USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstilacı aslan balığı Kuzey Ege'de de görüldü

Hint Okyanusu, Büyük Okyanus'un garp kısımları ile Kızıldeniz'de yaşayan, Süveyş Kanalı üstünden Akdeniz'e 1990'lı zamanlarda antre işleyen aslan balığı, akıbet namına Edremit Körfezi'ne ulaştı.

İstilacı aslan balığı Kuzey Ege'de de görüldü
11-11-2021 12:45
İzmir

Denizlerdeki istilacı türlerle alakalı icraat tay tay arabası Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, bitmeme fail projesi kapsamında, toptan istinas ve hava değişikliğiyle bu arada Akdeniz'de dip namına tanıdık aslan balığını Ayvalık açıklarında pırtı dibine alarak arsıulusal ortak yazı yayımladı.

Aydın, AA muhabirine, dirim bilimsel istilanın bu zamanın en ehemmiyetli problemlerinden biri bulunduğunu belirterek, yerli sıfır türlerin toy ekosistemlere girmesinin biyoçeşitliliği ve ekosistem bileşenlerini zılgıt fail ortak öge özelliği taşıdığını söyledi.

Biyolojik istilaların çabucak ekolojik değil, hesaplı ve toprak arsa keyif problemlerine da dokunca verdiğini anlatım fail Aydın, bilhassa Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı peyda etmek üzere, gelişigüzel güzeşte güneş kalan insanoğlu etkilerinin Akdeniz'e antre karşıcı yerli sıfır istilacı türlerin sayısını arttırdığını söyledi.

Bu devirde Akdeniz Havzası'nda yerli sıfır türlerin sayısının 1100'ü aştığını dile getiren Aydın, "Ülkemiz sularına da bulaşma fail bu türler gelişigüzel güzeşte güneş güncellenmektedir. Orta ve Kuzey Ege Denizi balıkçılığı üstünde bitmeme etmekte bulunan araştırmalarımız kapsamında lüzum istilacı gerekse hâlâ önceleri belirleme edilmemiş nice adalet ilgilendiren toy bilgiler bilgelik hayatına kazandırılmıştır. Bunlar içinde bilhassa martaval balıkları ve aslan balığı kabilinden bulundukları ekosistemin dinamiklerine ehemmiyetli etkisinde bırakır yapabilen türler de bulunmaktadır." dedi.

Kayalıklarda egemenlik kuruyor

İstilacı türlerden aslan balığının mutedil sularda zihayat ortak çalışkan olduğunu, kendisinden önemsiz balıkları yediğini, bilhassa kayalıklarda egemenlik kurarak bambaşka türlere taayyüş şansı vermediğini özetleyen Aydın, bu türün ağılı olması dolayısıyla hem ekosistemi bununla birlikte plonjon turizmi alanlarını zılgıt ettiğini anlatım etti.

Bu türün avcısı bulunan orfoz ve lagos kabilinden türlerin azalması dolayısıyla de aslan balığının çabucak yayılmasının önüne geçilemediğini aktaran Aydın, şunları söyledi:

"Aslan balığı öteki istilacı türlerden ayrımlı namına baş döndürücü ortak tomar işitme içermekte fakat bunun birlikte ticari ortak kıymeti de bulunduğu gözükmekte, tüketilebilmekte. Gitgide Süveyş Kanalı'ndan geçtikten sonradan Akdeniz'de yayılarak ülkemizin sularına girmeye başladı. Aslan balığına bağlı Antalya ve Muğla'nın peşi esna hâlâ kuzeyde Seferihisar, Kuşadası, Karaburun kabilinden alanlarda de kayıtları verildi. Biz de gerçekleştirdiğimiz tetkikat sırasında en önce Dikili Körfezi hâlâ sonradan da Edremit Körfezi'nde aslan balığını pırtı dibine aldık. Burada da önemsiz ölçekli balıkçılarla araştırmalarımız kapsamında buna rastladık. Önümüzdeki yıllarda orada da Akdeniz'de bulunduğu derece çoğalır mı bilmiyoruz fakat artma ihtimali baş döndürücü faziletli görünüyor. Uyum ölçü gücü baş döndürücü faziletli ortak tür, hain ortak tür. O bölgedeki balıkçılığı ve ekonomiyi elbette etkisinde bırakır gelecek günlerde göreceğiz."

Aslan balığının kıyıda düzen ile avlanabildiği düşüncesince ilgi edilmesi gerektiğine ayraç fail Aydın, bu istilacı türün çöpe atılmasını istemediklerini belirtti.

"Ticaretinin yapılması savaş düşüncesince ehemmiyetli ortak araç"

Aslan balığı ve bunun kabilinden ortak baş döndürücü istilacı türün Akdeniz'e girmesinin en ehemmiyetli sebebinin suların ısınması bulunduğunu anlatım fail Aydın, şunları belirtti:

"Özellikle Akdeniz'in mestur ortak bölge oluşu suların hâlâ ortak tomar ısınmasına hastalık olmakta. Bu da mutedil sularda bulunan türlerin rastgele ortak vasıta ile toy besinler bulmak bunun şeklinde huruç etmesine hastalık oluyor. Aslan balığı da bunlardan ortak tanesi. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde aslan balıklarının dikenleri kesildikten sonradan etinin tüketilebildiğini öğrendik. Balık pazarlarında da musaffa ıssız kilosu 30-35 liralık yöresinde alıcı bulabilmektedir. Bu istilacı türlerle savaş düşüncesince ehemmiyetli ortak anahtar zira rastgele ortak türün ticari oluşu balıkçının onu avladığında yarar sağlayabilmesi anlamına gelmektedir. Bu manada aslan balığı beli kazalı ve ağılı fakat ekonomiye kazandırılabilecek ortak tür. Bu bigünah bulunduğunun ortak işareti değildir. Ama savaş düşüncesince ortak tek tomar kozumuzun bulunduğunu söyleyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ