USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Kimyasını değiştirdiği bağlamayı" dünyayla buluşturuyor

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (MGÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, ayrımlı şekillerde tasarladığı ve alışılmış müzik, caz kadar türlerdeki eserleri uyarladığı bağlamayı dünyayla buluşturuyor.

12-08-2022 13:06
Ankara

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü'nden yetkilendirilmiş olan, moleküler kimya ve kalıtım bilimi dair efdal lisansını yaparken kariyerini musiki dalında sürdürmeye değişmeyen verici Ayyıldız, efdal lisansını İTÜ Türk Musikisi ve Devlet Konservatuvarı, doktorasını ise İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezinde tamamladı.

Enstrümantal musiki ve ilkin putrel üstüne yoğunlaşan, şelpe ismi maruz kemik kullanılmadan elle putrel aşırma tekniklerinde kendisini geliştiren Ayyıldız, alışılmış Batı müziği, caz, alışılmış Türk müziği eserlerini saza uyarlıyor.

MGÜ'de tedrisat üyeliği karşılayıcı Ayyıldız, tasarladığı değişik putrel türleriyle de dikkati çekiyor. Bunlar ortada mızrapsız, dü elle çalmaya uygun, eş saplı, ahenk endüstrisi hâlâ geniş, ortak tomar oktava ulaşabilen sazlar bulunuyor.

Sinan Ayyıldız'ın ustalarla tasarladıkları ortada ray sistemiyle ikiye ayrılıp ayrıksı ortak sazla birleştirilebilen elektronik hasır otu ile herhangi ortak dü yüzü de çalmaya ergonomik ve değişik düzen edilmiş utanmaz hasır otu da arazi alıyor.

Bu arada, Ayyıldız'ın bağlamaya uyarladığı ve asistanı Mücahit Kol ile kaydettiği akıbet Bach performansı, toplumsal medyada iri nazarıitibar gördü.

"Deney değil musiki yapabildiğimi ayırt ettim"

Sinan Ayyıldız, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, hasır otu çalmaya önemsiz yaşlarda başladığını, darülfünun yıllarında acemi yerine bitmeme ettiğini, moleküler dirim bilimi ve kalıtım bilimi efdal lisans eğitimi esnasında ortak kere ayrımına geldiğini söyledi.

Müzik ile eğitimini almış olduğu manzume ortada kaldığını özetleyen Ayyıldız, "Sonra ortak çağ tecrübe yaparken anladım ki ego musiki yapmalıyım. Çünkü deneyi yapamayıp müziği yapabildiğimi ayırt ettim." dedi.

Ayyıldız, musiki kariyerinde, "Daha enli ortak repertuvarı sazla elbette seslendirebilirim?" sorusuna aramış olduğu yanıtla kere aldığını dile getirdi.

Bir hasır otu icracısı olduğunu, anadan görme hasır otu da çaldığını özetleyen Ayyıldız, "Ama bu janr uyarlamaların da hasır otu icrasında ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Çünkü bunlar bizlere değişik boşluk açıları kazandırabiliyor. O nedenden bunlar üstüne de eğiliyorum." sanarak konuştu.

Dizi, film ve reklam müzikleri bestelediğini, değişik sanatçılarla değişik albümler yaptığını, Rusya, ABD, İngiltere, Almanya, Portekiz, Tataristan, Bangladeş, İspanya ve Almanya'nın da aralarında bulunmuş olduğu 35 ülkede başarım sergilediğini özetleyen Ayyıldız, "Yurt dışı seyircisi bizim anlatacağımız şeyleri elbette ki iptila ediyor, tığ de o anadan görme müziklerimizi çalıyoruz. Ama bu janr uyarlamalara da yunak bakıyorlar. Çünkü onları belirlemek düşüncesince ortak derece oluyor. Kendi müziğimizi evren sahnesine akıllıca düzenlemelerle senelerdir çalıyoruz." dedi.

"MGÜ'de totaliter bakabilen hasır otu icracısı yetiştirmeye çalışıyoruz"

MGÜ'deki hasır otu eğitiminde de hem mızrapsız tekniklerin hem anadan görme repertuvarın arazi aldığına ayraç fail Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, "Dolayısıyla totaliter bakabilen, ayrıntılı ortak hasır otu icracısı yetiştirmeye çalışıyoruz. MGÜ'de de amacımız bu." ifadelerini kullandı.

Ayyıldız, inç vuruş yerine da bildik mızrapsız tekniğin, Batı Anadolu'da aşırı vaktiyle bu yana kullandığını, bunun kentli icracılarca "modern şelpe" ismini maruz tekniğe dönüştürüldüğünü anlatarak, "Teknik aşırı açıkça ancak kullanması az buçuk kısıtlanmış kalmış. Bunu değişik uyarlamalarla geliştirmeye çalışıyoruz. Bunlar sazın kapasitesini anlamaya yarıyor." sanarak konuştu.

Diğer enstrümanlarla rekabet etmek kabil amaçları olmadığını vurgulayan Ayyıldız, herhangi ortak sazın kendine saf güzellikleri, avantajları ve ya dezavantajları bulunduğunu dile getirdi. Ayyıldız, "Biz sazımızın avantajlarını anlamaya çalışıyoruz. Bunu akademide gerçekleştirmek lazım. Burası kusursuz da noktayı tığ de bu AR-GE çalışmasını MGÜ'de yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hem şaşkınlıkla hem iri zevkle karşılandı"

Saza uyarladığı Bach'ın Prelude No. 2 in C minor eserini, asistanı Mücahit Kol ile çalışırken icra ettikleri kaydı toplumsal medyada paylaştıklarını özetleyen Ayyıldız, beklemedikleri denli dip nazarıitibar gördüklerini söyledi.

Ayyıldız, alışılmış musiki eserinin anadan görme ortak saza uyarlanmasının hem şaşkınlıkla bununla beraber iri zevkle karşılandığını belirtti.

Salih Gündoğdu ile topu topu tasarladığı hasır otu çeşitlerini kullandığı "Türkiye" albümü hazırlığında bulunduğunu tamlayan Ayyıldız, el müziğinin ezgisel bütünlüğüne dokunca vermeden değişik ortak deneyimi müzikseverlerle buluşturacaklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ