USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Kistik fibrozis' hastası güre kız, uzuv nakliyle toy yaşamına başladı

İzmir'de akciğer nakliyle sağlığına munsap "kistik fibrozis" hastası 25 yaşındaki Gamze Avcı, dünkü hayatını ve sağlığına bitişme periyodunu anlattı.

'Kistik fibrozis' hastası güre kız, uzuv nakliyle toy yaşamına başladı
19-11-2021 14:16
Izmir

Konak ilçesindeki Eşrefpaşa semtinde canlı Dudu-Turgut Avcı çiftinin kızları 1994'te dünyaya mevrut Gizem ve 2003'te doğan Dilara, teneffüs yetmezliği zımnında daha bebekken hayatlarını kaybetti.

Ailenin ikinci evladı yerine 1996'da doğan Gamze ile 2005'te doğan ailenin dördüncü evladı Eylül'de de benzeşim teneffüs sorunu görüldü.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde otama görmeye süregelen çocuklardan Gamze'ye 9 yaşlarındayken meydana getirilen testte kalıtım bilimi ortak akciğer rahatsızlığı bulunan "kistik fibrozis" tanısı konuldu.

Bir müddet sonraları bire ortak teşhisin konulduğu Eylül çıkar yol tedavisiyle yaşamını sürdürürken afiyet sorunları herhangi ortak sabık devir kalan Gamze'nin, 2018 senesinde tedavisinin bitmeme etmiş bulunduğu Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde akciğer nakli bulunmasına değişmeyen verildi.

Acil örgen nakil sırasına tahsil edilen Gamze'yi gine taayyüş bağlayan akciğerler ise 3,5 ay evvela Denizli'de akıl ölümü gerçekleşen ortak hastadan nakledildi.

Avcı, 17 çağ devam eden ameliyat sonrası ortak müddet hâlâ hastanede otama görmesinin arkası sıra taburcu edildi.

"İçimde aşırı ortak tomar heyecan vardı"

Gamze Avcı, AA muhabirine, akciğer naklinden sonraları adeta baştan doğduğunu söyledi.

Çocukluğunun daim hastalıkla savaşım süresince geçtiğini özetleyen Avcı, 25 salname yaşamının en elleme anlarının nakil bulunduğu dönemle başladığını tabir etti.

Hastalık sürecinin iri bölümünü evinde geçirdiğini dile getiren Avcı, şöyleki konuştu:

"Fazla hariç çıkamıyordum, daim evdeydim ancak deminden o derece birikmişlik mevcut ki içimde. Her şeyi aşırı ortak tomar yapıyorum. 3 ay he nakil olalı ancak 3 sene esbak kabilinden hissediyorum. Arkadaşlarımdan gerideydim ve buna aşırı üzülüyordum. Yürüyemiyordum, onlarla hariç çıktığımda hemen müvellidülhumuza cihazımı takıp yanlarında oturuyordum. Bir yere eğlenmeye gitsek takdir etmek caba benim düşüncesince zordu zira yoruluyordum. Şu an çılgınlar gibi, hepsinin önüne esbak durumdayım. İçimde aşırı ortak tomar heyecan vardı."

"Öksürüğün biteceğine inanmıyordum"

Artık saatlerce yürümeyi ve koşmayı aşırı istediğini tamlayan Avcı, şöyleki bitmeme etti:

"Başlarda dikişler başağrısı yapıyordu ancak şu an anca ortak sıkıntım da yok. Müthiş halde yürüyorum. Hiç evde durmuyorum. Sürekli dışarıdayım. Öksürmüyorum. Bu, benim düşüncesince parlak ortak şey. Öksürmeden konuşmam aşırı zordu. Şu an katiyen öksürüğüm yok. Hiçbir devir hayatımda öksürüğün biteceğine inanmadım. Saatlerce öksüren ortak insandım. Boğulma derecesine mevrut ortak insandım. Hatta şu an caba şöyleki geliyor aklıma, ortak otama sürecindeyim, sonraları gine öksüreceğim kabilinden geliyor zira daim hakeza yaşadım. Hiç elleme olmanın ne işe yaradığını bilmedim. 3 maaş süreçte aşırı iyiyim. Bana hezel kabilinden geliyor."

"Nakil bekleyenler umudunu kaybetmemeli"

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu paylaşan Gamze Avcı, şunları kaydetti:

"Kendimi aşırı bahtlı hissediyorum. İki kardeşimi bebekken kaybetmişim. Benim derece vakitleri olmadı. Ben nakil yapılmaksızın evvela nice kistik fibrozis hastası, akciğerlerin yetersizliğinden yaşamını kaybetti. Hala ölüm etmeye bitmeme ediyorlar. Birçok kistik fibrozis hastasını nakil etabında kaybediyoruz. Beklemek aşırı zor. Ben bekleme aşamasındayken bu istihbarat bana ulaştığında ortak yıkıma geçiyorsun ancak aşırı tez toparlanıyordum zira o halde beklersen başaramayacağım. Benim düşüncesince ortak şaşırtıcı gerçekleşeceğine inanıyordum, 'Hayat bana ikinci ortak şansını verecek.' diyordum. Gerçekten de anca oldu. Hayat bana ikinci ortak kısmet verdi. Nakil bekleyenler umutlarını kaybetmemeli. Öncelikli kardeşime aşırı iri ortak örneğim. Bekleyenler düşüncesince umutlarını kaybetmemeleri. Hayat onlara da ikinci ortak kısmet verecek, ego buna inanıyorum."

"Benden hâlâ bahtiyar insanoğlu olamaz"

Anne Dudu Avcı da kızının sağlığına ulaşması zımnında iri mevki duyduğunu söyledi.

Doktorlara ve bağışta mevcut aileye teşekkürname fail Avcı, "Kızım nakil oldu. Benden hâlâ bahtiyar insanoğlu olamaz. Her devir kızımı kaybedeceğim korkusuyla yaşadım zira hâlâ evvela dü kaybım vardı zaten. Her devir 'Acaba bugün öksürüğü kesilecek mi? Bir nesne olacak mı?' diyordum. O korkularım bundan sonraları sevince dönüştü." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Özdil'den örgen bağışı çağrısı

Ege Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Akciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Ali Özdil de Avcı'yı senelerce Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Korkmaz Ekren ile izleme ettiklerini söyledi.

Avcı'nın nakil önceleri kesif nezif atakları ve teneffüs güçlüğü yaşamaya başladığını tamlayan Özdil, şöyleki dedi:

"Kovid-19 salgını esnasında akciğer nakli olması zordu ancak onun düşüncesince akla yatkın örgen bulunmuş oldu ve sağlığına kavuştu. Türkiye'de 56 hastamız akciğer nakli peyda etmek düşüncesince listede bekliyor. Ülkemizde akıl ölümü gerçekleşen hastaların familya izniyle meydana getirilen örgen bağışı yüzdelik 25 civarında. Bu bağışlananların ortada makbul örgen sayısı az. Erken ve hâlâ aşırı armağan düşüncesince bireylere sesleniyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ