USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19'un beyni ağır ve temelli etkilediğine ilişkin endeks yok

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, "Şu anda ibre, Kovid-19 açısından beynin, akciğer kadar öteki organlara mucibince az buçuk henüz bahtlı bulunduğu yönünde." dedi.

Kovid-19'un beyni ağır ve temelli etkilediğine ilişkin endeks yok
18-03-2022 12:04
Ankara

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, beynin Kovid-19'dan öteki organlara gereğince şimdi az etkilendiğini belirterek, "Bugüne denli baş döndürücü fenomen gördük. Eğer bellek üstünde yoğun görülen, hepimizi korkutacak çın ortak etkilenim olsaydı şimdiye denli belirtileri de olağandan görülürdü. Çok şükür bu yok." dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı da bulunan Topçuoğlu, Beyin Farkındalık Haftası zımnında AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bu haftada beyinle ait emraz dair maşeri farkındalığı artıracak çalışmalara ciddiyet verdiklerini anlattı.

Toplumlarda hayat süresinin uzamasının da etkisiyle nörolojik rahatsızlıkların görülme sıklığının arttığına ayraç fail Topçuoğlu, alzaymır, parkinson, migren, ALS, SMA denli rahatsızlıkların en yoğun tanıdık nörolojik emraz içinde arazi aldığını belirtti.

Beyin sağlığını koruma, beyinle ait hastalıklara erinç er canlandırma ve tedavinin önemi erinç bilgelik sağlayan Topçuoğlu, "Beyin öteki organlardan az buçuk farklı. Beynimizde mevcut 86 bilyon nöronun birbiriyle aykırı kurduğu baş döndürücü dobra ilişki, bizi de tığ yapıyor. Yürümenin, konuşmanın haricinde sevgi, üzülme denli duygularımız, doğacak planlarımız başkaca duygu atışı, dem kabul etme denli otonomik fonksiyonların hepsi bellek kabilinden gerçekleştiriliyor." diyerek konuştu.

"Beyin check-up"ını boşlama etmeyin

Prof. Dr. Topçuoğlu, bu fonksiyonların hesabına getirilebilmesi düşüncesince bellek ve ilkin bellek damarlarının sağlığına ilgi edilmesi icap ettiğini vurgulayarak, şu biçimde dedi:

"Beyin damarlarının sağlığı düşüncesince en ehemmiyetli eleman bireyin oranlarını bilmesi. Herkes kilosu, boyunu bilgili ancak tansiyon değerini, kan şekerini, dobra ve çirkin kolesterin düzeylerini, günce sodyum klorür istihlak miktarını, rejimde tahsil edilen kaloriyi, atmık etrafı kalınlığını, günce seyir süresini aşina olmak de ehemmiyet taşıyor. Ayrıca sigara kullanmamak baş döndürücü önemli."

Özellikle sonra yaşlarda eser okumak, bulmaca çözmek, içtimai aktivitelere eklenmek denli faaliyetlerin sürdürülmesinin de bellek sağlığını koruduğunu aktaran Topçuoğlu, herkes bu unsurları ezcümle "beyin check-up"ı başlığı altında tanımladıklarını ve bunun boşlama edilmemesi icap ettiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Topçuoğlu, şahısların dalgınlık, unutkanlık, vücutta uzlaşma denli ilkin sıfır belirtilerin ortaya çıkması yerinde da doktora başvurmasının ehemmiyet taşıdığını anlatım etti.

"Beyin nöronlarında Kovid-19'un girişini sağlayacak reseptörler yok"

Prof. Dr. Topçuoğlu, Kovid-19'un bellek üstünde etraflıca dönemli tesirleri olup olmadığına müteveccih de değerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19'u çın nâkil hastalarda etraflı gövde denli beynin de bu süreçten etkilendiğini ancak ayrımlı alevlenmiş hastalıklarda da bire ortak durumun görülebildiğini tamlayan Topçuoğlu, "Beynimizdeki 86 bilyon nöron içinde Kovid-19'un içeriye girişini sağlayacak reseptörler bulunmuyor. Fakat virüs, bu bölgedeki damarlar ve dayanak noktası hücrelerinde bulunabiliyor. Dolayısıyla bellek indirekt biçimde etkileniyor ancak bellek iltihabı ve öteki açılardan ortak duygulanma bahis konusu değil." dedi.

"Beyin Kovid-19 açısından öteki organlara gereğince şimdi şanslı"

Özellikle çın olgularda illet sonrası "beyin sisi" kendisine isimlendirilen bağ toplaşımı eksikliği, endişe süreçlerinin kilo vermesi denli şikayetlerin ortaya çıkabildiğine dikkati çekici Topçuoğlu, bunların eğreti ahval bulunduğunun altını çizdi.

Topçuoğlu, Kovid-19'un bellek üstünde etraflıca dönemli, sürekli hasarlara kere açıp açmayacağının tababet çevrelerince hala tartışıldığını, açık ortak kanıya daha varılamadığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Şu anda ibre, Kovid-19 açısından beynin, akciğer denli öteki organlara gereğince az buçuk şimdi bahtlı olduğu, beynin bu süreçten şimdi bağan kurda etkilendiği yönünde. 2 senedir pandeminin uğultusu altında yaşıyoruz, bugüne denli baş döndürücü fenomen gördük. Eğer bellek üstünde yoğun görülen, hepimizi korkutacak çın ortak etkilenim olsaydı şimdiye denli belirtileri de olağandan görülürdü. Çok şükür bu yönde belirtiler yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ