USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Meslek lisesi öğrencileri, şeker pancarı ve buğday yetiştirerek geleceğe hazırlanıyor

Balıkesir'in Savaştepe ilçesindeki dizge lisesinde kılgılı terbiye sunulan tarım piyasası öğrencileri, tohumdan hasada verim yetiştirme evrelerinde arazi alarak birikim kazanıyor.

Meslek lisesi öğrencileri, şeker pancarı ve buğday yetiştirerek geleceğe hazırlanıyor
16-11-2022 13:09
Balıkesir

Savaştepe Öğretmen Okulu yerine işlev verdiği senelerde yüzlerce sarıklı yetiştiren okulun yerleşkesinde 2020 senesinde faaliyete başlamış bulunan Savaştepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin "Tarım", "Yiyecek İçecek Hizmetleri", "Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı" sahalarında 78 talebesi terbiye görüyor.

Proje mektep kapsamındaki liseye LGS sonuçlarına layıkıyla yerleşen öğrenciler, önceki sene İngilizce tedarik eğitimi alıyor. Okulda, nazari derslerin beraberinde ortalık emekleri da yapılıyor.

Tarım Alanı'nda öğrencilerinin şimdi şümullü yetişmesi düşüncesince okulun arazisinde 8 dönüme karakılçık buğdayı, 20 dönüme tanelik darı ekildi. Savaştepe Belediyesinin tahsis etmiş olduğu 38 dönümlük bölgede yetiştirilen şeker pancarları ise hasat edildi.

Tohum ekiminden hasada hepsi evreleri kılgılı gören ve basar sermaye kebap sermaye sermayeyle mamüllerin satışından harçlıklarını çıkaran öğrenciler, izinli olduktan sonraları tarım eğitimi sağlayan fakülteleri yeğleme ettiklerinde ek benek olanağına da erbap olacak.

Kurulan dü serada tropikal sonuç ve bostan bitkileri ile belirgin bölgede gato çim üretilmesi hedeflenen okulda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında "Damlama Sulama ile Çeltik Üretimi" projesi yaşama geçirilecek.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, AA muhabirine, okulun dizge lisesi kimliğinde 2. yılı bulunmasına rağmen çabucak adım kaydettiğini vurguladı.

Okulun ateş parçası ve öğretmenlerinin, ilkin tarım ve hayvancılıkta öğrencileri kalifiye beslemek düşüncesince faik himmet gösterdiğini tamlayan Tatlı, "Önemli bulunan evlatlarımızın tedris programlarındaki hedefleri kazanırken beceriyi de almaları. Bunu yaparken ortaya çıkan ürünü eklenmiş değere dönüştürüyoruz." ifadesini kullandı.

Tatlı, öğrencilerin zirai faaliyetten hem mülk kazandığını bununla birlikte bu sayede yetişkin fertler yerine gelecekte velut işler ortaya koyabileceğini dile getirdi.

Çocukların kalifiye yetiştirilmesi ve sahalarında asliye becerileri almasının aşırı ehemmiyetli birlikte üstünlük bulunduğunu özetleyen Tatlı, "Biz burada evlatlarımızın gözündeki ışığı da görüyoruz. Çalışıyorlar, iş veriyorlar. İnşallah gelecekte ülkemizin sakıncasız gıdaya kavuşması hususunda bu çocuklarımız mevcut enikonu tereddüdümüz olmayacaktır." diyerek konuştu.

"İşe alıntı garantileri olacak"

Okul müdürü umut Çelik de öğrencilerin ekim, sulama, çapalama ve derç süreçlerini durumunda öğrendiklerini aktardı.

Aranan öge olacaklarına inanılmış olduğu öğrencilerinden yükseköğretimi düşünenlerin önlerinin belirgin olacağını tabir fail Çelik, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın açıklamış olduğu protokoller kapsamında işe rüçhan alıntı garantileri olacak. Balıkesir Ticaret Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası da tarım bölgesine faziletli puanla giren öğrencilere burs olanağı sağladı. Öğrenerek üreten gençlerimiz, bundan kaynaklı rastgele birlikte satış gerçekleşirse kendileri de basar sermaye kebap sermaye ana paradan hisse alıyor. Biz evlatlarımızın ufkunu enli tutuyoruz, hepsi Avrupa ve Türkiye bizim hedefimiz. Buradan izinli bulunan yetişkin çocuklarımız inşallah iklim zarfında ve dışındaki iri şirketlerin fevk yöneticileri olacaklar."

Ailesinin ekinci bulunduğunu ve kendisinin de toprakla ilgilenmeyi sevdiğini düşüncesince bu sektörü yeğleme ettiğini dile getiren mektepli İldem Darıcı, üniversitede okumayı hedeflediğini belirtti.

Mustafa Can Sansar da ıvır zıvır yaşlardan buyana tarım dalında kariyer yapmayı görüntü ettiğini söyleyerek, sınavdan almış olduğu puanla önceki tercihi bulunan bu liseye yerleştirildiğini kaydetti.

İngilizce tedarik eğitimine bitmeme ettiğini özetleyen Sansar, "Şu anda hem okulda bununla birlikte sahada çalışmalarımız sürüyor. Okulda kitabından okuduklarımızı sahada uygun deneyimliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ