USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Mahir öğretmen kukla gösterisi ve şarkılarla ders işliyor

Samsun'un Kavak ilçesinde dershane öğretmeni Mahir Çuğu, evlatların takdirini derse çekebilmek ve hâlâ emeksiz öğrenmelerini getirmek şartıyla sanattan yararlanıyor.

Mahir öğretmen kukla gösterisi ve şarkılarla ders işliyor
14-12-2021 12:30
Samsun

Yaşar Doğu İlkokulunda memur derslik öğretmeni Mahir Çuğu, derslerimizi şimdi matrak bir vaziyete getirebilmek düşüncesince palyaço makyajı yapmış olup mülevven ortak peruk takıyor.

"Bakkal Amca" ismini verdiği kuklayı seslendiren Çuğu, devir zamane farklı enstrümanlar çalarak ders işliyor.

Derse uyarınca farklı besteler karşıcı Çuğu, hazırladığı önemsiz oyunlarda öğrencilerine de gösteriş vererek derse merakı ve iştirakı artırıyor.

Yirmi sekiz öğrencili 3. sınıfta dersler hem mürebbi hem matrak geçerken, 18 salname öğretmen Çuğu, mülevven ortak öğretmen kendisine öne çıkıyor.

"Palyaço kostümü ile verdiğim mesajları şimdi dobra verebildiğimi fark ettim"

Mahir Çuğu, AA muhabirine, ortak çağ kez esnasında şimdi önceleri edinmiş bulunduğu palyaço giysilerini giyip özlük olanaklarıyla makyajını yaparak nöbete çıktığını belirtti.

Bazı nöbetlerinde putrel ve gitar çaldığını özetleyen Çuğu, şunları söyledi:

"Enstrümanlardan ortak müddet sonraları sıkılmaya başladım. Daha farklı ortak nesne yapmalıyım diyerek düşündüm. Hem evlatları eğlendirip hem de kendim eğleneceğim ortak nesne düşündüm. Bir yerden ortak palyaço kostümü geçti elime. Sonra bulaşık boya ile kendime makyaj yaptım. Tabii evlatların bundan haberi yok. Ben sınıfta kapıyı kapattım, öğlen vakti ortada makyajımı yaptım. O biçimde hariç çıkınca ansızın evlatların derin ilgisiyle karşılaştım. Öyle ki kollar oynadıkları oyunları bırakıp benim etrafımda toplanmaya başladılar, iri ortak mektepli kalabalığı. Verdiğim mesajları şimdi dobra verebildiğimi fark ettim."

Öğrencilerin palyaçoya verdikleri dobra tepkileri derslere de taşıdığını anlatım fail Çuğu, "Palyaço ile yaptığım etkinliklerle evlatların az buçuk şimdi mevzulara titiz olduklarını fark ettim. Hem evlatları eğlendiriyorum hem de öğretmem gerekeni öğretiyorum." dedi.

Kukla ile ders etme döneminin ise dersi anlatma yöntemlerini ihya dair ortaya çıktığını kail Çuğu, şöyleki bitmeme etti:

"Dersi anlatırken kollar açısından kesinlikle şimdi matrak olabilir, kesinlikle şimdi velut olabilir, nazarıitibar çeken olanaklı bunu düşünürken ortak hafta sonu avrat emeği sergisini geziyordum kuklalar ilgimi çekti. Daha ilkin tiyatroyla da çelimsiz ortak mesaim bulunduğu düşüncesince 'acaba' dedim. Sınıf ortamında kuklalar kullanarak buna öbür zanaat dallarını da ilaveten yaratıcılığı da dair koyarak 'yeni ortak yaklaşımda bulunabilir miyim' diyerek düşündüm ve geçmiş 'Bakkal Amca' ile maceramız başladı. Çocuklar 'Bakkal Amca'yı baş döndürücü sevdi. Tabii afacanlık bulunduğu devir katiyen göremiyorlar 'Bakkal Amca'yı zira 'Bakkal Amca' domuz küçüklere az buçuk ırak mesafede duruyor. Böylelikle derslerimiz şimdi matrak oldu. Derslerden ego de olağandan esenlik almaya başladım. İnsan ortak işi esenlik alarak icra ettiği devir verimi kıvrım defa şimdi faziletli olabiliyor. Biz de bunu 'Bakkal Amca' sebebiyle başardık sınıfça."

Kukla ile anlattığı derslerden şimdi kalımlı neticeler aldığına ayraç fail Çuğu, öğrencilerin başta dijital derslere odaklanabilmeleri düşüncesince bu yöntemi kullandığını vurguladı.

Çuğu, şunları kaydetti:

"Öğrenciler başta dijital derslere, az buçuk şimdi derin çalışılması müstelzim derslere baş döndürücü odaklanamıyorlar. Odaklanamadıkları düşüncesince de bire ortak şeyi hepimiz defaatle beyan etmek durumunda kalıyoruz ancak 'Bakkal Amca' ile ortak senaryo dair muamma ortak bilgiyi verdiğimiz devir kollar bunu baş döndürücü şimdi bedava kavrayabiliyor zira nazarıitibar çeken ortak nesne mevcut karşılarında ve bu nesne sebebiyle bizim yaptığımız somutlaştırma yahut örneklendirmeler şimdi değerli olabiliyor. Bu da elbette ki verimi katbekat arttırıyor. Aynı şeyi değme yıl yahut değme ay yeniden etmektense ortak sefer anlatıyoruz, ortak hikayemiz, ortak masalımız olmaktadır ihtimal bilmecemiz oluyor. Burada 'Bakkal Amca'dan da faydalanıyoruz ve bunu evlatların algılamasını sağlıyoruz."

Çuğu, "Bakkal Amca"nın farklı armağanları de bulunduğunu dile getirerek, "Burada aldıkları önemsiz ortak şeker hastalığı hastalığı bile ortak kilogram şekere değer diyerek düşünüyorum zira onlar düşüncesince baş döndürücü değerli. Bazıları kıyamayıp eve götürüyor. Bir hafta sonraları 'Öğretmenim sizin verdiğiniz şeker' diyerek bana gösteriyor." diyerek konuştu.

Matematiği müzikle öğretiyor

Özellikle dijital derslerde musiki ve enstrümanlardan ve öğrenciler düşüncesince özlük icra ettiği bestelerden yararlandığını aktaran Çuğu, şunları kaydetti:

"Müzik benim çocukluğumdan bu yana baş döndürücü sevdiğim ortak sanat. Bu mevzuda da kendimi yetiştirmeye çalıştım aracısız geldiğince. Yedi enstrümanın eğitimini aldım, esas ve ölçülü kurda çalışıyorum. Bazılarını doğacak kurda çalıyorum. Beste yapıyorum bire ortak sürede bestekar ortak yönüm var. Tabii ki bunları da bebek şarkıları kendisine değerlendirip derse uyarlamayı başardım."

Matematik derslerinde dizemli ittihaz konusunu matrak biçimde işlediklerini özetleyen Çuğu, "İkişer sayamayan kollar altıları, dokuzları beste yaptığım devir sayabilmeye başladı. Şaşırtıcı kararı gördükten sonraları bunun gerçekte eğlenerek ders gerçekleştirmek bulunduğunu fark ettim. İkisi ortak arada olunca süper ortak kuvvet elde ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Palyaço ve "Bakkal Amca" ile işledikleri derslerin düzen tadında geçtiğini ve baş döndürücü şimdi şen öğrenebildiklerini anlatım fail öğrenciler, Mahir öğretmenin talebesi oldukları düşüncesince menfaatlerini baş döndürücü bahtlı hissettiklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ