USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

KKTC’ye Omikron uyarısı: Günlük vaka sayısı 2 bine ulaşabilir

Bilim kullanıcılarını SARS-CoV-2'nin Omikron varyantı ile ilişik hazırladıkları raporda, ilaç alınmaması durumunda, 1 ay böylecene KKTC'de günce Covid-19 vaka sayısının 2 bine ulaşabileceği uyarısı yaptı.

KKTC’ye Omikron uyarısı: Günlük vaka sayısı 2 bine ulaşabilir
04-01-2022 16:44

Son haftalarda etraflı dünyayı tesiri dibine düzlük SARS-CoV-2'nin toy varyantı Omikron, Covid-19 pandemisinde toy ortak devre girildiğine ayraç ediyor. Dünya Sağlık Örgütü kabilinden akıl donör modifikasyon kendisine sınıflandırılan Omikron'un yayılmaya başlaması ile beraberce etraflı dünyada bulunduğu kabil KKTC'de de Covid-19 olayları tırmanışa geçti. KKTC Sağlık Bakanlığı, 31 Aralık 2021'de ülkede, pandemi periyodunun en erdemli vaka sayısı kendisine kayda sabık 666 zait vaka belirleme edildiğini açıklamıştı.

Yakın Doğu Üniversitesi bilgi insanlarınca hazırlanmakta bulunan “Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu”nda ise 1 ay böylecene KKTC'deki günce vaka sayısının 2 bine ulaşılabileceği uyarısı yapılarak katılması müstelzim önlemlerle dayalı önerilerde bulunuldu.
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile de paylaşılan raporda, Covid-19'a ne bulunan SARS-CoV-2'nin toy varyantı Omikron ile dayalı ehemmiyetli tespitler arazi alıyor. Omikron'un, ortak bir çok çok muafiyet sisteminden kaçabilme potansiyeline cemaat ve bulaşıcılığı hâlâ erdemli 50'ye DOĞRU ast mutasyona cemaat bulunduğu vurgulanan raporda, “Omikron, bugüne derece tanımlanan varyantlardan ince ayrımlı ortak varyanttır. Diğer varyantlara mucibince ayda tahminî 3,3 kıvrım hâlâ ortak tomar değişinim avantaj sayısı ile iptidai kıvrım hâlâ ortak tomar değişinim oranına sahiptir” ifadesi arazi alıyor.

1 ay sonradan KKTC'de günce vaka sayısı 2 bine ulaşabilir

Pandeminin evvel gününden itibaren, Covid-19'a ne bulunan SARS-CoV-2'yi etraflı varyantları ile beraberce izlem fail Yakın Doğu Üniversitesi, Omikron varyantının etkilerini de izlem ve çözümleme etmeyi sürdürüyor. Üniversitenin hazırladığı “Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu” Omikron varyantı ile dayalı katı aşırı detayı gözler önüne serdi. Raporun en ilgi çeken bölümünde ise Omikron varyantı ile dayalı can alıcı ortak uyarı yapıldı. Raporda, “Son 14 güne ilişik veriler kullanılarak yapmış olduğumuz kestirim analizleri sonucunda, 30 çağ sonradan Omikron kaynaklı vakalardaki artışın tek tedbir alınmadan bitmeme edilmesi durumunda, Kuzey Kıbrıs'taki günce SARS-CoV-2 PCR zait vaka sayısının tahminî 2000 olabileceği ve vakaların minimum yüzdelik 66'sında Omikron varyantının saptanacağı tahmine edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Omikron varyantı ile hastalarda viral ağırlık 10 kıvrım arttı

Raporda arazi düzlük can alıcı neticelerden bir tanesi de Omikron varyantı ile enfenkte bulunan hastalardaki viral ağırlık artışı ve aşılama etkinlikleri ile ilgili. Omikron varyantına huzur aşılama etkinliğinde eksilme görüldüğü tabir edilen raporda, “Omikron varyantı ile münasebetli enfeksiyonun ciddiyetine bağlı bulunan veriler ehliyetsiz olsa da, bugüne kadarki kanıtlar, bulunan aşıların Omikron'a karşı, ilkin ağırbaşlı illet ve ölüme huzur ortak hacim himaye sağladığını, ancak SARS-CoV-2 enfeksiyonuna huzur aşılama etkinliğinde ehemmiyetli ortak eksilme olabileceğine değgin endişeler uyandırıyor. Omikron varyantı ile hâlâ ceninisakıt enfeksiyon/hastalık sertliği yerinde bile, Omikron varyantının ne bulunduğu vakalardaki dik, üstel ortak artışın ağırbaşlı hastalığa cemaat vakaların sayısının artmasıyla sonuçlanabileceğini gösteriyor” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, SARS-CoV-2 Omikron varyantı ile enfekte şahısların viral yüklerinin belirlenmesi gayesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Kit Üretim Laboratuvarı'nda geliştirilen Uniplex-Q SARS-CoV-2 QRT-qPCR Tanı Kiti meydana gelen analizlerinden neticeleri da arazi alıyor. Omikron varyantı ile enfekte bulunan hastalarda viral iyon 10 kıvrım hâlâ erdemli bulunduğu vurgulanan raporda, bu durumun Omikron varyantının aşılama veya natürel yollarla kazanılan bağışıklıktan kaçabildiğine ayraç etmiş bulunduğu vurgulanıyor. Raporda, “Kuzey Kıbrıs'ta Omikron varyantı ile enfekte şahısların viral yüklerininin kısır fasit daire eşik kıymeti (Ct değeri) regresyon analizi korelasyonu üstünde yapmış olduğumuz araştırı kararında ise, viral iyon Omikron varyantı bulaşı ile 10 kıvrım arttığını (p-değeri=0.01), bunun sebebinin ise Omikron'un bulunan aşılardan kazanılan ve/veya natürel bağışıklıktan kaçabileceğini göstermektedir (Şekil 3)” değerlendirmesi yapılıyor. Raporun son kısmında ise “Omikron modifikasyon yayılmasını tavsatmak ve COVID-19 ile dayalı afiyet ve illet yükünü güdümlü avlamak düşüncesince toplumsal mesafe, peçe takma, hijyen, aşılama pasaportları ve PCR tarama testleri kabil pandemi önlemlerin aceleci ortak halde baştan gözden geçirilmesi, akilane tanılama testleri ile tespiti ve şuan günce meydana getirilen imtihan sayısına mucibince hesaplandığında ~5% bulunan SARS-CoV-2 PCR zait vakıa oranının alışılagelen değerlere düşürülmesi düşüncesince önlemlerin katılması ivedidir” uyarısı arazi aldı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Omikron varyantının etkilerini de izlem ve çözümleme etmeyi sürdürüyoruz”

“Yakın Doğu Üniversitesi olarak, çelimli altyapımız ve mükemmel kadrolarımızla, SARS-CoV-2'nin başka varyantlarında bulunduğu kabil Omikron varyantının etkilerini de izlem ve çözümleme etmeyi sürdürüyoruz” diyen Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Üniversitemiz içerisinde hazırlamış olduğumuz ‘Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu'nu da toplumumuza ve devletimize duyduğumuz sorumluluğun ortak gereği kendisine dayalı şirketler ve halkoyu ile paylaşmayı ortak fariza kendisine biliyoruz” açıklaması yaptı.


Yaptıkları çalışmaların, Omikron varyantına huzur aşılama etkinliğinin, başka varyantlara mucibince hâlâ ceninisakıt bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Omikron varyantının bulunan yayılım trendinin bitmeme etmesi halinde, KKTC'de günce vaka sayısının 1 ay böylecene 2 bine ulaşabileceğini öngörüyoruz” dedi.

Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören: “Omikron varyantının; aşılama etkinliği, virüsün çıkma hızı, illet sertliği ve ahiret yolculuğu oranında meydana getirdiği tadilat Covid-19 ile mücadelede geçerli stratejilerin baştan gözden geçirilmesi icap ettiğini ortaya koyuyor.”

“Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu”nu hazırlayan Yakın Doğu Üniversitesi Covid-19 PCR Tanı ve Kit Üretim Laboratuvarları sorumlularından Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören ise Omrikon varyantı ile birlikte, Covid-19 pandemisini toy ortak devre girdiğini vurgulayarak, “Omikron varyantının; aşılama etkinliği, virüsün çıkma hızı, illet sertliği ve ahiret yolculuğu oranında meydana getirdiği tadilat Covid-19'la mücadelede geçerli stratejilerin baştan gözden geçirilmesi icap ettiğini ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı.

KKTC'de gözlenen evvel Omikron vakasını, 17 Aralık'ta Londra'dan mevrut ortak hastada saptadıklarını tabir fail Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, “Laboratuvarımızda SARS-CoV-2 değişinim tayinini, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına makul kendisine S geni muvaffakiyetsizliği prensibine isnaden yapıyoruz ve virüsün 6 mutasyonunu da belirleme edebiliyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ