USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19 mutasyonlarını 'kişisel önlemler' ve 'tam düze aşı' bitirebilir

Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği Kovid-19 Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Bedia Dinç, 'Her bulaş, virüsün mutasyona uğrama ihtimalini artırıyor. Kişisel esirgeyici önlemler mevzusundaki hassasiyetimiz bu yüzden.' dedi.

Kovid-19 mutasyonlarını 'kişisel önlemler' ve 'tam düze aşı' bitirebilir
04-12-2021 11:30
Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği İdari Eğitim ve Kovid-19 Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Bedia Dinç, bulaş ile kalan Kovid-19 mutasyonlarının önlenmesi ve salgının bitmesinin, zatî esirgeyici önlemler ve kusursuz düze döllenme ile beklenir olacağını söyledi.

Ankara Şehir Hastanesi'ndeki Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Kovid-19 tanısı düşüncesince gelişigüzel çağ yüzlerce PCR testinin analizini yapıyor. Kovid-19 bulaşına huzur hararetli düzen tedbirlerin alındığı klinikteki kusursuz kuvvetli laboratuvarlarda, Delta varyantı da inceleniyor.

Klinikteki icraat ve önceki kere Güney Afrika'da ortaya çıkan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çeşidinden "endişe verici" namına tanımlanan Kovid-19'un Omicron varyantına bağlı AA muhabirine bilgelik verici Doç. Dr. Dinç, klinik olarak, salgının Türkiye'de görüldüğü mart ayından itibaren PCR testleri düşüncesince yetkilendirildiklerini anlattı.

Haftanın 7 haset 24 sayaç çalışkanlık yayınlayan laboratuvarda bugüne genişliğinde 600 bin yöresinde PCR testini yaptıklarını aktaran Dinç, "Salgının gene itibaren Bakanlığımızın önerdiği, devletimizde münteşir namına geçer teşhis kitleriyle çalışıyoruz. Varyantların tespitine müteveccih kitlerle de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizde Delta varyantı derin namına görülmeye başladıktan sonraları Delta varyantını belirleme fail kitler de üretildi. Bu kitler sebebiyle kılıç ortak örnekte hastanın hem Kovid-19 fazlalık bununla birlikte Delta fazlalık olup olmadığını saptayabiliyoruz." dedi.

"Her bulaş virüsün mutasyona uğrama ihtimalini artırıyor"

Doç. Dr. Dinç, Türkiye'de bugüne genişliğinde Omicron varyantına hâlâ rastlanmadığını belirterek, bu varyantın taraması düşüncesince Türkiye'nin ciharıyek yanından herhangi seçilen örneklerin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki başvuru laboratuvarlarına gönderildiğine ve buralarda dizi analizlerinin yapıldığına ayraç etti. Dinç, Türkiye'de Omicron varyantı ile karşılaşılırsa bunu önceki belirleme edecek içtima de başvuru laboratuvarları bulunduğunun altını çizdi.

Yeni varyantların çıkmasının şahısda "Salgın bitmeyecek mi?" endişesini de birlikte getirdiğinin anımsatılması üzerinde Dinç, şu biçimde konuştu:

"Salgın tabii bitecek. Sadece viral enfeksiyonlar az buçuk elan ayrımlı seyrediyor. Virüsler ortak insandan öteki insana bulaşırken özlük genomik yapısını çoğaltarak ürüyor. Dolayısıyla gelişigüzel bulaş virüsün mutasyona uğrama ihtimalini artırıyor. Kişisel esirgeyici önlemler mevzusundaki hassasiyetimiz bu yüzden. Bulaşı ne genişliğinde azaltabilirsek değişinim ihtimalini de o genişliğinde azaltabileceğiz. Virüsler, baş döndürücü kalın mutasyona uğruyor, bu RNA virüslerinde elan da ortak tomar oluyor. Bu sebeple salgının gene bu yana tanıdık mutasyonlar bizi şaşırtıcı ortak gidiş olmadı."

"Omicron varyantı az buçuk da hayattaki aşı adaletsizliğinin sonucu"

Doç. Dr. Dinç, Omicron açısından şu an düşünce ve paniğe kapılacak ortak durumun bahis konusu olmadığını vurgulayarak, "Elimizdeki bulunan veriler, Omicron varyantı açısından şu anda baş döndürücü kifayetli değil. Fakat DSÖ, Omicron'un elan bulaşan olmakla bu arada klinik tempo namına elan ciddi gitmediğini açıkladı." ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde, Kovid-19'a huzur aşılanmanın önemine ayraç fail Dinç, "Aslında Omicron varyantı az buçuk da hayattaki aşı adaletsizliğinin ortak sonucu. Çünkü Afrika'da döllenme oranları yüzdelik 2 civarında. İnsanların daim ortak yerden ayrıksı yere yolculuk etmiş bulunduğu toptan dünyada varyantların taşınması da sonuç basamak kolay." değerlendirmesinde bulundu.

"Tek ortak laboratuvar personelimiz caba Kovid-19 geçirmedi"

Doç. Dr. Bedia Dinç, kusursuz düze aşılanmanın varyant oluşumunu da engelleyebilecek en ehemmiyetli savaşım bulunduğunun altını çizerek, şu biçimde bitmeme etti:

"Toplumumuzda umumi namına nice ferdin peçe takmaktan, sevdiklerine istediği kabil sarılamamaktan baş döndürücü tasalı bulunduğunun farkındayız ancak ortak de gerçek var. Karşı karşıya kaldığımız ortak müstevli uydurma konusu.

Sadece özlük laboratuvarımızda zatî esirgeyici önlemlerin ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğunu baş döndürücü kesin ortak biçimde sınav ettik. Kovid-19 PCR testlerini olumsuz basınçlı ortamda çalışıyoruz, personelimiz zatî esirgeyici önlemlere baş döndürücü uyanıklık ediyor. Bu sayede bugüne genişliğinde biricik ortak personelimiz caba Kovid-19 geçirmedi. Aslında sayrılarevi genelinde de enfekte bulunan keyif çalışanının iri bölümü rahatsızlığı aut ortamlardan kaptı. Kişisel esirgeyici önlemlerin ne genişliğinde sansasyonel ve ehemmiyetli bulunduğu hemen bu örnekte caba ortaya çıkıyor."

"Tam düze aşılanmayan şahıslar hala maatteessüf çoğunlukta"

Dinç, zatî tedbirlerin yanı esna aşılanmanın dirimlik ehemmiyet taşıdığını vurgulayarak, "Kovid-19 aşıları, hastalıkla karşılaşıldığında onun elan şen geçirilmesini ve derin bakıma yatışın azalmasını sağlıyor. Fakat kusursuz düze aşılanmayan şahıslar hala maatteessüf çoğunlukta. Salgının ortak an evvela sonlanması düşüncesince aşılarımızın tamamlanması baş döndürücü kıymetli." diyerek konuştu.

Türkiye'nin salgında nice ülkeye nazaran baş döndürücü elan güzel halde olduğuna dikkati çekici Dinç, "Biz, iklim namına öteki devletlere layıkıyla elan şanslıyız. Çünkü gelişigüzel şeyden evvela rahatsızlığı belirleme etmeye müteveccih kitlerimiz var. İkincisi aşı mahrumiyeti çekmiyoruz, aşı tedarikiyle ilişik ortak sıkıntımız yok. Yerli aşımız da umuyorum bu ay sonuna akla yatkın çabuk yararlanma onayını alacak. Dolayısıyla vatandaşımıza sakıt önemsiz ortak özveri. Bunu da yapacaklarına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"TURKOVAC düşüncesince gönüllülerin desteğine bulunan ihtiyacımız sürüyor"

Aynı sürede evcil aşı TURKOVAC'ın Faz 3 çalışmalarının eş güdümcü araştırmacısı bulunan Doç. Dr. Dinç, bitmeme fail klinik çalışmalarla ilişik şunları kaydetti:

"TURKOVAC'ın çalışmalarında arazi kabul etmek benim düşüncesince hakkıyla ortak onur. 41 merkezde yürütülüyor klinik çalışmalar. Acil yararlanma onayı başvurusunu meydana getirecek genişliğinde gönüllüye ulaştık. Klinik icraat bitmeme ediyor ve bu emekleri tamamlayabilmek düşüncesince hala gönüllülerin desteğine ihtiyacımız var.

Gönüllerin bu çalışmalara verdiği dayanak bizim düşüncesince baş döndürücü kıymetli. Bu, aşımızın çabuk yararlanma onayını aldıktan sonraları ortak an evvela hem halkımızın bununla birlikte gereksinim duyan öteki iklim halklarının hizmetine sunulması açısından iri ehemmiyet taşıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ