USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kış rahatsızlıklarından korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Kış aylarında kalın yaşanılan hastalıklardan korunmak için çelimli birlikte bağışıklık sisteminin önemine aksan eden diyet uzmanı Banu Özbingül Arslansoyu, vitamin ve mineral takviyesinden, tam ve kararlı tagaddi kriterlerine denli nice mevzuda önerilerde bulundu.

Kış rahatsızlıklarından korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirin
21-11-2021 10:16

Vücudumuzun defans mekanizması bulunan bağışıklık sisteminin, enfeksiyona kere açabilecek virüs, bakteri, mantar, asalak kabil ecnebi maddelere üzerine vücudumuzu koruduğunu kail Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Merkezi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, dimdik birlikte dirim için çelimli birlikte bağışıklık sisteminin önemine özen çekti. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, “Tek cepheli tagaddi veya yalnızca vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemi güçlendirilemez”

Güçlü birlikte bağışıklık sisteminin katıksız besinlerle desteklenmesi icap ettiğini kail Banu Özbingül Arslansoyu, kışın kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde, yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarından korunmak veya rahatsızlığı hâlâ endamsız müddette atlatabilmek için tam ve stabil beslenmenin öneminin iri bulunduğunu söyledi.
“Yeterli ve stabil tagaddi bağışıklık sistemini destekleyen, dirim standardını arttıran en ehemmiyetli faktörlerden biridir” diyen Arslansoyu, ehliyetsiz ve muvazenesiz sönümsüz insanların bağışıklık siteminin hâlâ güçsüz bulunduğunu söyleyerek yegâne cepheli tagaddi veya yalnızca vitamin takviyeleri ile bağışıklık sisteminin güçlendirilemeyeceğini kaydetti. Arslansoyu, “Bağışıklık sisteminin çelimli olması tüketilen öğünlere, tahsil edilen karbonhidrat, protein, yağ miktarı, vitamin ve minerallere bağlıdır. Unutulmaması gereken, göz boncuğu öğenin yegâne başına vücutta fariza yapamadığıdır. mesela birtakımı minerallerin hâlâ güzel emilimi için vitaminlere, birtakımı vitaminlerin ise yağa gereksinimi vardır. Dolayısıyla bağışıklık sistemini yükseltmek için birtakımı yemeklere veya vitamin takviyelerine kalkmak namına tam ve stabil birlikte tagaddi programı oluşturmalı, günce beslenmede topu topu gıda gruplarına toprak verilmelidir. Et grubu, motorin grubu, kâr ve göveri grubu ile atlatmak grubunda toprak düzlük besinler gelişigüzel çağ tagaddi listelerinde toprak almalıdır. Böylece bağışıklık sisteminin çelimli olmasını sağlayıcı topu topu öğeler besinler kanalıyla kırgın olur” ifadesini kullandı.

Hangi vitamin ve mineral ne işe yarar

C vitamininin gelişigüzel çağ tam oranda alınmasının bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ehemmiyetli gösteriş oynadığını anlatım fail Arslansoyu, C vitamini dendiğinde akla evvela gelenin portakal olduğunu, gelişigüzel çağ tüketilen birlikte portakal ile günce C vitamini ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Banu Özbingül Arslansoyu, günce tüketilecek birlikte porsiyon kivi, mandalina veya brokoli ile gine günce ihtiyacın karşılanabileceğini belirtti. “C vitamini er kayba uğrayan alıngan birlikte vitamindir” diyen Arslansoyu, meyveleri kesip beklettikçe, maden bıçaklarla dilimledikçe veya suyunu sıktıkça C vitamini değerinin azaldığını, o sebepten kâr ve sebzelerin dilimledikten sonradan bekletmeden tüketilmesi icap ettiğini anlatım etti.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ehemmiyetli gösteriş oynayan A vitaminin ise en baş döndürücü balık, karaciğer, süt, testis sarısı, ıspanak, yeregeçen kabil besinlerde bulunduğunu kail Arslansoyu, birlikte ıvır zıvır epope patatesin günce A vitamini ihtiyacını istikbal etmek için tam bulunduğunu belirtti. Arslansoyu, vitaminlere bağlı “Bu aylarda güneşin tesirinin de ehliyetsiz olması hasebiyle D vitamini alımı azdır. D vitamini, bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde iri ehemmiyet taşır. Eksikliğinde hastalıklara üzerine direncimiz düşer. Somon, tuna, ateş balığı kabil semiz balıklar, testis ve uykuluk D vitamini içeren besinlerdir. Fakat hiçbiri ensesi kalın pınar değildir. Günlük tagaddi ile D vitamini eksikliğini bertaraf etmek imkânsızdır. En ehemmiyetli pınar güneştir. Ancak güneşten az faydalanılabilen bu itici günlerde eksikliğine kesif rastlanmaktadır. B vitamini de bağışıklık sistemini güçlendiren öbür vitaminlerdendir. Tahıl ürünlerinde, motorin ve motorin ürünlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde, et ve balıkta bulunur. E vitamini sebebi ile ensesi kalın ceviz, fındık, badem, ayçiçek antagonist ve zeytinyağının da gelişigüzel çağ tam miktarlarda katılması gerekmektedir. Gün içinde açıklık öğünlerde tüketilecek ceviz, fındık, badem kabil semiz tohumlar bağışıklık sistemine müspet ağırlık sağlamaktadır” açıklamasını yaptı.

Minerallerden çinkonun, bağışıklığı güçlendirmede ehemmiyetli görevi bulunduğunu, ayrımsız halde demir, bakır ve selenyumun da bağışıklık sisteminin güzel emek vermesi için gerekliliğini vurgulayan Arslansoyu, hava, toprak, ürünün idmansız veya yaşlı başlı oluşu, ürünü alma yöntemi, taşıma, ambarlama ve bize ulaşana denli güzeşte devir vb. faktörlerin vitamin ve mineral kayıplarına kere açabildiğini, hasebiyle dimdik beslenmenin yanında, makul senelerde hekim kontrolünde muhtelif vitamin takviyelerinin kullanımına lazım duyulabildiğini bildirdi.

Pişirme yöntemleri, gıda değerinin artırılması veya azalmasında etkilidir

Besinlere muteber istihzar ve pişirme yöntemlerinin, gıda değerinin artırılmasına veya azalmasına sebep olabileceğini anlatım fail Arslansoyu, besinlerin istihlak yöntemleri ile ilgilendiren şu önerilerde bulundu:
“Sebze ve meyveleri jale tüketin. Kabukları yenilebilir olanları soymayın. Eğer soyulması gerekiyorsa beklenen olduğunca uslu soyun. Birçok vitamin ve mineral, göveri ve meyvelerin başta aut yapraklarında, kabuklarında yahut kabuğun elden altındaki kısmında bulunur. Taze sebzeleri evvela ayıklayın, cari ferah su altında birlikte güzel yıkayın, sonradan doğrayın ve az suda pişirin. Yeşil yapraklı sebzelerin su payı öbür sebzelere uyarınca hâlâ yüksektir. Bu sebeple on paralık su koymadan yahut az su ile pişirin. Sebzeleri yıkarken derinlemesine müddet suda bekletmeyin. Sebzeleri pişirmeden elden evvela ve iri parçalar şeklinde doğrayın. Sebzeleri dirilikleri korunacak halde endamsız müddette pişirin. Pişirme suyu dökülürse ve akla yatkın sıfır ısı koşullarında pişirilirse, C ve birtakımı B vitaminleri kabil gıda öğeleri kolaylıkla kayba uğrayacaktır. Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını boğunuk tutun. Böylece pişme süresini kısaltacak ve gıda öğesi kayıplarını en organ indireceksiniz.”

Bağışıklık sisteminin yükseltmek için evde hazırlayabileceğiniz çay tarifi

Kış Çayı

Yeşil çay, zencefil, bal, sulu zırtlak ve karabiberle hazırlanacak nebat çayı ile bağışıklığın güçlendirilmesine dayanak olunabilir. Siyah çayın doğada saf ve işlenmemiş ıssız yeşil çaydır. Bu sebeple yapısında baş döndürücü birlikte tomar mineral bulunmaktadır. Çaya eklenecek bal ile hem çayın lezzeti bununla birlikte antioksidan tesiri arttırılabilir. Zencefil de bal kabil güzel birlikte antioksidandır. Toz namına tazesini kıymetlendirmek hâlâ birlikte tomar avantaj sağlamaktadır.

Hazırlanışı

Yarım litre kaynarca suyun içine 1 aşındırmak kaşığı yeşil çay, 1 fındık denli zencefil, 2-3 iri parça karabiber ilave edip 4 dakika süresince demlemeye bırakınız. İçerisine 1 lezzetli kaşığı bal ve 2-3 inme sulu zırtlak ilave edip tüketiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ