USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Kovid-19'un kahramanları' salgınla mücadelede güzeşte 2 yılı anlattı

Van'da Kovid-19 salgınının ortaya çıkmış olduğu önce günden beri hastaların sağlığına ulaşması düşüncesince fariza yapan, bazısı iş dostlarını da salgın zımnında kaybeden doktorlar, yaşadıkları sıkıca süreçlere karşın mücadeleyi sürdürüyor.

'Kovid-19'un kahramanları' salgınla mücadelede güzeşte 2 yılı anlattı
14-03-2022 12:55
Van

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ümit Haluk İliklerden, Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ali İrfan Baran ile İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Demirkol, 2 salname salgın sürecinde yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Başhekim İliklerden, salgın çağında hastaların tedavisine müteveccih çalışmaların beraberinde takım eksiğinin giderilmesi düşüncesince de güç gösterdiklerini söyledi.

İlk yıllarda şifahane bünyesindeki atölyelerde Kovid-19'a huzur cerrahi göğüslük kumaşından maske, beniz himaye siperi, kabinli sedye, dekoratif kabul etme ve entübasyon kabini üretildiğini tamlayan İliklerden, "Kovid-19 salgının görüldüğü vakitlerde keyif personelleri da rahatsızlık yaşadı. Hastane adına evvela personelimizi eğittik. Pandemi servislerini ve derin bakım ünitelerini düzenledik. İlaç stokuyla ait icraat yaptık. Hem keyif çalışanlarımızı salgından korumaya bununla beraber hastalarımıza elan konforlu birlikte fariza vermeye çalıştık." niteleyerek konuştu.

Bölgede "plazmaferez tedavisi"ni geçmiş işleyen hastanelerden birisi olduklarını, Kovid-19 PCR laboratuvarını kurarak bu sağlam emekleri çevredeki hastanelere de sunduklarını özetleyen İliklerden, Kovid-19 tedavisi gören hastaları yakınlarıyla görüntülü görüştürdüklerini, deneyimlerinden yola çıkarak "Covid-19'a Güncel Yaklaşım" kitabını çıkardıklarını söyledi.

"Sağlık çalışanlarımızı ve yakınlarını kaybettik"

Kovid-19 salgınıyla mücadelede ön safta arazi düzlük keyif personellerinin 2 senedir canları pahasına kişilerin sağlığına ulaşması düşüncesince savaş verdiğini vurgulayan İliklerden, bu savaş esnasında şifahane başmuallim yardımcısı Mehmet Veysi Göz ve şvester hasret Şahin'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını anlattı.

Çok çetin anlara şahitlik ettiklerini dile getiren İliklerden, şu halde konuştu:

"Uzun, öldürücü ve can sıkıcı anlamış olur yaşadık. İyileştirdiğimiz, taburcu ettiğimiz hastalar düşüncesince baş döndürücü sevindik, alkışlarla evlerine uğurladık. Salgının maça icra ettiği yıllarda derinlemesine müddet hastanede kalmamız gerekti. Birçok personel aylarca evlerine gidemedi. Rektörlüğümüz çeşidinden mektepli yurtları tahsis edildi. Ailelerimizi bu halde virüsten korumaya çalıştık. Geriye dönerek baktıkça o günlerin hüznünü yaşıyoruz. Aşının tesiri ve Kovid-19'un varyantlaşmasıyla elan şen birlikte sürecin içerisine girdik. Bu süreçte şifahane adına üstümüze sakıt rolü yaptığımıza inanıyorum."

"Aşılar yardımıyla kayıplarımız azaldı"

Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ali İrfan Baran ise salgın zarfında keyif personelleri adına baş döndürücü derin ve stresli birlikte proses yaşadıklarını söyledi.

Bu süreçte nice keyif personelinin salgına yakalanarak hayatının yitirdiğini anımsatan Baran, şunları kaydetti:

"Kovid-19 hastalarının dem alamama vaziyeti bizi baş döndürücü üzüyordu. Hastaların gözümüzün uğrunda kötüleşmesi, dinç hastalardaki zayiat bizi baş döndürücü etkiledi. Aşılar yardımıyla kayıplarımız azaldı. Gece gün hastaların sağlığına ulaşması düşüncesince savaş verdik. Van'da salgının maça icra ettiği vakitlerde bedeniyle ve ruhen baş döndürücü yorulduk. Enfeksiyonu ailelerimize bulaştırmamak düşüncesince onlardan ayrı berhayat olmak durumunda kaldık. Kovid-19 salgının biran evvela bitmesini dilek ediyorum. Bunun düşüncesince kurallara uymamız gerekiyor."

"Kovid-19'a huzur en ön safta savaş ediyoruz"

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Demirkol da sağlıkçıların gün zarfında maşer sağlığı düşüncesince baştan sona ön safta savaş verdiğini vurguladı.

Osmanlı saray hekimi Mustafa Behçet'in önerisiyle geçmiş tababet mektebinin 14 Mart 1827'de Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla açıldığını özetleyen Demirkol, şu halde konuştu:

"1919 senesinde geçmiş kez Tıp Bayramı kutlandı. O sene tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altındaydı. Tıbbiye öğrencileri, tıbbiye binasının kuleleri arasına Türk bayrağı asarak işgale huzur savaş başlattı. Böylece 14 Mart Tıp Bayramı, dünya defans hareketi adına başladı. Bugün de Çin'de ortaya çıkan ve tamamı dünyayı etkileyen Kovid-19'a huzur sağlıkçılar adına en ön safta savaş ediyoruz. Salgına huzur iri birlikte ara katettik. Şu an hem hikâye sayısında hem hastaneye yatış bununla beraber ahiret yolculuğu oranında birlikte azalış gözlemliyoruz. Bu bizi sevindiriyor. Salgın süresinde annemle, babamla, kardeşlerim ve akrabalarımla kestirmece birlikte sene görüşmedim. Bu boyut bizi üzse de görevimizden kaynaklı bunu gerçekleştirmek zorundaydık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ