USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kuraklık "Ağrı'nın gizli cennet"i Balık Gölü'nü de vurdu

Ağrı'da dokunulmamış doğasıyla "saklı cennet" kendisine tanıdık ve değme sene binlerce turistin görüşme etmesinin birlikte kuş ve balık çeşitleriyle de nazarıitibar çekici Balık Gölü'nün su seviyesinde kuraklığa ilişkin kendisine ağır eksilme yaşandı.

Kuraklık
25-10-2021 11:55
Ağrı

Taşlıçay kaymakamlık merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Sinek Yaylası mevkisindeki 2 bin 241 rakımda toprak düzlük ve Türkiye'nin kükremek seviyesine mucibince en erdemli gölü bulunan Balık Gölü, 2 adası, nice kuş ve balık türünün birlikte keşfedilmeyi gözleyen saf güzellikleriyle gelişigüzel sene domestik ve ecnebi turistlerin merakını çekiyor.

Son zamanlarda binlerce bireyin katılımıyla yaz festivallerinin düzenlenmeye başlandığı, natür ve dinlenme kampı yapanların elzem adresi durumuna mevrut gölün güzelliği, zirvesi karla ciltli Ağrı Dağı'nın ihtişamıyla bütünleşince ayrı ortak güzelliğe bürünüyor.

Bu sene eski yıllara mucibince bahar aylarında yağışların azlığı ve kuraklık hasebiyle gölün beslendiği sezonluk dereler ve su kaynaklarında su düzeyi düştü.

Doğubayazıt kaymakamlık merkezinin azda olsa içmece su ihtiyacının karşılandığı Balık Gölü kıyılarındaki sular, kuraklık, buğulaşma ve yağışların azlığı yardımıyla toprak arsa metrelerce çekildi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, AA muhabirine, dünyada global ısınmanın bitmeme ettiğini ve sonuç yılların kurak geçtiğini söyledi.

Gölde su düzeyi toprak arsa metrelerce düştü

Ülke genelinde bulunduğu derece bu sene Ağrı'da da kuraklığın baş döndürücü ortak tomar hissedildiğini tamlayan Kaya, şöyleki konuştu:

"Balık Gölü, çevresindeki dereler ve dağlık alanlardan mevrut kar suları ve toprak altı sularından beslenmektedir. Bu sene ilkin baran azlığından kaynaklı kuraklık yaşanmaktadır. Daha ilk Patnos Barajı'nda bulunduğu derece Balık Gölü'nde de su çekilmesi lakırtı konusu. Balık Gölü ortak püskürtü sekil gölüdür. Normalde Doğubayazıt ve etrafında salname baran miktarı 340 milim yöresinde ancak Balık Gölü yükseltiye ilişkin namına hâlâ ortak tomar baran alıyor. Bu sene baran oranının sakıt olması ve kar sularının baş döndürücü az olması hasebiyle beslenmesi zayıfladı. Gölde su düzeyi toprak arsa metrelerce düştü."

Kaya, gölde yaşanmış bulunan su çekilmesinin eski yıllara mucibince baş döndürücü hâlâ ortak tomar bulunduğunu ve bu durumun gözle görüldüğünü tabir ederek, göl suyunun lezzetli olması hasebiyle Doğubayazıt kazasının su ihtiyacının ortak yönünü buradan karşıladığını anlattı.

Suların azalması çandır yaşamını da negatif etkiliyor

Suyun tutumsuzluk edilmeden kullanılması ve öneminin hâlâ baş döndürücü anlaşılması icap ettiğini aktaran Kaya, "Balık Gölü alabalıklarıyla adlı sanlı göldür. Suların çekilmesiyle buradaki balık popülasyonu da düşmektedir. Balık Gölü'nden çıkan su, toprak altından Doğubayazıt'taki sazlığa da gitmekte ve bu sene bu sazlıklarında da suyun çekildiğini görüyoruz. Bu sazlıklar ve gölün içinde mevcut adada baş döndürücü sayıda kuş çeşidi bulunuyor. Balık Gölü'ndeki ada Türkiye'deki kuş cennetlerinden biridir. Bu adada buraya saf özellikler yayınlayan kuş türleri de bulunuyor. Suların çekilmesi ve kuraklığın olması bu nüfus üstünde de maatteessüf tesirini göstermektedir." sanarak konuştu.

Kaya, Ağrı genelinde en ortak tomar nisan-mayıs aylarında tanıdık yağışın bu sene bahis konusu aylarda aldığı kadar görülmediğini vurgulayarak, kentteki etraflı su ve göllerde su düzeyinin düştüğünü laflarına ekledi.

Eskiden göl bulunan bölgede demincek hayvanat otluyor

Balık Gölü'nün kenarındaki köylerde canlı vatandaşlardan Yusuf Artan ise suların çekilmiş bulunduğu yerlerde seneler ilk teknelerle balık avladıklarını belirterek, "Bu sene neredeyse rahmet tek yağmadı. Hayatım süresince burada bu denli suyun çekildiğini görmedim. Eskiden bura göldü ancak demincek hayvanat otluyor." dedi.

Gölün kenarında gezim tesisi mevcut Yakup Birlik de göl çevresindeki suların toprak arsa 30-40 mt. çekildiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ