USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kültür turizminin flaş kentlerinden Diyarbakır ve Mardin'de bayram tatili yoğunluğu

Tarih süresince nice medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır ve Mardin, Kurban Bayramı tatilinde evcil ve ecnebi turistleri ağırlıyor.

Kültür turizminin flaş kentlerinden Diyarbakır ve Mardin'de bayram tatili yoğunluğu
13-07-2022 14:04
Diyarbakır

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin zamanı dü kentinde Ramazan Bayramı'nda bulunduğu kadar Kurban Bayramı'nda da ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde arazi düzlük zamanı surlar, İçkale Müze Kompleksi, Ulu Cami, Ongözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı, Mardin'de zamanı çıkmaz ve caddeler, Mardin Müzesi, Kasımiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastırı kadar aşırı sayıda mekan, bayramda ziyaretçilerden nazarıitibar gördü.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Mezopotamya Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Baturay, AA muhabirine, Kurban Bayramı'nda ağır borda bordaya sıklık yaşadıklarını, Diyarbakır'ı ziyarete mevrut evcil ve ecnebi turistlerin Ramazan Bayramı'na nazaran arttığını söyledi.

Bayramda yoğunluğun beklentilerini karşıladığını özetleyen Baturay, evcil ve ecnebi turistleri iyi halde mihman ettiklerini belirtti.

Baturay, şu halde konuştu:

"Şu anda aşırı iyi borda bordaya bayram geçiriyoruz. Esnafımız, otelcilerimiz, turizmciler, hepsi memnun. Bölge adına da sonuç zamanlarda yaptığımız tanıtımlarla baş başa filhakika şu anda aşırı iri borda bordaya ivme nail durumdayız. Gelecek yılarda da semt hakkıyla çekicilik merkezi olmaya bitmeme edecek. Yoğunluklarımız aşırı fazla, semt aşırı yoğun, şu anda arazi anmak aşırı zor. Gerçekten de alanı er yeğleme edenler, er ayırtma yapanlar, iri kazanım elde etmiş durumdalar."

Fas'tan Türkiye'ye üniversitedeki dostlarını görüşme eylemek düşüncesince mevrut 32 yaşındaki Fatıma Zehra Kırkıla, bayram zarfında seyran fırsatı bulmuş bulunduğu Diyarbakır'ı aşırı beğendiğini söyledi.

İlk el görmüş bulunduğu Diyarbakır'dan etkilendiğini dile getiren Kırkıla, burayı arkadaşlarına haber mektubu edeceğini anlatım etti.

"Tekrar Diyarbakır'a gelmeyi planlıyoruz"

İstanbul'dan Diyarbakır'a gezmeye mevrut 42 yaşındaki Serkan Aksarı da yunak havaya karşın şehrin zamanı mekanlarını gezdiğini ve aşırı beğendiğini belirti.

Kentin ana yol ve sokaklarını gezerken dışardan kenti ziyarette mevrut insanoğlu yoğunluğunu da gözlemlediğini özetleyen Aksarı, şunları kaydetti:

"Özelikle Ulu Cami avlusu, etrafı güvenilmez derecede evcil ve ecnebi turistlerin akınıyla dolu. İnanılmaz borda bordaya içsel hava yuvarı var. Diyarbakır hakkıyla tarihiyle turizmiyle bire borda bordaya sürede insanıyla alelacayip borda bordaya şehir, nedeniyle borda bordaya kere hâlâ doğmak anca kestirim ediyorum ki eşya oldu. Tekrar Diyarbakır'a gelmeyi planlıyoruz."

Mardin

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı hür Gürgör de zamanı şehrin sonuç zamanlarda turizmde yakaladığı ivmeyi sürdürdüğünü vurguladı.

Özellikle bayram tatili ve hafta sonlarında otellerin az hâlâ mükemmel dolulukla çalıştığını vurgulayan Gürgör, şunları söyledi:

"Mardin turizmi bundan böyle 12 taban yayıldı. Her çevrim gezmen akınına uğrayan borda bordaya şehir. Ramazan Bayramı'nda aşırı ağır talepler geldi ayrıca birtakım misafirimize arazi bulamadık. Kurban Bayramı'nda da benzeşim sıklık görüyoruz. Her 10 insandan birisi Mardin'e doğmak istiyor. Kültür ve uygarlık şehri Mardin'imize herkesi bekliyoruz."

Restoran müdürü Ufuk Hakan da Ramazan Bayramı'nda yaşanmış olan hareketliliğin bu bayram da sürdüğünü söyledi.

Hem iklim dışından hem de iklim içerisinden mevrut turistlerin yerel lezzetlere yoğun nazarıitibar gösterdiğini özetleyen Hakan, şunları kaydetti:

"Mardin medeniyetler şehri. Tarihi yapıları ön plana çıkmakta. Bunun indinde yerel lezzetler yeğleme ediliyor. İki bayramda da aşırı iyi nazarıitibar gördük. Tarihi dokusuyla taş yapılarıyla Mardin medeniyetlerin beşiği, bellik kent. o nedenden en aşırı yeğleme edilen kentlerden biri.

İstanbul'dan Mardin'i gezmeye mevrut Semra Eroğlu ise kendisinin Karadenizli, eşinin de Trakyalı bulunduğunu belirterek, zamanı kenti görmeye geldiklerini söyledi.

Mardin'i aşırı beğendiklerini dile getiren Eroğlu, "Kilise, fakülte kadar beş altı noktayı gezdik. Çok iyi başladı gezimiz ve bitmeme ediyoruz. Bayram tatili zarfında buradayız. İlk devir bulunmasına karşın aşırı büyülendik, aşırı etkilendik. Yorulmamıza karşın dinlenmeye kullanmak istemiyoruz, sürdürmek istiyoruz. Herkesin bu güzellikleri görmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Kanada'dan gelmiş şekilde zamanı kenti gezen Kam Vachan de Mardin'in gün kırcı borda bordaya site bulunduğunu belirterek, aşırı beğendiğini ve etkilendiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ