USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Meme kanseri hastalarının yüzdelik 10'u kalıtım bilimi kaynaklı

Kanserde Güncel Tedavilere Erişim ve Geliştirme Derneği (KANSERTED) Başkanı ve Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, Türkiye'de meme kanseri hastalarının kısaca yüzdelik 10'unun ailesel kaynaklı bulunduğunu söyledi.

Meme kanseri hastalarının yüzdelik 10'u kalıtım bilimi kaynaklı
03-10-2021 12:11
Kırıkkale

Coşkun, AA muhabirine, teşrinievvel ayının Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı bulunduğunu anımsattı.

Meme kanserinin hanımlarda en kesif tanıdık kanser türlerinden olduğuna dikkati çekici Coşkun, Türkiye'de herhangi ortak sene kısaca 20 bin acemi hikâye görüldüğünü aktardı.

Özellikle acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla hastalığın tanısı dair bazısı teessürat yaşandığına yer veren Coşkun, "Normalde bizim ilerlemiş, ayrıksı organlara münteşir dert payı kısaca yüzdelik 8 civarındayken müstevli çağında maatteessüf teşhislerde gecikmeler oldu. İnsanlarımız hastaneye gitmekten, 'Kovid-19 enfeksiyonu kapar mıyım?' diyerek korktu. Bu süreçte ilkin elan riskli insanlarda muayeneleri ve takipleri arttırmamız ve kullanıcılarını bilinçlendirmemiz lazım. Teşhisimiz ne genişliğinde er aşamaya akla yatkın kayarsa aldığımız sonuçlar o genişliğinde güzel olmakta." diyerek konuştu.

Coşkun, baylarda de meme kanserinin görüldüğünü fakat bayanlardan farklılıkları bulunduğunu söyledi.

Tüm meme kanseri hastalarının kısaca yüzdelik 1 ila 2'sinin baylarda görüldüğünü özetleyen Coşkun, "Erkeklerde az buçuk elan kondurulmadığı ve akla gelmediği düşüncesince geç teşhisler olmakta başkaca baylarda az buçuk elan saldırgan ve aceleci seyredebilmekte." dedi.

Ailesinde meme kanseri öyküsü olanlara uyarı

Coşkun, Sağlık Bakanlığının meydana getirdiği araştırmalara uyarınca kalıtım bilimi yatkınlığın ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Tüm meme kanseri hastalarının kısaca yüzdelik 10'u ailesel meme kanseri. Bunların da yüzdelik 80'ninden BRCA dediğimiz genler sorumlu. Birinci basamak akrabasında er yaşta meme kanseri olanlar, ailesinde ortak yahut elan ortak tomar meme kanseri olanlar, ailesinde dü cepheli meme kanseri olanların kalıtım bilimi testlerinin yapılması gerekiyor. Ülkemizde de kalıtım bilimi müşavirlik gelişti. Bu cins familya öyküsü olanların kesinlikle analizlerinin yapılması gerekiyor. BRCA testleri artı olanlarda 70 yaşına genişliğinde kısaca yüzdelik 70-80 meme, rahim, mebiz kabilinden kanserlerin evolüsyon riski var. Önceden saptanırsa ameliyatlarla, hararetli düzen takiple ve kimi ilaçlarla bunun önüne geçilebilir."

Meme kanserinin herhangi ortak safhasında aşırı şişman gelişmelerin yaşandığını tamlayan Coşkun, nice hastada bundan böyle memenin tamamını almadıklarını, tedavilerin aşırı ilerlediğini ve insana hususi otama alternatifleri sunduklarını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ