USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karikatürist Latif Demirci, sonuç yolculuğuna uğurlandı

"Muhlis Bey", "Arap Kadri" ve "Press Bey" kadar dayanıklı aşırı tiplemeyle aktüel mevzulara değinen, Hürriyet gazetesi çizeri karikatürcü Latif Demirci, Teşvikiye Camisi'nden sonuç yolculuğuna uğurlandı.

Karikatürist Latif Demirci, sonuç yolculuğuna uğurlandı
07-06-2022 21:28
İstanbul

Demirci, ikindi ezanına müteakip cenaze namazının kılınmasının peşi sıra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Demirci'nin emektar benzeri Latife Tekin ve kızı Yasemin Demirci taziyeleri onama etti.

AA muhabirine törende açıklamada mevcut Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan Coşkun, "Latif Demirci, öz halinde, sakin, kelimesi kelimesine çizgilerinde üzere sükunet içinde canlı müşterek insandı. mühim müşterek gülmece ustası, ehemmiyetli müşterek karikatüristti. Yıllardır gülmece dünyası içinde dergilerde yetişmiş, 20 senedir da günce sütun karikatüristliğinde biricik müşterek bir duruma mevrut konumdaydı. Onun müşterek rakibi filan yoktu." dedi.

Coşkun, ümitsiz bulunduğunu dile getirerek, "Çok şişman müşterek kayıp. 'Yeri doldurulamaz' diyerek müşterek basmakalıp vardır. Ama Latif'in hakkıyla noktayı doldurulamaz. Çünkü herkesin meydana getirdiği işleri meydana getirecek ayrıksı insanoğlu mevcut boydak onun meydana getirdiği sanatı yapabilecek ayrıksı bir tanesi yok. O manada biricik müşterek insanı kaybettik. Çok üzgünüz." ifadelerini kullandı.

"Bir sanatçı, müşterek aydın kendisine dehşet müşterek kimlikti"

Sanatçı ve öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da "Latif aşırı çabuk etti. Çünkü müşterek insan, müşterek sanatçı, müşterek aydın kendisine dehşet müşterek kimlikti. İnsanlara daima müşterek şeyler söyleyen, vicdanının, barışın, geleceğin beraberinde duran boydak kimseyi kırmadan, üzmeden bu işleri işleyen müşterek insandı. Benim düşüncesince o derece aşırı er yaşamını yitirdi ki aşırı şaşkınım." diyerek konuştu.

Latif Demirci'nin ayrımsız sürede evren ölçeğinde müşterek karikatürcü olduğuna dikkati çekici Koçan, onu ayrımsız sürede müşterek felsefeci kendisine gördüğünü söyledi.

"Latif'in çizgilerine tahavvül etmek bizler düşüncesince müşterek referanstı ve şerefti"

Gazeteci, edip Ertuğrul Özkök de Latif Demirci'nin topluluğun herhangi müşterek kesimi düşüncesince şişman müşterek zayi bulunduğunu vurgulayarak, "Latif, bu ülkede kutuplaşmış kenar yazarlarının, televizyonda konuşanların birbirlerine bağırdığı, dü tarafın da birbirine gaddarca saldırmış olduğu müşterek yolda tenkit denen sanatın estetiğini, zarafetini yayınlayan müşterek insandı. Latif, hepimizi eleştiriyordu. En aşırı beni eleştiriyordu, başlangıcında bulunduğum gazetede. Ama emin olun içtenlikli kendisine söylüyorum ki, Latif'in çizgilerine tahavvül etmek bizler düşüncesince müşterek referanstı ve şerefti." dedi.

Özkök, Demirci'nin sanatına da değinerek, şunları kaydetti:

"Şimdi Türkiye'de nice edip 'kaleminde kan damlıyor' diyerek övünme meselesi yaparlar. 'Harfleri ve kelimeleri müşterek kurşun üzere saplıyor' diyerek övünürler. Oysa makale yaban yazmak, gazetecilik eş katil sanatı değildir. Latif'in esasta biricikliği de buradan geliyor. Ateş ederdi kalemiyle boydak yaralamazdı. Latif'in eleştirisi tüy kalemle merkum müşterek eleştiriydi. Hepimizin buluşacağı müşterek kuma toplumsal alanın belkili olabileceğini anlatırdı. Ben nice AK Partili tanıdığımdan işittim, Latif'in karikatürlerini saklıyorlardı. Bu bizim mesleğimize ayrımsız sürede kutsallık ve görk verici müşterek şeydir. O sebepten de Latif'in aramızdan aşırı er ayrıldığını düşünüyorum. Hüzünle gitti. Belki de benim bildirmek istediklerimi dört dörtlük anlatamadı. Çok dobra müşterek insanı kaybettik ve kahvedeki, piyasa yerindeki, metrodaki, otobüsteki, tribündeki Türk halkının gözündeki cevvaliyeti, saflığı en dobra gören ve bizlere özetleyen müşterek insandı."

Oyuncu, karikatürcü ve çekimci Hasan Kaçan ise Demirci'nin aşırı kalburüstü müşterek sanatkâr bulunduğunun altını çizerek, "Latif Demirci, benden küçüktür. Ama zanaat kendisine herkesin aşırı üstündeydi. Bizler de çizeriz, ancak hiçbirimiz Latif derece ustaca, kendine saf müşterek çizik yakalayabilmiş değiliz. Gerçekten evren çapında müşterek çizeri kaybettik. Ülkemizin aşırı şişman müşterek kıymetini kaybettik. Çizerler, zanaat dünyasının az buçuk üvey evladı üzere onama edilirler boydak Latif hakkıyla sunturlu müşterek sanatçıydı." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ