USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Köylerinde kurmuş oldukları kooperatif, hanımefendilerin nan teknesi oldu

Uludağ'ın eteklerindeki rustik Yiğitali Mahallesi'nde birleşke kuran köydeş kadınlar, icra ettikleri gıdaların birlikte dernekevi ürünler ile hazırladıkları kahvaltılarıyla menfaat sağlıyor.

Köylerinde kurmuş oldukları kooperatif, hanımefendilerin nan teknesi oldu
30-01-2022 12:13
Bursa

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Büyükşehir ve Osmangazi Belediyesinin destekleriyle tadilatı meydana getirilen emektar karye okulunu birleşke binasına muhavvil kadınlar, köye katışıksız Çongara fasulyesi ilkin iktisap etmek kıl payı erişte, salça, reçel, tarhana çorbası çorbası kabil ürünleri hazırlayarak satışa sunuyor ve cins tür anadan görme ürünler ile hazırladıkları kahvaltı sofralarında misafirlerini ağırlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) projesi yardımıyla terbiye gören birleşke üyesi kadınlar, köyün Uludağ uğrunda olması zımnında ecnebi turistleri de ikram etmek ve fariza verebilmek düşüncesince ecnebi lisan ve diksiyon eğitimi de almaya hazırlanıyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, 3 sene geçmiş Bursa'da hoppadak 3 eş zirai kalkınma kooperatifinin bulunduğunu, çalışmalarla bu sayıyı 16'ya çıkardıklarını söyledi.

Bunlardan birisinin de Uludağ Yigitali Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunduğunu dile getiren Aygül, "Bu birleşke 3 sene geçmiş müşterek dernekken baktık, aşırı beş koşullarda çalışmaya himmet ediyorlar. Bunun ilişkin hem Osmangazi aynı zamanda Büyükşehir Belediyemiz ile görüştük. Binaları emektar müşterek okuldu. Okulun yerinin tahsisinden sonraları buraya yavaş yavaş iyileştirmeler yaptık, sonraları eş üreticilerimize hijyen, gıda, lokal mahsulat hikayelerinde eğitimler verdik. Geçtiğimiz sene da burayı BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Bakanlığımızın kolektif sürdürdüğü plan kapsamında desteklemeye aldık." diyerek konuştu.

Aygül, bu kapsamda da bayanların birtakım eğitimler aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"İlave şekilde buranın mutfağının onarımı yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz buranın aut bostan ve antre çıkışlarına birtakım icraat yaptı. Osmangazi Belediyemiz içerinin restorasyonu ile ilgilendiren faaliyetleri yaptı. Tam müşterek teşrikimesai örneği sergiledik. Böylece hanımlarımız Türk Gıda Mevzuatı'na makul lokal mahsulat hazırlamaya başladılar, hem mutfaklarında icra ettikleri güzel kahvaltı hizmetlerini halkımıza sunmaya başladılar aynı zamanda bu eğitimler esnasında İŞKUR desteği ile birtakım bölümsel destek sunar de sağlamaya çalıştık. Böylece kooperatifimizi ıvır zıvır müşterek dernekken güzel müşterek birleşke durumuna getirdik."

Kentteki 16 kooperatifin 13'ünün canlı halde faaliyetlerini sürdürdüğünü özetleyen Aygül, çalışmalarını sürdürerek bayanların toplumda doğruluk ettikleri yere gelmelerinin önünü açmış olacaklarını tabir etti.

Köyün Uludağ uğrunda bulunduğunu tamlayan Aygül, ecnebi turistlerin de buradan fariza almasını beklediklerini, bu nedenle birleşke hanımlarına diksiyon ve ecnebi lisan eğitimi de verileceğini laflarına ekledi.

Kooperatif Başkanı Emel Korkmaz da 2019 senesinde karye hanımları şekilde topluluk kurduklarını ve köyde etkin bulunan okulun müşterek sınıfını tadilattan geçirerek faaliyetlerine başladıklarını söyledi.

Belediyelerin ve İl Tarım Müdürlüğünün desteği ile okulda tebeddülat yapıldığını dile getiren Korkmaz, "Ürünlerimizi çoğaltmaya başladık. Reçel, tarhana, erişte yapıyoruz. Kahvaltı veriyoruz. Fasulyemiz mevcut kendimize has. Haftanın değme haset çalışıyoruz. 09.00'da başlıyoruz, 17.00'de bitiriyoruz. Üçer nefis gruplar biçiminde çalışıyoruz." dedi.

Korkmaz, sağlam aşırı terbiye aldıklarını ve 21 hanımla çalışmalarına bitmeme ettiklerini belirterek, güzel bölgelere geleceklerine inandıklarını tabir etti.

Kooperatif ortaklarından Ayşe Ayın da kooperatifin parçası olmaktan sevinme duyduklarını ve herkesi kooperatiflerine beklediklerini söyledi.

Proje ile 22 eş kooperatifi desteklendi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da FAO şekilde Tarım ve Orman Bakanlığı ile DOĞRU fiilen aşırı sayıda plan yürüttüklerini söyledi.

Bursa'daki projenin hem mesleksel terbiye hem istihdam aynı zamanda kooperatiflerin güçlendirilmesini ve bayanların ön plana çıkarılmasını desteklediğini tamlayan Selışık, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 10 ilde yürüttüğümüz müşterek plan var. Bu plan kapsamında da 22 kooperatifi destekledik bugüne kadar. Amacımız, bayanların sağlık kaynaklarına aracısız erişimini sağlayacak bulunan kooperatifleri elan çelimli duruma getirmek. Zaten mevcutta aşırı sayıda zirai kalkınma kooperatifi mevcut veya dünkü kurulanlar mevcut ancak bunların akilane halde yönetilmesi, mali okuyucu yazarlığın güçlendirilmesi bunun yanında imal edilen mamüllerin besin hijyenine makul üretilmesi ve sağlık kaynaklarının güçlendirilmesi namına da aracısız markete, markayla mahsus müşterek standarda ulaşmasını sağlamayı amaçladığımız müşterek manken çalışıyoruz."

Selışık, amaçlarının, eş çiftçilerin ürettiği mamüllerin akilane halde tüketiciye ulaşmasını iletmek bulunduğunu vurgulayarak, "Onlara ilk evvela birleşke olmanın gereklilikleri neler onları anlatıyoruz. Markalaşma nelerdir onları anlatıyoruz. Standart mahsul elbette üretilir onu anlatıyoruz. Bu, Suriye ve Türk vatandaşların desteklendiği izlence altında hesaplı müşterek proje. Avrupa donanması ve Japon hükumeti çeşidinden fonlanan bu program, bugüne denli 22 kooperatifin desteklenmesine ulama sağladı." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ