USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Malpraktis davalarında tazminatı devletin üstlenmesine bağlı yönetmelik Resmi Gazete'de

Hatalı tıbbi yürütüm (malpraktis) nedeniyle esenlik çalışanlarına oluşturulan davalarda istek olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesine bağlı kökler ve esaslar belirlendi.

Malpraktis davalarında tazminatı devletin üstlenmesine bağlı yönetmelik Resmi Gazete'de
15-06-2022 10:05
Ankara

"Sağlık Meslek Mensuplarının Tıbbi İşlem ve Uygulamaları Nedeniyle Soruşturulmasına ve İdarece Ödenen Tazminatın Rücu Edilmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, amme yahut hususi afiyet kasıntı ve kuruluşları ile mutluluk ve vakıf üniversitelerinde fariza karşılayıcı doktor ve diş hekimleri ile öteki afiyet cümle mensuplarının, anket ve kayıtım sürecindeki iş ve işlemleri havi yönetmelikle birlikte, afiyet çalışanlarına müteveccih anket izninin verilmesi ve ödence hikayelerinde çıkışlı Mesleki Sorumluluk Kurulu kuruldu.

Mesleki Sorumluluk Kurulu 7 üyeden oluşacak

Mesleki Sorumluluk Kurulu, Sağlık Bakanı kabilinden belirlenen icra vekili yardımcısı, afiyet hizmetleri, amme hastaneleri, ahbaplık hizmetleri, gözetim hizmetleri umumi müdürleri yahut yardımcıları ile müderris yahut doçent unvanlı birisi dahili, gayr cerrahi branştan dü doktor iktisap eylemek neredeyse 7 üyeden oluşacak.

Kurulun başkanı, icra vekili yardımcısı yerine belirlenirken, üyelerin fariza süresi 2 sene olacak. Süresi sona aziz üyeler baştan seçilebilecek.

Kurul, ayda minimum 1 kez, minimum 4 üyenin katılımıyla toplanacak ve organ kusursuz sayısının bağımsız çoğunluğuyla değişmeyen alınacak. Kurul üyeleri değişken oy kullanamayacak.

Görüşülmekte bulunan yahut Kurula gelmesi beklenen gündeş mevzular kendisince düşün ve fikriyat derinti haricinde açıklanamayacak. Toplantının ve oylamanın gizliliği korunum edilecek.

Kurul gündemi reis kabilinden zamanaşımı ve doğruluk düşürücü süreler dikkate alınarak belirlenecek. Kuruldaki görüşmeler gündemdeki sıraya mucibince yapılacak.

Kurul toplantılarında ele alınacak beceri ve eksperlik mucip mevzular kendisince istişare rolü yapmak, düşün ve önerilerini arz eylemek neredeyse minimum 3 insandan oluşan his komisyonları kurulabilecek. İhtisas komisyonu üyeleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce öneri edilen mevzunun uzmanı adaylar arasından reis kabilinden seçilecek. Komisyon üyeleri kurulda oy kullanamayacak.

Kurulun sekretarya hizmetleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü kabilinden yürütülecek. Sekretarya hizmetlerini dah etmek neredeyse kifayetli hasep ve sayıda personel görevlendirilecek.

Sağlık Bakanı mevrut işin ayrıcalığı ve sayısına göre, apayrı müşterek icra vekili yardımcısının başkanlığında tamlanan şöhret ve özellikleri taşıyan kişilerden acemi kurullar oluşturabilecek.

Mesleki Sorumluluk Kurulunun görevleri

Kurul, Yükseköğretim Kanununun 53'üncü maddesinde arazi düzlük anket usulüne editör olanlar dışındaki afiyet cümle çalışanları kendisince tıbbi muamelat ve uygulamaları hasebiyle ön tetkik gerçekleştirmek yahut yaptırmak, ön tetkik tutanağındaki bulgulara mucibince icap gördüğünde baştan tetkik gerçekleştirmek yahut yaptırmak, anket izni verilip verilmemesine değişmeyen hasretmek ve anket iznine bağlı kararın çıkışlı mercilere geçiş ettirilmesini gerçekleştirme etmekle mesul olacak.

Kurulun rücuya ilişikli görevleri ise şunlar olacak:

- yönetim aleyhine tazminata mütehakkim murafaa kararının, afiyet cümle mensubunun görevinin gereklerine karşıt akım eylemek yoluyla vazifesini kötüye kullandığını belirleme fail mukannen ukubet mahkemesi kararının, tetkik tutanağı ile ilgilendiren öteki evrakın raporla baş başa dört başı mamur yerine sekretarya kabilinden Kurula sunulmasını sağlamak.

- İdarece meydana getirilen ödemeye, afiyet cümle mensubunun görevinin gereklerine karşıt akım eylemek yoluyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğinin mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmiş bulunduğu hallerde, gerektiğinde ilgilendiren afiyet cümle mensubunu, dokunca gören yahut doğruluk sahibini yahut kanunî temsilcilerini ve var ise sigorta şirketinin temsilcisini dinlemek.

- İdari kaymakamlık sonucu mucibince ödenen meblağın ne miktarının afiyet cümle mensubunun mukannen ukubet mahkemesi sonucuna madde fiilinden kaynaklandığını icabında bilirkişi bilirkişiye belirleme ettirmek.

- Sağlık cümle mensubunun tazminata madde vakadaki ayıp oranına mucibince kayıtım edilip edilmeyeceğine, edilecek ise miktarına amacın kötüye kullanıldığını belirleme fail ukubet mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren müşterek sene süresince gerekçeli yerine değişmeyen hasretmek ve maruz kararın usulüne akla yatkın yerine ilgilendiren idarelere, afiyet cümle mensubuna ve var ise sigorta şirketine bildirilmesini sağlamak.

- Rücu edilmesine değişmeyen maruz dosyaları ilgilendiren idareye göndermek.

- gereksinim şeklinde beceri ve eksperlik mucip mevzularda görüşüne dolaşmak neredeyse his komisyonları peydahlamak yahut kanunlarda bilirkişilik hizmeti verebileceği öngörülen kuruluşlar ile kanunen ilmî ve beceri düşün bildirmeye çıkışlı bulunan kasıntı ve kuruluşlardan düşün almak.

- Sağlık cümle mensubunun, hizmetten faydalananın ve şikâyetçi ile öteki ilgililerin mahremiyetinin korunması ve ferdî verilerin güvenliğinin sağlanması hesabına Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgilendiren mevzuatının öngördüğü tedbirleri almak.

- Kurul kararlarının ilgililere ne anayasa yöntemleri ve mercilere ne müddet süresince başvurulabileceği belirtilerek bildirilmesini gerçekleştirme etmek.

- Soruşturma iznine ilişikli kökler ve esaslar

Mesleki Sorumluluk Kurulu, afiyet cümle mensuplarının anayasa kapsamına giren müşterek kabahat işlediğini öğrendiğinde, 4483 mahdut Kanun ve ilgilendiren mevzuatının öngördüğü usule mucibince müşterek ön tetkik meydana getirecek yahut yaptıracak.

Ön tetkik esnasında yakınma mevzusunun özellikle anayasa kapsamındaki afiyet cümle mensuplarının tıbbi muamelat ve uygulamalarına bağlı bulunduğu belirleme edilir ise tetkik tamamlanarak anlatım düzenlenecek. İnceleme esnasında fiilin faili yahut konusu itibarıyla ayrım edilmesi gerektiği anlaşılır ise anayasa kapsamında bulunan fasıl ayrım edilerek buna bağlı ön tetkik başkaca yürütülerek sonuçlandırılacak.

Kurul, hususi afiyet kasıntı ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde fariza karşılayıcı afiyet cümle çalışanları itibarıyla müdürlüklerde vazifeli reis yahut yardımcılarını ön tetkik gerçekleştirmek neredeyse görevlendirebilecek. Ön tetkik neticesinde hazırlanmakta bulunan raporun değişmeyen vermeye kifayetli bulunduğu değerlendirilir ise Kurul kabilinden anket izni hesabına gerekçeli yerine müşterek değişmeyen verilecek. Kurul aydınlatılması müstelzim hususlar belirleme ederse, şahsen yahut ön incelemeyi karşılayıcı ayrımsız yahut apayrı görevliler aracılığıyla acemi müşterek tetkik yaptırabilecek.

Cumhuriyet başsavcılığının afiyet cümle mensubu kendisince 5271 mahdut Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine mucibince anket yapabilmesine Kurul kabilinden müsaade verilebilecek.

Kurul, anket izni mevzusundaki kararını suçun Kurul kabilinden öğrenildiği tarihten itibaren ön tetkik engelleme en geç 60 devir süresince verecek. Bu süre, mecburi durumlarda 30 haset geçmemek neredeyse müşterek kat uzatılabilecek. Sürenin akıbet haset müşterek dinlence gününe rastlarsa süre, dinlence gününü izleyen emek hasretmek gününün bitimine denli uzayacak.

Kurulca, tamlanan süreler süresince anket izni verilmesi yahut verilmemesi hesabına gerekçeli yerine değişmeyen verilmesi mecburi olacak.

Soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişikli Kurul kararı; Cumhuriyet başsavcılığına, kendisince ön tetkik meydana getirilen afiyet cümle mensubuna, yakınma edene ve müdürlüğe gönderilecek.

Soruşturma izni verilmesine ilişikli Kurul sonucuna huzur kendisince tetkik meydana getirilen afiyet cümle mensubu, anket izni verilmemesine ilişikli karara huzur Cumhuriyet başsavcılığı yahut şikayetçi, el işi koymama sonucuna huzur da şikayetçi Ankara Bölge yönetim Mahkemesine itiraz edebilecek.

İtiraz süresi Kurul kararının bildiri edilmiş bulunduğu tarihten itibaren 10 devir olacak.

Rücu kökler ve esasları

Yönetmelikte, kayıtım istemi, amme kasıntı ve kuruluşları ve mutluluk üniversitelerinde fariza karşılayıcı afiyet cümle mensuplarının afiyet mesleğinin icrası kapsamında bitirdikleri muayene, kişileştirme ve tedaviye bağlı tıbbi muamelat ve icraat sayesinde dümen aleyhine oluşturulan davada murafaa sonucuna mucibince idarece ödenen meblağın; fakat bile bile görevinin gereklerine karşıt akım eylemek yoluyla vazifesini kötüye kullandığı mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmesi şeklinde ilgilendiren afiyet cümle mensubundan tazminata madde vakadaki ayıp payı gözetilerek Kurul kabilinden belirlenen miktarının ödenmesinin istenilmesi yerine tanımlandı.

Tıbbi muamelat ve infaz hasebiyle ödence ödenmesi isteğiyle aleyhine dava oluşturulan idare, davayı afiyet cümle mensubuna; mesleksel finansal günah sigortası mevcut afiyet cümle mensubu da sigortacıya suç duyurusu edecek.

Rücu istemi, ukubet mahkemesi kararının kesinleşmesi kararında belirleme edilen mesul insana yöneltilecek.

Kurul kabilinden verilecek karara esasi iktisap eylemek neredeyse afiyet cümle mensubunun vazifeli bulunduğu idarece yaptırılan tetkik neticesinde tertip edilen rapor, afiyet cümle mensubunun mesleksel finansal günah sigortası varsa, poliçe ve ekleri ile hadisenin sigortacıya suç duyurusu edildiğine ilişikli doküman ve mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile baş başa kayıtım değerlendirmesine esasi iktisap eylemek üzere, incelemenin tamamlandığı tarihten itibaren 7 devir süresince dümen kabilinden Kurula geçiş ettirilecek.

Kurul sekretaryası evrakı türü bakımdan inceleyerek var ise eksikliklerin 10 devir süresince tamamlanmasını sağlayacak.

İdare kabilinden ödenen tazminattan ötürü kayıtım edilip edilmeyeceğine ve kayıtım miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine karşıt akım eylemek yoluyla vazifesini kötüye kullanıp kullanmadığı hususundaki mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile mahkumiyetine değişmeyen maruz afiyet cümle mensubunun tazminata madde vakadaki ayıp payı gözetilerek ukubet mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren Kurul kabilinden 1 sene süresince değişmeyen verilecek.

Kurul kabilinden maruz kararın 7 devir süresince ilgilendiren idarelere intikali sağlanacak. Kurulca kayıtım edilmesine değişmeyen maruz miktar, ilgilendiren idarelerce umumi yasalara mucibince öğrenim edilecek.

Kurul üyeleri, kayıtım hesabına verdikleri kararları sayesinde görevinin gereklerine karşıt akım ettiklerinin mukannen müşterek ukubet mahkemesi kararıyla belirleme edilmesi vaziyeti haricinde finansal ve yönetsel yönden mesul tutulmayacak.

Sağlık Bakanı Koca'dan yönetmeliğe bağlı değerlendirme

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, amme idarelerince ödence ödenmesine hükmedilen durumlarda, ilgilendiren afiyet cümle mensubunun görevinin gereklerine karşıt akım eylemek yoluyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğine ilişikli mukannen ukubet mahkemesi sonucu bulunmadığı sürece kayıtım işleminin uygulanmayacağını belirterek, "Hekimlerimiz de hakimlerimiz kabilinden korunmuş, dünyada benzeşim sıfır müşterek güvenceye kavuşmuştur." ifadesini kullandı.

Koca, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, kavisli tıbbi infaz (malpraktis) davalarında, istek olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesini sağlayıcı anayasa maddesine bağlı yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu.

"Uygulamaların kesinlikle olabileceği bundan böyle biz düşüncesince açık." görüşünü aktaran Koca, "Sağlık Meslek Mensuplarının Tıbbî İşlem ve Uygulamaları Nedeniyle Soruşturulmasına ve İdarece Ödenen Tazminatın Rücu Edilmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in Resmi Gazete'nin umumi ağ sitesindeki linkini paylaşarak, yönetmelik düşüncesince "gerçeğin beklenenin ötesinde bulunduğunun belgesi" değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık mensubunun soruşturulması ve "malpraktis" davalarından doğan tazminatın kayıtım edilmesine bağlı yönetmelik kendisince bilgiler sağlayan Koca, şunları kaydetti:

"Sağlık personellerinin anket izninin verilmesi ve ödence hikayelerinde çıkışlı Mesleki Sorumluluk Kurulu kurulmuştur. Devlet üniversitesi ekibindeki tedrisat elemanları dışındaki afiyet personellerinin tıbbi iş ve işlemleri hasebiyle meydana getirilen şikâyetler, ilgilendiren savcılıklar kabilinden anket izni düşüncesince Kurula gönderilecektir. hususi afiyet müesseselerinde etkin afiyet çalışanı ile başıboş cümle icrasında hekimlerin soruşturulması da Kurulun iznine tabidir. Kurul bu şikâyetlere bağlı ön tetkik yaptırarak anket izni verilip verilmemesine değişmeyen verecektir. Kurulun anket iznine bağlı verdiği karara huzur Ankara Bölge yönetim Mahkemesine itiraz edilebilecektir.

Kamu idarelerince ödence ödenmesine hükmedilen durumlarda, ilgilendiren afiyet cümle mensubunun görevinin gereklerine karşıt akım eylemek yoluyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğine ilişikli mukannen ukubet mahkemesi sonucu bulunmadığı sürece kayıtım işlemi uygulanmayacak. Tıbbi muamelat ve icraat sayesinde idarece ödenen tazminatın ilgilendiren afiyet personeline kayıtım edilmesi; fakat bile bile görevinin gereklerine karşıt akım eylemek yoluyla vazifesini kötüye kullandığı mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmesi şeklinde olabilir olabilecek."

"Hekimlerimiz de dünyada benzeşim sıfır müşterek güvenceye kavuşmuştur"

Mahkemece hükmedilen tazminatın fakat tamlanan şartların varlığı şeklinde kayıtım edilmesinde, ilgilendiren afiyet mensubunun ayıp payı gözetilerek kayıtım miktarının Kurul kabilinden belirleneceğini bildiren Koca, Kurul üyelerinin, kayıtım hesabına verdikleri kararları sayesinde mukannen kaymakamlık sonucu olmadıkça finansal ve yönetsel yönden mesul tutulamayacağını belirtti.

Bakan Koca, bu mevzuat çerçevesinde özellikle hekimler iktisap eylemek neredeyse mecmu afiyet personellerinin "malpraktis" baskısı yaşamadan mesleklerini ilmî çerçevede özgürcesine ödeme etme olanağına kavuştuğunu vurgulayarak, "Hekimlerimiz de hakimlerimiz kabilinden korunmuş, dünyada benzeşim sıfır müşterek güvenceye kavuşmuştur." görüşünü paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ