USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kooperatifle güçlerini birleştiren kadınlar fasile ekonomik durumuna yardım sağlıyor

Erzurum'da kurmuş oldukları kooperatifte kente başmaklık mahsulat satarak fasile maddi durumuna ulama sağlayıcı 20 kadın, el emeği dantel ürünlerinin satışıyla kentteki ev kadınlarının da servet kazanmasına uzlaştırıcı oluyor.

Kooperatifle güçlerini birleştiren kadınlar fasile ekonomik durumuna yardım sağlıyor
01-03-2022 15:23
Erzurum

Eczacı Canan Uçar'ın girişimiyle bir araya mevrut kadınlar, yöresel ve natürel ürünleri Türkiye'ye tanıtmak, üreten kadın istihdamını bırakmak şartıyla kooperatif kurdu.

Adını, Erzurum bindallısı üstündeki nakıştan düzlük kadın el birliği kooperatifi Kadama, Kovid-19 salgınına karşın bayanların ürettiği soy sop ve aş damı ürünlerinin, ehram, çadır ve aksesuar kabil hediyelik eşyaların genel ağ üstünden satışını sağladı.

Ortaklarla oluşturulan kafe ve yapımevi tarafından su böreği, değişmez aşı, lor dolması, kete, çörek, pekmez kabil kente saf ürünleri tüketiciye ulaştıran kooperatif, bir müddet ilkin gezinsel Üç Kümbetler mevkisinde misyon vermeye başlamış olan konakta ürünlerini sergiliyor.

Kadama Yönetim Kurulu Başkanı Canan Uçar, AA muhabirine, tahminî 2 sene ilkin 20 kadınla iklim istihdamında hanıma arazi özgülemek şartıyla kooperatif oluşturmayı kararlaştırdıklarını söyledi.

Kadama'yı yaşama geçirdikten yedi gün sonradan Kovid-19 salgınının başladığını özetleyen Uçar, "Kovid-19 salgınına karşın bizimle idman talip ve kategorize ettiğimiz hanımlara iğne, iplik, güpür ve materyal desteği verdik, onun karşılığında mamullerini aldık, ücretlerini ödedik. Böylelikle bayanların pandeminin en sıkkın sürecinde mülk kazanarak karı maddi durumuna katkıda bulunmasını sağladık." dedi.

Devlet desteklerinden de faydalanıyorlar

Uçar, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansından (KUDAKA) ehram ve karnavas bezine müteveccih bitirdikleri plan ve icraat kapsamında dayanak aldıklarını, bir müddet ilkin de Ticaret Bakanlığının KOOP-DES programı kapsamında sonuç göveri kurutma ve paketleme tesisini yaşama geçirdiklerini kaydetti.

Sürdürülebilir tutum ve kalkınma modeli adına Kadama'nın istihdam yönünde ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Uçar, şu şekilde bitmeme etti:

"Kadınların bilmiş olduğu en elleme işten başlayarak üretime, istihdama yardım sunmayı amaçladık ve hanımlara bildikleri en elleme işten başlayarak düzlük açtık. E-ticaretten ve han ile kafemizden sergileme alanlarımızdan adanmış yapıyoruz. Erzurum'a saf börek, kete, değişmez aşılama kabil akla doğacak topu topu yemekleri konakta vatandaşın zevkine sunuyoruz. Amacımız bayanların üretime iltihak isteğini yaşama geçirip düşlerini geçekleştirmek."

Erzurum'da asırlardır beğenilen ehram kumaşını keçeyle buluşturduklarını kail Uçar, "Ehram aşırı elleme güpür ve yüzyıllardır kullanılıyor, bunu keçeyle buluşturunca ortaya elleme şeyler çıktı. Erzurum'un ehramını doğacak nesillere aktarmak, piyasa hatırlamak ve ihtimal dış satım gerçekleştirmek düşüncesince biçim bulduk." niteleyerek konuştu.

- "Her kadın maharet bölgesine gereğince istihsal yapıyor"

Kadınların istihsal ve istihdama katkıda bulunup müteşebbis olmalarını referans fail Uçar, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Kadınlar korkusuz olmalı, evlerinden çıkmadan da işleme kabil işlerle mülk kazanabileceğini bilmeli. Ülkenin geleceği üretime bağlı. Hedefimiz Türkiye'nin en iri kadın kooperatifi olup Erzurum'dan dış satım yapmak. Bu yolda baş başa büyüyerek ve yayan iklim istihdamına katkıda bulunacağız. Kadınların dünyasına değinmek muhteşem. Bir hanımımıza üretiminin karşılığında kazanılmış olduğu parayı verince aşırı bahtiyar oldu, hayatında ilkin kere kişi kazanılmış olduğu parayla çocuklarına alım satım yapacağını söyledi."

Üretim tesisinde etkin Kadama ortaklarından 3 soy sop anası Ebru Tanyeri de mantı, su böreği, beze yaprağından lor dolması, tatar böreği, değişmez aşılama ve erişte kabil natürel ve yöresel mahsulat yaptıklarını anlatarak, "Burada değme kadın maharet bölgesine gereğince istihsal yapıyor. Aile bütçeme yardım sağlıyor, ayrımsız sürede burayı sağaltım kabil görüyorum, halis muhlis stresimi atıyorum. Eşime dayanak oluyor, çocuklarımın meslek harçlıklarını çıkarıyorum. En güzeli de eşimden bundan sonradan mülk istemiyorum, kişi kazancımla ayaklarımın üstünde duruyorum. Her hanıma müteşebbis olmayı referans ederim." niteleyerek konuştu.

Doğal tereyağıyla yardım maddesiz meydana getirilen yöresel yemeklerin yanı esna ehram, keçe, kaşkol ve çeyiz kabil yüzlerce hediyelik eşya, kooperatifin "https://www.kadama.com.tr" genel ağ sitesi ve Instagram üstünden siparişle Türkiye'nin değme hesabına ulaştırılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ