USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın dokunaklı yalnızlığı

"Bursa'nın Karagözü" meddah Hüseyin Bağlar'ın geçirdiği önsezi krizi kararı vefatının üzüntüsünü canlı "Hacivat" karakterini canlandıran Bülent Akay, 15 sene aşırı sayıda gösteride baş başa fariza almış olduğu arkadaşının peşi sıra sahnesinde bekâr kaldı.

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın dokunaklı yalnızlığı
21-10-2021 16:09
Bursa

Bülent Akay'ın (62), çocukluğunda radyodan dinlediği temsillerle tanımış olduğu Hacivat ve Karagöz'e merakı hâlâ sonradan iri nezdinde tutkuya dönüştü. Dinlediği oyunları ezberleyen, mahallelerde gerelti kurarak arkadaşlarına saye oyunu sunan Akay, peşi sıra Hacivat ve Karagöz'ün tasvirlerini de yaparak bu ahacık kendisini geliştirdi.

Hazırladığı tasvirleri Bursa'ya satmaya mevrut Akay, şehirde tanıştığı hayali ustası Tayfun Özeren ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırarak muhtelif etkinliklerde oyunluk aldı.

Özeren'in hayali yerine bitmeme ika sonucunda alması dair yolu, Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan zahmetli namı gayrı "Bursa'nın Karagözü" Hüseyin Bağlar ile kesişen Akay, tahminî 15 sene süresince Hacivat ve Karagöz'ü baş başa canlandırdı.

Hacivat ve Karagöz'ü taşınmazlar süresince ve haricinde nice organizasyonda asimilasyon fail ikili, kentteki nice etkinlikte icra ettikleri atışmalarla halkın sevgisini kazandı.

"Bursa'nın Karagözü" Bağlar'ın, güzeşte ay geçirdiği ihtisas krizi sonucunda yaşamını kaybetmesi sonucunda bekâr artan "Hacivat" Bülent Akay, sahnesine de acemi nezdinde Karagöz yetiştirinceye ve arkadaşının acısı hafifleyinceye derece ara ödeme sonucunda aldı.

Arkadaşından yadigar artan Karagöz kostümüne sarılarak ona bulunan özlemini özetleyen Akay, yoğun pıtrak Bağlar'ın mezarına derece derece afsun ediyor.

"Küçükken Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum"

Bülent Akay, AA muhabirine, küçüklüğünde TRT İstanbul Radyosu'nda piyasaya çıkan Karagöz temsillerini tek kaçırmadığını söyledi.

TRT Radyosu'nda izlence karşılayıcı "Hayali Küçük Ali" yerine tanıdık Muhittin Sevilen'i cankulağı dinlediğini ve onu imitasyon etmeye çalıştığını anlatım fail Akay, "Hatta mahallede ufaklıklara Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum. Çocukluk ve cahillik yıllarında Hacivat ve Karagöz tasvirleri yapıyordum." dedi.

Bağlar'la 2006'da Bursa'nın Orhaneli ilçesinde planlı Karagöz Festivali'nde Hacivat ve Karagöz'ü canlandırmaya başladıklarını aktaran Akay, "Festivalde bizi aşırı beğendiler ondan sonradan tahminî 15 sene Hüseyin Bağlar ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırdık." sanarak konuştu.

Bursa Valiliğinin kendilerine eş çıktığını ve resmi programlara götürdüğünü aktaran Akay, tahminî 15 kere taşınmazlar dışına çıktıklarını, Çin, Dubai, Bahreyn, Almanya, Fransa ve Avusturya'da muhtelif curcuna ve fuarlarda Hacivat-Karagöz'ü canlandırarak Bursa'yı asimilasyon ettiklerini dile getirdi.

"Kalp krizi denen iğbirar Karagözümü bizlerden ayırdı"

Çok sevilmiş olduğu değerli dostu "Bursa'nın Karagözü'nü tahminî 40 gündüz önce toprağa verdiklerini anımsatan Akay, şöyleki konuştu:

"Ölmeden nezdinde gündüz önce Gemlik Zeytin Festivali'nde demonstrasyon yapmıştık. Çok elleme anılarımız olmuştu festivalde. Hiç beklemiyorduk. Ani ölümü bizleri hakkıyla üzüntüye saldı. Kalp krizi denen iğbirar maatteessüf Karagözümü de buldu ve onu bizlerden ayırdı. Üzgünüz fakat biz yaşamda olduğumuz sürece kadim arkadaşım Karagöz Hüseyin Bağlar'ı çocuklara, büyüklere söylemeye bitmeme edeceğiz. O bizim kalbimizde daima yaşayacak. Fani dünya.

Karagözüm yaşasaydı bu hayattaki eğlencelerin, ufaklıklara verilecek elleme mesajların devamını isterdi. Bundan aşırı eminim. Üzülmekle bu arada Karagözümün bıraktığı yerden acemi Karagözlerle, Hacivat ve Karagözü yaşatmaya, asimilasyon etmeye bitmeme edeceğiz. Onu aşırı özlüyorum. Hala öldüğüne inanamıyorum. Zaman devir 'Beni neden aramadı?' sanarak kendime soruyorum. Sonra Karagözümün terk-i ülke eylediğini hatırlıyorum ve aşırı üzülüyorum. Yerini beslemek hakkıyla havadan değil. Ömrümün sonuna derece onun hatıraları benimle bu arada yaşayacak. Ona nezdinde namus borcu bildiğim gösterilerin bitmeme etmesi düşüncesince de elimden mevrut çabayı gider edeceğim."

Bağlar'ın duruşu, mimikleri, nağme tonu ve karakteriyle Karagöz'ü aşırı elleme asimilasyon ettiğine dikkati çekici Akay, "Hüseyin Bağlar'ın en iri pozitif yanları tipinin, karakterinin ve yüzünün Karagöz'e aşırı benzemesiydi. Saçlarının olmaması da özen çekiciydi. Karagöz'ü aşırı elleme anlatım fail nezdinde beniz yapısı vardı. Allah yağmur eylesin." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ