USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Mücadele etmiş olduğu SMA'yı doktora tezi konusu seçti

Spinal Müsküler Atrofi ile ıvır zıvır yaştan itibaren mücadelen fail Koç Üniversitesi Nörobilim Programı doktora talebesi Ayça Şahin, acele konusu adına da bu çor üstünde çalışıyor.

Mücadele etmiş olduğu SMA'yı doktora tezi konusu seçti
17-02-2022 12:31
İstanbul

Spinal Müsküler Atrofi ile önemsiz yaştan itibaren mücadelen fail Koç Üniversitesi Nörobilim Programı doktora talebesi Ayça Şahin, çabuk konusu kendisine da bu maraz üstünde çalışıyor.

SMA hastası 25 yaşındaki Ayça Şahin, hikayesi ve azmiyle öbür hastalara sağlam oluyor.

Şahin'e 7 yaşında, kardeşi Burak Can Şahin'e ise 21 aylıkken SMA teşhisi konuldu.

O senelerde hastaların birlikte tane ümidi ABD'de mevcut birlikte ilaçtı. SMA Tip 1 düşüncesince mukteza çare 2017 yazında, Tip 2 ve Tip 3 düşüncesince beğenilen çare ise 1 Şubat 2019'da SGK kapsamına alındı. Ayça ve Burak Can Şahin kardeşler de bu sayede ilaçlarına kavuştu.

Hastalıkla savaşını halen sürdüren Şahin, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nü mükemmel burslu okuyarak 2020'de yetkilendirilmiş oldu. Aynı üniversitede Nörobilim Programı'nda doktora talebesi Ayça Şahin, çabuk konusu bulunan SMA rahatsızlığına dirlik verdiği mücadeleyi AA muhabirine anlattı.

Şahin, önemsiz yaştan itibaren fizyoterapistlerle tanıştığını söyledi.

SMA'nın bundan sonra yalnızca rahatsızlığı değil çabuk konusu da bulunduğunu tamlayan Şahin, "Tezim Türkiye'deki SMA hastalarının genetiğine odaklanacak. SMA'nın genetiğinin aydınlatılmasına ve hakeza birlikte çalışmaya ülkede gerekseme var. Bu tezin Türkiye'de işlenmiş en şümullü çalışmalardan birisi olmasını hedefliyorum. Tezde elde ettiğim bulgular hastalıkta katı aşırı aydınlatılmayan noktaya erke tutabilir." dedi.

"Bu birlikte karşılaşma ve siz skoru önde tutmaya çalışacaksınız"

SMA hastalarının bununla hayat boyu hayatta olmak durumunda bulunduğunu özetleyen Şahin, "Bu birlikte karşılaşma ve siz bu başlamış bulunan maçta skoru önde tutmaya çalışacaksınız. SMA ile birlikte hayat boyu savaşım ederiz ancak ömrümüz boyunca oynayacağımız bu maçta tedaviler sebebiyle öne geçip bolca gol atabiliyoruz." diyerek konuştu.

Sağlık alanındaki gelişmeler sebebiyle SMA dair ehemmiyetli kazanımlar elde edildiğine yer veren Şahin, şunları kaydetti:

"Bu elden geçti sonlanmış oldu değil ancak zamanımız tedavileriyle aşırı aşkın gol atmamız mümkün. Bizler de bunun düşüncesince uğraşıyoruz. Fizik tedavi, akıllıca beslenme, akıllıca bakım, SMA hastalığının tedavisinde aşırı önemli. Yeni teşhis meydan ailelere önerim, SMA Benimle Yürü Derneğine ulaşsınlar. Çocukları düşüncesince en aceleci ve en akıllıca halde akıntı etmenin birlikte yöntemini bulsunlar. Bizler de onlara kifayetli desteği gelişigüzel devir sağlamaya hazırız. Çünkü biz de bu yollardan geçtik."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ