USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Keban Barajı ve HES aşırı sayıda kuş şekline ev sahipliği yapıyor

Fırat Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Akın Temizer, "Farklı türde kuş popülasyonlarının burada müşterek araya gelmesi bu bölgenin natürel hayat zenginliğinin arttığını gösteriyor." dedi.

Keban Barajı ve HES aşırı sayıda kuş şekline ev sahipliği yapıyor
07-11-2021 12:05
Elaziğ

Elazığ'da Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) sahası karabatak, ördek, ıssız kazı, ak balıkçıl, leylek, angut ve martı neredeyse baş döndürücü sayıda kuş şekline ev sahipliği yapıyor.

Keban Barajı ve HES gövdesinin ön kısmında türbinlerden çıkan aydınlık suyun oluşturduğu Fırat Nehri sahası, barındırdığı balık popülasyonu, baraj gölünün etkisiyle semt ikliminin etrafına göre şita aylarında mutedil ortak yapıya bürünerek mikroklima tesiri göstermesi ve nebat örtüsüyle muhacir kuşlar düşüncesince alımlı ortak dirim endüstrisi oluşturuyor.

Yaşam endüstrisi namına benimsedikleri baraj branşında ortak arada canlı baş döndürücü sayıdaki değişik muhacir kuş türü, ilçenin tabii dünyasına refah katıyor, doğaseverlere görsel ziyafet sunuyor.

Kuraklık, muhacir kuşlarını dirim alanları sınırladı

Fırat Nehri Havzası'ndaki muhacir kuş türleri ile ait emek vermek önleyen Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Akın Temizer, AA muhabirine, dünyanın nice bölgesinde hava değişikliğinin etkisiyle yaşanmış olan susuzluk zımnında su kaynaklarındaki azalmanın doğada canlı kâffesi canlılar neredeyse muhacir kuşları da aksi etkilediğini söyledi.

Kuraklığın etkisiyle sulak bölgelerin azalmasının muhacir kuşların dirim alanlarını sınırlandığına ve buna ilişkin namına kimi alanlarda popülasyonlarda ortak eksilme olduğuna dikkati çekici Temizer, bunun birlik tersine Keban Barajı ve HES sahasındaki muhacir kuş sayısında 4 senedir gözle görülmekte ortak artım bulunduğunu belirtti.

Sahada değişik türde baş döndürücü sayıdaki muhacir kuşun ortak arada yaşadığını tabir fail Temizer, şu şekilde konuştu:

"Farklı türde kuş popülasyonlarının burada ortak araya gelmesi, bu bölgenin tabii dirim zenginliğinin arttığını, su kalitesini, temizliğini ve besin zinciri itibarıyla balık popülasyonunun arttığını gösteriyor. Dolayısıyla nemalanmak ve türemek düşüncesince apayrı yerden mevrut bu kuşlar 3-4 senedir burayı yerleşme namına kullanmaya başladılar."

Göçmen kuşlar korunaklı alanları yeğleme ediyor

Temizer, akıbet zamanlarda susuzluk ilkin kazanmak neredeyse insanoğlu çalışmalarından kaynaklı ekolojik dengenin bozulması, besin zincirinin azalması ve kuşların dirim alanlarının yıkma edilmesinin tabii hayatı gözdağı boy bos duruma geldiğini dile getirdi.

Daha yaşanabilir ortak mekân düşüncesince ekolojik dengenin korunmasına müteveccih evren genelinde ağır adımlar atılması icap ettiğini vurgulayan Temizer, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Göçmen kuşların bu alana gelmesine el fail faktörler yağışsız bölgelerin artması, ortak baş döndürücü alanda suların çekilmesi, besin zincirinin azalması ve ya bozulması zımnında bulundukları yöreyi bırakmasıdır. Dolayısıyla suyu, gıdası bereketli mikroklimatik hava durumuna erbap henüz korunaklı alanları yeğleme ediyorlar. Kuraklıktan ekolojik ortam hayvanların muhaceret alternatifleri değişiyor. Diğer alanlarda göller, akarsular ve dereler neredeyse suların çekilmesi, azalması bu hayvanları buraya göçe zorlayan, el fail sebeplerden biridir."

"Kuşlar er geldi"

Temizer, alanda icra ettiği incelemede dikkati çekici gayrı ortak mevzunun Keban Barajı ve HES sahasındaki muhacir kuşların alana bu sene henüz er muhaceret etmesi bulunduğunu anlattı.

Göçmen kuşların bu sene er gelmesinin ekolojik dengede ortak değişimin işareti bulunduğunu dile getiren Temizer, şunları kaydetti:

"Bu sene hassaten ağustos ayından sonradan ilkgüz ve ilk teşrin ayında bu kuşlar er geldi. Bu kuşları henüz ilk şita periyodunda görüyorduk. Yani hanuman ve küçük ay ayından sonradan geliyorlardı. Özellikle karabataklar kışın ortasında, küçük ay ve marta akilane geliyorlardı lakin onlar da er geldi. Bölgede martıları, henüz sonradan leylekler hassaten ada leyleği, balık adam kuşlar, sünepe ördekler, ıssız kazları, yeşilbaş ördekler, değişik tür ördekler, angutlar ve su tavuklarını görüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ