USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Muhabirliği bırakıp KOSGEB desteği ile hayalindeki işe kavuştu

Bursa'da evladı olunca matbuat sektöründeki işini bırakan ve uğraşı gayeli seramik kurslarına eklenen Özden Dalkılıç, açmış olduğu atölyede seramikten sepici ve bardak özellikle peyda etmek kabilinden muhtelif mahsulat yapıyor, sanata nazarıitibar duyanlara yetişek veriyor.

Muhabirliği bırakıp KOSGEB desteği ile hayalindeki işe kavuştu
09-12-2021 11:36
Bursa

Bursa'da canlı Özden Dalkılıç, bir sene evvela KOSGEB yardımıyla açmış olduğu atölyede hem eş ekonomisine yardım sağlamaktadır bununla birlikte seramiğe dikkat duyan hanımlara pedagoji bilimi veriyor.

Yaklaşık 10 sene matbuat sektöründe muhabirlik yaptıktan sonraları 5 sene evvela evladı olunca mesleği bırakan 42 yaşındaki Dalkılıç, uğraşı gayeli seramik kurslarına gitti.

Zamanla hobisini mesleğe çevirmek düşüncesince harekete güzeşte Dalkılıç, KOSGEB'in girişimcilik kursunu tamamlayarak almış olduğu bağış yardımıyla fırın ve çömlekçi tornası edinerek seramik atölyesi açtı.

Atölyesine oğlunun adını sağlayan eş girişimci, hem özellikle debbağ ve bardak kazanmak az daha muhtelif seramik mahsulat yaparak satıyor bununla birlikte bu sanata dikkat duyanlara pedagoji bilimi veriyor.

Özden Dalkılıç, AA muhabirine, elan evvela göstergeç muhabirliği yaptığını, çocuğuyla alakadar kazanmak istediği düşüncesince sektörden ayrıldığını anlattı.

Ahşap boyama, hulliyat dizayn az daha hobileri denediğini fakat seramiğin yerinin kendisi düşüncesince ayrı bulunduğunu tamlayan Dalkılıç, "Seramikle mücadele etmek baştan sona içimde vardı. Bebeğim 1-2 yaşına ulaştığında seramik kurslarını araştırmaya başladım. Belediyelerin verdiği kurslara bitmeme ettim. hususi hocalardan seramik derslerimizi aldım. İstanbul'da birtakımı atölye çalışmalarına, eğitimlere katıldım. Kendimi beklenir olduğunca geliştirmeye, eğitmeye çalıştım." niteleyerek konuştu.

Dalkılıç, aklında baştan sona bir atölye açılış düşüncesi bulunduğunu dile getirdi.

Kovid-19 salgınının önceki günlerinde atölyesini hazırladıklarını vurgulayan Dalkılıç, şu şekilde bitmeme etti:

"İnşaatından dekoruna, boyasına denli rastgele şeyini eşimle yaptık. Çıkma bir kapıdan masa, ağaçtan raflar yaptık. Hepimizin evde kalmış olduğu günlerde atölyenin dekorasyonunu ve ön hazırlığını yapmış olduk. Seramik atölyesinde en ehemmiyetli materyal fırındır. Fırın ilişki param yoktu. Ne yapabileceğimi araştırmaya başladım. KOSGEB düşüncesi aklıma geldi. Kadın girişimcilere sunulan destekleri araştırdım ve başvurdum. Bunun düşüncesince bir tedarik süreci oldu, müşavir atandı. KOSGEB eğitimleri aldım. Çok şükür projem ve hibem onaylandı. Fırın ve çömlekçi tornası aldım."

"En aşırı istediğim şey, diyar dışına açılmak"

Dalkılıç, lansman ve adanmış amacıyla toplumsal iletişim araçları hesabı açmasının arkası sıra ürünlerine alakanın arttığını vurguladı.

Sosyal medyanın bu konudaki etkisine dikkati çekici Dalkılıç, şunları kaydetti:

"Kuveyt'ten caba mevrut müşterilerim oldu. Başka şehirlerden siparişler almaya başladım. En iri destekçim, toplumsal medya. Zamanla 'bize de öğret' diyenler oldu. Her güzeşte devir bu istem arttı. İlk başlangıçta on paralık mevrut revan yoktu. Tanındıkça, sonuç 4-5 aydır bu atölye, rastgele devir dolu, rastgele devir behemehâl bazıları geliyor. Öğrenmek, boyamak düşüncesince gelenler, evde yapmış olup fırınlatmaya gelenler var. Hayatıma bir güruh acemi insanoğlu girdi. Belki bir güruh acemi seramikçi doğuyor. Çok dörtköşe gidiyor. İşimi bayıla bayıla yapıyorum. En aşırı istediğim şey, diyar dışına açılmak. İnternet sitelerinden diyar dışına marketing ve adanmış hazırlamaya başladım. Bu sitelere verim yüklüyorum. Yavaş aheste diyar dışına adanmış da olacak inşallah."

Özden Dalkılıç, istihsal düşüncesince en evvela kil ve sudan oluşan balçığa elleriyle biçim verdiğini, 950-980 derecelik fırında tahminî 24 saatlik pişirme süresinin arkası sıra ürünün "bisküvi" biçimine geldiğini aktardı.

Desenleme, boyama, sırlama yaptıktan sonraları ürünü esasen 24 zaman fırınlayarak süreci tamamladığını bildiren Dalkılıç, "Meşakkatli bir şey. Kesinlikle gıdaya akıllıca esrar kullanıyorum. Bulaşık makinesinde yıkanabiliyor gücün kullanma ömrünün derinliğine olması düşüncesince elde yıkama salık mektubu ediyoruz. En aşırı ürettiğim şeyler, debbağ ve bardak. Bunların formu manzara gücünüze kalmış. Sınırı yok." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ