USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Kistik fibrozis' hastası dinç kız, örgen nakliyle acemi dünyasına başladı

İzmir'de akciğer nakliyle sağlığına mülaki "kistik fibrozis" hastası 25 yaşındaki Gamze Avcı, dünkü hayatını ve sağlığına birleşme dönemini anlattı.

'Kistik fibrozis' hastası dinç kız, örgen nakliyle acemi dünyasına başladı
19-11-2021 14:15
Izmir

Konak ilçesindeki Eşrefpaşa semtinde canlı Dudu-Turgut Avcı çiftinin kızları 1994'te dünyaya mevrut Gizem ve 2003'te doğan Dilara, teneffüs yetmezliği zımnında daha bebekken hayatlarını kaybetti.

Ailenin ikinci evladı adına 1996'da doğan Gamze ile 2005'te doğan ailenin dördüncü evladı Eylül'de de benzeri teneffüs problemi görüldü.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde otama görmeye başlamış bulunan çocuklardan Gamze'ye 9 yaşlarındayken meydana getirilen testte kalıtım bilimi müşterek akciğer rahatsızlığı bulunan "kistik fibrozis" tanısı konuldu.

Bir müddet sonraları bire müşterek teşhisin konulduğu Eylül çare tedavisiyle yaşamını sürdürürken afiyet sorunları rastgele güzeşte devir kalan Gamze'nin, 2018 senesinde tedavisinin bitmeme etmiş bulunduğu Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde akciğer nakli bulunmasına değişmeyen verildi.

Acil uzuv nakil sırasına tahsil edilen Gamze'yi gine geçinme bağlayan akciğerler ise 3,5 ay ilkin Denizli'de akıl ölümü gerçekleşen müşterek hastadan nakledildi.

Avcı, 17 sayaç devam eden ameliyat sonrası müşterek müddet daha hastanede otama görmesinin peşi sıra taburcu edildi.

"İçimde baş döndürücü müşterek tomar dinamit vardı"

Gamze Avcı, AA muhabirine, akciğer naklinden sonraları adeta baştan doğduğunu söyledi.

Çocukluğunun rastgele daim hastalıkla savaş ortamında geçtiğini özetleyen Avcı, 25 salname yaşamının en dobra anlarının nakil bulunduğu dönemle başladığını tabir etti.

Hastalık sürecinin şişman bölümünü evinde geçirdiğini dile getiren Avcı, şu biçimde konuştu:

"Fazla hariç çıkamıyordum, rastgele daim evdeydim fakat deminden o denli birikmişlik mevcut ki içimde. Her şeyi baş döndürücü müşterek tomar yapıyorum. 3 ay evet nakil olalı fakat 3 sene eski kabil hissediyorum. Arkadaşlarımdan gerideydim ve buna baş döndürücü üzülüyordum. Yürüyemiyordum, onlarla hariç çıktığımda elden müvellidülhumuza cihazımı takıp yanlarında oturuyordum. Bir yere eğlenmeye gitsek ölçümlemek güçlü benim düşüncesince zordu zira yoruluyordum. Şu an çılgınlar gibi, hepsinin önüne eski durumdayım. İçimde baş döndürücü müşterek tomar dinamit vardı."

"Öksürüğün biteceğine inanmıyordum"

Artık saatlerce yürümeyi ve koşmayı baş döndürücü istediğini tamlayan Avcı, şu biçimde bitmeme etti:

"Başlarda dikişler başağrısı yapıyordu fakat şu an anca müşterek sıkıntım da yok. Müthiş biçimde yürüyorum. Hiç evde durmuyorum. Sürekli dışarıdayım. Öksürmüyorum. Bu, benim düşüncesince parlak müşterek şey. Öksürmeden konuşmam baş döndürücü zordu. Şu an katiyen öksürüğüm yok. Hiçbir devir hayatımda öksürüğün biteceğine inanmadım. Saatlerce öksüren müşterek insandım. Boğulma derecesine mevrut müşterek insandım. Hatta şu an güçlü şu biçimde geliyor aklıma, müşterek otama sürecindeyim, sonraları gine öksüreceğim kabil geliyor zira rastgele daim hakeza yaşadım. Hiç elleme olmanın ne işe yaradığını bilmedim. 3 maaş süreçte baş döndürücü iyiyim. Bana alay kabil geliyor."

"Nakil bekleyenler umudunu kaybetmemeli"

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu paylaşan Gamze Avcı, şunları kaydetti:

"Kendimi baş döndürücü bahtlı hissediyorum. İki kardeşimi bebekken kaybetmişim. Benim denli vakitleri olmadı. Ben nakil yapılmaksızın ilkin nice kistik fibrozis hastası, akciğerlerin yetersizliğinden yaşamını kaybetti. Hala ölüm etmeye bitmeme ediyorlar. Birçok kistik fibrozis hastasını nakil etabında kaybediyoruz. Beklemek baş döndürücü zor. Ben bekleme aşamasındayken bu duyum bana vardığında müşterek yıkıma geçiyorsun fakat baş döndürücü tez toparlanıyordum zira o biçimde beklersen başaramayacağım. Benim düşüncesince müşterek olağanüstü gerçekleşeceğine inanıyordum, 'Hayat bana ikinci müşterek şansını verecek.' diyordum. Gerçekten de anca oldu. Hayat bana ikinci müşterek kader verdi. Nakil bekleyenler umutlarını kaybetmemeli. Öncelikli kardeşime baş döndürücü şişman müşterek örneğim. Bekleyenler düşüncesince umutlarını kaybetmemeleri. Hayat onlara da ikinci müşterek kader verecek, ego buna inanıyorum."

"Benden daha bahtiyar insanoğlu olamaz"

Anne Dudu Avcı da kızının sağlığına ulaşması zımnında şişman devlet duyduğunu söyledi.

Doktorlara ve bağışta mevcut aileye teşekkürname fail Avcı, "Kızım nakil oldu. Benden daha bahtiyar insanoğlu olamaz. Her devir kızımı kaybedeceğim korkusuyla yaşadım zira daha ilkin dü kaybım vardı zaten. Her devir 'Acaba bugün öksürüğü kesilecek mi? Bir obje olacak mı?' diyordum. O korkularım bundan sonraları sevince dönüştü." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Özdil'den uzuv bağışı çağrısı

Ege Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Akciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Ali Özdil de Avcı'yı senelerce Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Korkmaz Ekren ile strateji ettiklerini söyledi.

Avcı'nın nakil önceleri kesif nezif atakları ve teneffüs güçlüğü yaşamaya başladığını tamlayan Özdil, şu biçimde dedi:

"Kovid-19 salgını esnasında akciğer nakli olması zordu fakat onun düşüncesince akıllıca uzuv bulunmuş oldu ve sağlığına kavuştu. Türkiye'de 56 hastamız akciğer nakli iktisap etmek düşüncesince listede bekliyor. Ülkemizde akıl ölümü gerçekleşen hastaların familya izniyle meydana getirilen uzuv bağışı yüzdelik 25 civarında. Bu bağışlananların ortada geçer uzuv sayısı az. Erken ve daha baş döndürücü hediye düşüncesince bireylere sesleniyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ