USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Meslek lisesinde matbaacılığı öğrenirken hem kazanıyor hem kazandırıyorlar

Bursa'nın güzel pedagoji bilimi kurumlarından Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin basımevi teknolojisi dalında üretime katkıda mevcut öğrenciler, hem bilgilerini pratiğe döküyor bununla birlikte harçlıklarını çıkarıyorlar.

Meslek lisesinde matbaacılığı öğrenirken hem kazanıyor hem kazandırıyorlar
25-11-2021 12:01
Bursa

Kentte basımevi dalında yetişek verici biricik kasıntı bulunan bölüm, 30 senedir bu sektörün gerekseme duyduğu kalifiye insanoğlu enerjisini yetiştiriyor.

Son uygulayım bilimi cihazlarla üretimin sürdüğü okulda başta Bursa'daki topu topu amme hastanelerinin hastalanmış yatış dosyaları, belgelik dosyaları, basma evrak, risale ve afiş üzere gereksinimleri karşılanıyor, yetişek kurumları düşüncesince karneler basılıyor.

Lise çağlarında diyar ekonomisine katkıda bulunmaya süregelen alandaki 168 öğrenciye maaş ifa de yapılıyor.

Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Celal Ulusoy, AA muhabirine, 1946'da oluşturulan lisenin enformatik teknolojisi, elektrik-elektronik teknolojisi, otomobil teknolojisi, basımevi teknolojisi, möble ve iç mekan dizaynı ile donanım ve iklimlendirme teknolojisi sahalarında yetişek verdiğini söyledi.

Üretim ve istihdam odaklı yetişek anlayışıyla fonksiyon verdiklerini, önceliklerinin mezunların sahalarında emek vermesi bulunduğunu tamlayan Ulusoy, "Alanında deneyimli öğretmenlerimizin verdiği eğitimler hemen sonra öğrencilerimiz istihsal yapabilen, işinde kalburüstü birer uran öge pozisyonuna geliyor. Bununla bu arada yetişek ve kesim iş birliğini yükseltmek istiyoruz. Sektörün bizlerden beklentilerini henüz çabuk gerçekleştirebilmek düşüncesince dalında kurumsallaşmış firmalarla toplantılar yapıyoruz." dedi.

Ulusoy, öğrencilerin okulda hem öğrendiklerini bununla birlikte harçlıklarını çıkardığını dile getirdi.

Kovid-19 sürecinde üretime boşluk vermediklerini aktaran Ulusoy, şu detayları paylaştı:

"Sektörle yaptığımız toplantılarda, mütebeddil uygulayım bilimi dair kendimizi güncelliyoruz. Bursa'daki topu topu amme hastanelerinin hastalanmış yatış dosyaları, belgelik dosyaları, basma evrakını, broşürlerini ve afişlerini kılıç üretiyoruz. Bununla bu arada okulların karne gereksinimlerini hepimiz karşılıyoruz. Talep olması yerinde öteki illerimize de bu türden hizmetleri verebiliriz. Bu sene şu anne denli satmış olduğumuz ürünlerden ötürü ciromuz 2 milyon liraya ulaştı. Öğrencilerimizin üretime katkılarından ötürü hesaplı hasılatları da mevcut, maaş geliri 2 bin liraya vasıl öğrencilerimiz var."

Dizgi hatalarını karşılamak düşüncesince literatür öğretmenlerinden dayanak alıyorlar

Matbaa Alanı Şefi Alkan Doğanay ise 25 senedir fariza meydana getirdiği kısımda hem yetişek bununla birlikte istihsal faaliyetinde bulunduklarını belirtti.

Sektöre "aranan eleman" yetiştirdiklerini vurgulayan Doğanay, şöyleki konuştu:

"Grafik tasarım, matbaacılığın önce adımıdır. Öğrencilerimizi 9. sınıftan sonraları dallara ayırıyoruz. Baskı önceleri programında öğrencilerimize tasarımları gösteriyoruz. Daha sonraları grafikten mevrut çalışmaların kağıt hesabına aktarıldığı emekleri öğrencilerimize gösteriyoruz. Baskı hemen sonra da zımbalama, kesme, paketleme üzere derslerimizi öğrencilere göstererek bu sektörün gereksinimi doğrultusunda çalışıyoruz. Öğrencilerimiz grafik, matbaa, reklam, resim piyasası üzere nice yerde ferah ferah iş bulabiliyor."

Doğanay, öğrencilerin tertip etabında Türkçeyi akilane kullanmasını iletmek ve hataları karşılamak düşüncesince literatür öğretmenlerinden iane aldıklarını bildirdi.

Matbaa öğretmeni Raif Çınar da istihdam düşüncesince kalifiye istihsal eden öğrencilerin erişmesi üzere savaş verdiklerini, amme müesseselerinde hesaplı ömrünü tamamlamamış makineleri onararak kendilerine istihsal bandı oluşturduklarını anlattı.

Öğrencilerden Fadile Demir de sistem sahibi iktisap etmek düşüncesince bu kısmı seçtiğini ve koluna "altın bilezik" kondurmak istediğini anlatım etti.

Feride Demir, okuldaki çalışmalarla hem eş bütçelerine katkıda bulunduklarına bununla birlikte kişi gereksinimlerini karşıladıklarına dikkati çekti.

Nisa Çalışkan, kazançlarının arada bir minimal tutarı bulduğunu ve amme kuruluşlarının siparişlerini edinmeyi beklediklerini aktardı.

Rabia Tuyli ise basımevi bölümünde icra ettikleri çalışmalarla mesleklerini pekiştirdiklerini ve geleceğe emniyetli adımlarla yürüdüklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ