun ve hususi hastaneler kazanmak kıl payı yekûn namına söylüyorum. 700-800 hastamızın yalnızca covid nedeniyle derin bakımda yatmış bulunduğu dönemler oldu. Bunun indinde gidiş geliş kazaları, önsezi krizleri, felçler, derin bakım gereksinimi duyan ameliyatlar durmadı. Bunları gine bitmeme ettirdik. Bizim yalnızca covid yüzünden 700'e DOĞRU derin bakım 3 bin 500 derece da yatan marazlı yükü geldi. Sadece Bursa özelinde. Ama alnımızın akıntı ile bu süreci yürüttük. Şu an dört başı mamur hastaneler düşüncesince söylüyorum. Toplam 150 derece covid nedeni ile yatan marazlı var. Bunların 50 tanesi derin bakımda ötekiler servisler de yatmaktadır. 3 bin 500 alışılagelen yatak, 700 derin bakım yekûn 4 bin 200 kabil sayılardan 150'ye indik” ifadelerini kullandı.

“Tüm keyif çalışanlarına minnet borçluyuz”

“Şu an bizim keyif yükümüzde aşırı şişman ortak hafifleme olmadı. Çünkü, bugüne derece ertelediğimiz, pandemi öne sürülen nedeni ile acile sıfır keyif problemlerini deminden yapmaya çalışıyoruz. Şu an merkezde doluluklarımız aşırı ağır miktarda yüksek. Hiçbir derin bakım ve ya yatış muntazır hastamız yok” niteleyerek laflarını sürdüren Yavuzyılmaz, “Hastaneler boşaldı diyemeyiz. Diğer sebeplerle hastanelerimize başvurular bitmeme ediyor. Sağlık çalışanlarına, en yukarıdan madun kademede fariza karşıcı arkadaşlarıma hepsine minnet borçluyum. Ciddi ortak fedakârlık ile çalıştılar. Şunu aşırı açık gördük, hastanedeki işi bitmemişse, ‘Benim mesaim bitti' niteleyerek keşik yerini kimesne bırakma etmedi. Ne devir şerait olgunlaştıysa, mesaisini bitirdi. Bu söylediklerimin süresince hepsi hastanelerde fariza karşıcı sağlıkçıları kapsayarak söylüyorum. Bu kol işidir. Sizin müvellidülhumuza sisteminizde ortak sorun, tıkanıklık varsa, teknik adam oraya karışma edemezse dilerseniz 20 hekim, 500 bacı olsun lakin teknik adam o problemi çözemiyorsa, işler aksamış demektir. Bu topluluğun yukarıdan tırnağa her insana minnet borçluyuz” halinde konuştu.

4 milyon test, 732 bin hasta

Bursa'da kestirmece 4 milyon derece sınav yaptıklarını bu testlerin elden hoppadak 5'te birisi fazlalık çıktığını altını çizen Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Tabi burada yinelenmiş olanlar da var. Yani iyileştim mi sanarak sınav yaptıran da oldu. Yaklaşık 732 bin kişi fazlalık hastamız oldu. Çeşitli zamanlarda bunlardan yüzdelik 10 kadarı hastanelerde yatarak otama gördü. 3 bin 500 derece çıkan sayılar beli lakin açıklık aralık zamanlarda farklılıklar oluştu” dedi.

1 milyon 800 bin insana filyasyon hizmeti

Sadece 730 bin hastayla değil, temaslı olduklarıyla da ilgilendiklerini tamlayan Yavuzyılmaz, “Biz yalnızca hastaları değil, onların dek oldukları kişiyi de strateji ettik. Bunlar filyasyon ekipleriyle yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi filyasyon hizmeti verildi. Hastaların kestirmece 3 katına DOĞRU ortak temaslı profilimiz vardı. Değişmekle bu arada en derin olduğumuz devre 750 ekiple beraberce 750 kol diyorum burada ortak taşıtçı 2 de sağlıkçı dost bulunuyor. Bir kol 3 insandan oluşuyor. 2 bin 250 kişi sahada fariza yaptı. Bunu sabahleyin 8'den şeb 12'ye kadar, birtakım gruplar da şeb 12'den sonraları tedbir evresini sabaha derece sürdürdüler. Sabah mevrut ekiplere gidecekleri adresleri ve donanımlarını hazırlıklarını yaptı. 24 vakit esasına uyarınca arkadaşlarımız fariza yaptılar. Hastalarımızı evlerinde görüp deva vermemiz gerekiyorsa ilaç, sınav almamız gerekiyorsa testlerini aldık ve bilgilendirmeler yaptık. Aynı anda 750 kol değil, dü posta oldukları düşüncesince bu halde süreci götürmeye çalıştık. Bunun geri işlev aşırı önemliydi. Başta Valimiz Yakup Canbolat kazanmak kıl payı onun da katkılarıyla iş dünyasından talepler oldu. İş dünyasındaki insanoğlu bizlere araç, taşıtçı destekleri oldu. Bunlar yapılırken, rutin işlerimizde bitmeme etmesi gerekiyor. İçilen suyun denetimi edilmek zorunda. Doğan evlatların aşılarını gerçekleştirmek zorundasınız. Yine rutin marazlı olup sizden işlev bekleyenlerininkini gerçekleştirmek zorundasınız. Bu sebepten evcil yönetimlerin ağır destekleri oldu. Herkes seferberlik duygusu süresince bu işler yürütüldü. Biz üçüncü ramazanı yaşıyoruz. Çevremizde bizlere aşındırmak dağıtımından tutun bambaşka gereksinimlerin karşılanması noktasında aşırı destek sunar gördük” sanarak konuştu.

Bursa'da yekûn 4 bin 985 kişi ölüm etti

Bursa'da 4 bin 985 ferdin virüsten ötürü ölüm ettiğini tamlayan Yavuzyılmaz, “Türkiye averajı ile elden hoppadak koşut gitti. Şöyle ortak ayrımlılık var. Bu vefatların yaşla doğrudan birlikteliği var. 65 gözyaşı üstü şahısların ek problemleri hâlâ fazla. Buna ilişkin namına da vefatlar arttı. Mesela benim emektar fariza yaptığım arazi Balıkesir'de buğulu kantite yüzdelik 18'di. Ama Bursa'da yüzdelik 9. Dolayısıyla marazlı olana dirlik ahiret yolculuğu payı o kentte hâlâ ortak tomar görünüyor. Nüfus ve ihtiyarlık ile akıllıca oranlı ortak sayıdır. Nüfus piramidini cezaevi gerisi ederek bu sayıları görmek gerekiyor. Nüfusu buğulu bulunan şehirlerin ölümleri az buçuk hâlâ fazla” dedi.

“Normal vatandaştan dü kıvrım ortak tomar keyif çalışanı bu hastalığa yakalandı”

“Bizim de korona virüsten kaybettiğimiz keyif çalışanlarımız var. Sağlık çalışanlarında 6 bin 615 covid olayı görüldü. hususi hastaneler ve darülfünun karışma yekûn 30 bin keyif çalışanımız var. Bunlar arasında 6 bin 615'i fazlalık olmuş” diyen Yavuzyılmaz, “Kamuda bizim 21 bin personelimiz var. Özeldekilerin kayıtlarını aşırı tutamıyoruz. Bu 6 bin 615 sayısı bizim kamudaki sayılarımızla alakalıdır. 21 bin üstünden hesaplarsak kestirmece 3'te ortak yapıyor. Bizim 4 bin testte kantite 700 şu demek oluyor ki 5'te ortak yapıyor. Sağlıkçıların korona'dan hâlâ aşırı etkilendiğini açıklamak düşüncesince bu sayıyı söylüyorum. Biz zira doğrudan covid'in göbeğindeyiz. Biz bu toplumda yaşıyoruz, riskimiz mevcut lakin esas riziko tabiî ki de emek hasretmek ortamımızla ilgilidir. Normal vatandaştan dü kıvrım ortak tomar keyif çalışanı bu hastalığa yakalandı” ifadelerini kullandı.

“Covid-19'da müvellidülhumuza gereksinimi 10 katına çıktı”

Bursa kent Hastanesi'nin aşırı şişman yardımı olduğunu, zira bu hastanenin fiziksel açıdan transformasyon yapmaya, cereyan sektörü açısından aşırı makul seçenekleri bulunduğunu ayraç fail Yavuzyılmaz, “Bu bizim elimizi aşırı güçlendirdi. kent Hastanesi kadrosuyla de derin bakım sayılarını ağır miktarda arttırdık. Çekirge, Kestel, Gürsu ve Yüksek İhtisas'ta bire ortak süreçleri yaşadık. Binaları emektar bulunan hastanelerde önünüze ayrımlı mesail çıkıyor. Mesela, müvellidülhumuza sisteminde anca ortak bina mevcut ki; müvellidülhumuza sistemleri borazan ile mobilyalı hastanenin ortak terminalinden geliyor. Oraya müvellidülhumuza tankı ile müvellidülhumuza depolanıyor. Oradan da hususi sistemle beraberce hastanenin hepsi hastalarına dağıtılıyor. Covid-19'da anca ortak müvellidülhumuza gereksinimi mevcut ki normalin 10 sert diyebiliriz. Dolayısıyla dört başı mamur faziletli atımlı müvellidülhumuza yüklemesi yapılması lazım. Siz ne derece derin bakım açmaya çalışırsanız çalışın oradaki borazan sistemi müvellidülhumuza yükünü kaldırmıyorsa açamıyorsunuz. Girişteki tazyik ile hastaya sunulan basıncın bire ortak olması lazım. Bu faziletli müvellidülhumuza cihazını işletmek düşüncesince o basıncın oluşması lazım. Eski hastanede borazan sistemi o yükü kaldırması muhtemel değil. Normal marazlı yükünü kaldırıyor lakin 10 kıvrım gerekseme yerinde müvellidülhumuza hasretmek yerinde kalınca bunu taşıyamıyor. kent Hastanesi bu aşamada elimizi güçlendirdi. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi ortak dü meydan derin bakıma çevrildi. İlçelerdeki hastaneler yapacaklarını yaptılar. 20 günde amme hastanelerinde 300 arttırma derin bakım yatağı oluşturduk. Toplam 1100'lere çıktı. Şu an bu yataklar canlı ve kullanılıyor. Covid düşüncesince ayrılan derin bakımının temizliği yapılmış oldu ve alışılagelen derin bakıma dönüştürüldü. Servislerde de bunu yaptık. kent Hastanesi'nin hikmet otama bloğunu o devre dönüştürdük. Fizik otama aceleci hastalarını İlker Çelikcan'da çözdük” halinde konuştu.

“Şehir Hastanesi salgında Bursa'nın amiral gemisi oldu”

Bursa kent Hastanesi'nin salgında Bursa'nın amiral gemisi olduğuna aksan karşıcı Yavuzyılmaz, “Bizim şehrimizin amiral gemisi oldu. kent Hastanesinin yekûn döşek kapasitesi bin 350. Ama bunda bebek derin bakımı, servisler, onkoloji kabil ertelenmeyecek hizmetler de var. Onları gine yürüyor. Acil ameliyatlar bitmeme etti. Yüksek İhtisas da şişman hastanemiz. Kalp alışkanlık cerrahisi yatakları üstelik muhtemelen devre zorunlu sıfır ameliyatları az buçuk hâlâ geciktirerek Covid'de kullandık. Çekirge hastanesi derin bakımlarını arttırarak merkezdeki yükü toparladı. Bunun indinde ilçedeki Gürsu, Kestel kabil hastanelerimize bağdaşma özelliğine uyarınca hastalarımızı aktarım ettik. İnegöl, Yenişehir, İznik'e aktarım yaptık. Hiçbir hastayı döşek bekler vaziyette tutmak düşüncesince Mudanya, Karacabey kabil ilçelerimize hastalar verdik. Bu dönüşümü daima yaptık” dedi.

Hastalığın 3 devre maça yaptığını ve gelinen noktada Bursa'da günce 4 bin 950 olaya ulaştığını laflarına ekleyen Yavuzyılmaz, “Ondan ahir pikte de o derece yükselmedi, az buçuk hâlâ rahat geçti. Ama bu en akıbet Omicron varyantı ile bu arada 7 binli sayıları aştığımız eyyam oldu. Şunu diyebiliriz, 7 bin olayda yatış ve derin bakım sayısı 4 bin 950'deki seviyeye çıkmadı. Bunun bence Omicron varyantı ferah deniyor lakin aşılama ve tedbirler sürece ulama sağladı. Aşıya karşın fazlalık hastalar beli lakin seyri aşırı hâlâ ferah geçirdiler. Aynı hastalar aşılama olmasaydı derin bakım kullanması olacak ve zayiat hâlâ aşırı olacaktı. Bu manada aşının bizlere ağır yardımı var” ifadelerini kullandı.

Günde 70 bin aşıdan 700 aşıya

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, laflarını şöyleki tamamladı;
“Şu an e-nabız sistemi üstünden aşılama hakkı gelenlerin aşıları yapılıyor. Ama orada da ağır düşüşler var. 70 bin aşılama yaptığımız devir vardı, şu an maatteessüf 700 aşılama yapıyoruz. Artık Turkovac da var. Bu aşıyı da yapıyoruz. Öncesinde Sinovac ve ya Biontech olması ayırt etmez. Hatırlatma dozlarını Turkovac da olabilirler. Vatandaşımızda şöyleki ortak idrak oluştu; ‘Zaten bu iş bitti'. Sürecin hekimler namına bitmediğini görüyoruz. Nereye gideceğini de yüzdelik 100 öngörmemiz muhtemel değil. O sebepten tedbirlik titiz olabilmekte yarar var. Peyderpey tedbirler sıkıydı, deminden gevşetiyoruz. Açık meydan peçe vaziyeti kaldırıldı. Şu şuur kişilerde oluştu, hareketli ortama girildiğinde tepke namına maskesini takıyor. Maske yalnızca Covid'de değil, teneffüs yolu ile bulaşıcı gayrı hastalıklardan da koruyuculuğunu açık halde gördük. Bunu başta Dörtçelik Çocuk Hastanesinde aşırı açık gördük. Çünkü teneffüs yolu ile bulaşıcı dönemsel çocukluk rahatsızlıkları aşırı hâlâ az karşımıza geldi.”

İhsan Altıkardeş-Samet Doğru
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ