USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kıbrıslı Başkonsolos Kenan Poleo: Londra’da bizim kültürümüz Türk kültürüydü

Kıbrıslı büyüklerinden öğrendiği okunabilen Türkçesi ve matrak kişiliğiyle "rüya şehrim" söylediği İstanbul'a atandığı evvel günden itibaren nazarıitibar gören İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Poleo, İstanbul'la ilişik izlenimlerini AA muhabirine anlattı.

Kıbrıslı Başkonsolos Kenan Poleo: Londra’da bizim kültürümüz Türk kültürüydü
03-01-2022 11:35
İstanbul

Yaklaşık 3 ay ilkin İstanbul'da göreve süregelen Kenan Poleo, Kıbrıs Türkü ortak ailenin evladı adına Londra'nın güneyinde kozmopolit ortak mahallede dünyaya geldi.

Babasının Kenan Pars'a hayranlığı zımnında "Kenan" adını verdiği Poleo; ablaları Filiz ve Gonce ile Kıbrıs'tan İngiltere'ye barhana fail kalaba ailesi ve dünyanın ciharıyek yanından ayrımlı kültürlerle iç içe ortak çocukluk geçirdi.

Poleo, Londra'nın güneyindeki mahallesindeki beyaz perdede önemsiz yaştan itibaren Türk filmlerini seyrederek ve Ajda Pekkan, Orhan Gencebay ve Bülent Ersoy kabil sanatçıların eserlerini kulaktan büyüdü.

Çocukluk devrinde büyükbabası ve anneannesinden öğrendiği Türkçe ve ayrımlı milletlerden oluşan dost ortamının motivasyonuyla lisans eğitimini ilkin Akdeniz ve Afrika Çalışmaları, peşi sıra Türk Çalışmaları üstünde karşılayıcı Poleo, Kıbrıs Türk Gençlik Birliği ve Ulusal Sağlık Servisi’nde (NHS) ortak müddet çalıştıktan sonradan diplomasiye yöneldi.

Poleo, İngiltere'nin Lübliyana ve Berlin Büyükelçiliklerinde ayrımlı kademelerde fariza yaptıktan sonradan "rüyalarımın şehri" söylediği İstanbul'a Başkonsolos ve Doğu Avrupa ve Orta Asya Ağı Ticaret Müsteşarı adına atandı.

"Benim Türkçem aş damı Türkçesi"

Ailesinin 1950'lerde Kıbrıs'tan barhana ettiğini özetleyen Poleo, "Annem ve babam aşırı gençtiler Londra'ya geldiklerinde, aynı zamanda parasızlardı. O vakitler sahn zordu İngiltere'de, rasizm da vardı. Kıbrıslı, Türk aileler, Afrika'dan aileler gelmeye başladı. Benim düşüncesince Londra da İstanbul da ortak mozaik kabil zira Londra'da büyüdüğüm yerde dünyanın rastgele yerinden insanoğlu vardı. Filiz ve Gonce adlı dü ablam var. Ben en önemsiz çocuğum. Biz evde İngilizce konuştuk. Dedem ve anneannemle Türkçe konuştum. Benim Türkçem aş damı Türkçesi. Aile dedikodusu gibi, ne mevcut ne bulunmayan o biçimde konuşuyorum. Benim Türkçem cafcaflı, süslenmiş Türkçe değil karı Türkçesi." niteleyerek konuştu.

Çocukluk yıllarının maddesel adına çetince bulunmasına karşın kültürel ortak bolluk zarfında geçtiğini özetleyen Poleo, şöyleki bitmeme etti:

"Güney Londra'da büyüdük, yakınımızda Türk sineması vardı. Oradaki filmleri de strateji ederdim. Kıbrıs'tan aşırı kalaba geldik. Halalarım, amcalarım, dayım, kuzenlerim ferah bol. Yeni yılı, yılbaşını rastgele devir beraberce kutlardık. Babamın dü dükkanı vardı, ego ekol çıkışı ve hafta sonları orada çalıştım. Evde monitör izleyeyim, dostlarımla oynayayım, tek olmadı. Babam "alışacaksın" dedi. O günlerde müşterilerle konuşurken hep beraberce haberleşme ihdas şansım oldu. Bu benim düşüncesince diplomatik ortak kabiliyete dönüştü."

Poleo, ekol boyunca da Türk, Yunan, Arap, Afrikalı dünyanın rastgele yerinden mevrut öğrenciler bulunduğunu dile getirdi.

"İngiliz, Türk ve Kıbrıs Türk kültürü alengir bizde"

Ailesinin Kıbrıs Türk kültürünü korumaya çalıştığını ve devir zamane Kıbrıs'a gittiklerini tamlayan Kenan Poleo, Londra'daki çaylaklık hatıralarını ve evvel Kıbrıs izlenimlerini şu laflarla anlattı:

"Küçükken Kıbrıs'a gittim. Çok şaşırdım zira orada sokakta çalışkan zooloji vardı, çalışkan tavuk, eşek. Annem ve babama 'Hadi otele gidelim.'diyordum. Ben Londra çocuğuydum. Düğünlere giderdik, karı dedikoduları benim düşüncesince baştan sona aşırı ilginçti. Geçen hafta 10 yaşımda Fatma teyzemle düğünde raks ettiğim videomu gördüm, aşırı eğlendik. Biz evde bayramları da yılbaşını da kutlardık. Küçükken bayramlarda ana ve babamın elini öpünce mülk vereceklerini öğrendim. Her devir bayramları kutlardık. Yılbaşı kutlamaya bitmeme ediyoruz. Geçen sene kutlamadık ancak inşallah bu sene kutlayacağız. İngiliz, Türk ve Kıbrıs Türk kültürü alengir bizde."

"Ajda Pekkan’ın 'Petrol' şarkısını dinleyip oynardık"

Poleo, çelimsiz ortak müddet ilkin atandığı İstanbul'a evvel kez 18 yaşlarında geldiğini, kentteki kalaba ve gürültüden çevre "başının patladığını" anlatım ederek, "Başım patladı zira Kıbrıs aşırı küçüktü. Buraya erişince aşırı iri ve kalabalık. İnsanlar misafirperverdi, Kıbrıs'ta da anca ancak burada ortak başka. O nedenden aşırı sevdim. İkinci eğitimimi Türk Çalışmaları üstünde yaptım." dedi.

Başkonsolos Poleo, önemsiz yaştan itibaren Türk sineması ve müziğini candan strateji ettiğini anlatarak şöyleki bitmeme etti:

"Londra’da bizim kültürümüz Türk kültürüydü. Filmler örneğin, Gülşen Bubikoğlu, Orhan Gencebay, Bülent Ersoy falan...Babam Türk oyuncu Kenan Pars’ı aşırı sevilmiş olduğu düşüncesince ismimi Kenan koydu. Annem Yusuf bırakmak istiyordu ancak Kenan koymuşlar. Filmler, müzikler ağız ağıza Türk kültüründen geldik. Eurovision'da Türk sanatçıları desteklerdik. Ajda Pekkan'ın Petrol şarkısına bayıldık, evimizde dinleyip oynardık. Ajda Pekkan ortak film yıldızı gibi, liet aşırı elleme ancak 15. oldu. O devir 10 yaşındaydım ve ayrımcılık bulunduğunu anladım. Müzik, zanaat literatür bütünü Türkiye’den geldi. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban kitabını sözlükle 1 senede okudum. O nedenden bu kültüre aşırı yakınız."

"İstanbul benim düş hedefimdi"

Poleo, lisans eğitiminin peşi sıra ortak müddet görgü bilimi bilimi ve keyif dalında çalıştığını, peşi sıra sınavla mutluluk memuru bulunduğunu ve diplomasiye yöneldiğini belirtti.

Slovenya ve Almanya'daki görevlerinin peşi sıra Berlin'de dü sene elan kalması gerekiyorken İstanbul'u seçtiğini kail Poleo, atandıktan ahir evvel hislerini şu laflarla anlatım etti:

"İstanbul benim düş hedefimdi. Seçme olacaktı, ego de burayı istedim. İki sene elan Berlin’de kalmam lazımdı ancak buraya geldim, düş gibi. Çok şanslıyım. Bu düş bitmeme ediyor, mülevven ortak rüya. Çok sevdim bu görevi. Her güneş insanlarla konuşuyorum acemi şeyler öğreniyorum. İnsanlar girişimci, yenilikçi. Çok elleme haberleşme kuruyor, yolda 'Günaydın Kenan Bey' diyor. Burası mahallem gibi, İstanbul'da aşırı rahatım. Maalesef çabucak 4 sene kalabilirim. Gitmek istemiyorum. 'Yarın ne yapacağım, doğacak hafta ne yapacağım?' niteleyerek daim düşünüyorum. İlişkilerimizi perçinlemek düşüncesince aşırı vesile var."

Daha esbak fariza noktayı bulunan Berlin'in İstanbul'a gereğince "köy" kabil bulunduğunu tamlayan Poleo, Londra'nın çabukluk açısından İstanbul'a elan aşırı benzediğini anlatım etti.

Poleo, iri kentlerin gücünü sevdiğini belirterek, İstanbul deneyimlerine bağlı şunları kaydetti:

"Londra çocuğuyum, iri site gücünü aşırı seviyorum, bura o enerjiyi veriyor. Çok mahcubum zira gezmeye aşırı vesile bulamadım. Beyoğlu'nu aşırı sevdim, vaktim olunca vapurla Kadıköy’e gidiyorum, orayı aşırı seviyorum. Orada ortak dü lahmacun alıyorum, aşırı elleme baklavacı var. Tekneler, deniz... Çok seviyorum. Her yerde, rastgele köşede ortak ayrıksı dekor var. İnanılmaz elleme ortak şehir. Buradaki zamanı ve kültürel çeşitliliği aşırı seviyorum, Türkiye'de de mimarlık aşırı güzel. İstanbul da Türkiye de dinç ortak müze gibi. İstanbul’da erke ve gam benim düşüncesince aşırı önemli.

Hep kebap, lahmacun yedim, midyeyi aşırı sevdim. Yalnız az buçuk göden bağırsağı çorbasından korktum. Belki ortak güneş yerim. Ama balıklar aşırı güzel, lüfer mesela. Annem evde aşırı elleme kemirmek yapar ancak Kıbrıs yemekleri. Tarhana çorbası ancak bizimki az buçuk değişik, zarfında hellim var. En sevdiğim çorba. Ama gerçek Kıbrıs yiyecekleri var. Eniştelerim ve ailem aşırı elleme kebap, korluk yapıyor."

Kenan Poleo, hâlâ Türkiye'yi seyran şansınız olmadığını, koronavirüs hadise sayılarının azalması ve havalarını ısınmasıyla ilk evvela İzmir, Gaziantep, Adana, Mersin ve Trabzon'a gideceğini, peşi sıra bütün Türkiye'yi icat etmek istediğini ve ilişkileri imar etmek düşüncesince dip ortak biçimde çalışacağını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ