USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Multipl Miyelom, hematolojik kanserler zarfında en sık görülen ikinci kanserdir'

Multipl Miyelom'un ortak mızrap iliği rahatsızlığı bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. yaşam Gökmen Sevindik, “Multipl Miyelom, hematolojik kanserler süresince en sık görülen ikinci kanserdir. Belirtileri çoğu kez tutulan organların ekliptik sertliği ve derecesine mucibince ortaya ç?

'Multipl Miyelom, hematolojik kanserler zarfında en sık görülen ikinci kanserdir'
21-03-2022 10:25

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hematoloji Bölümü talim üyesi, Doç. Dr. hayat Gökmen Sevindik, Mart kocaoğlan Dünya Multipl Miyelom farkındalığı kapsamında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Sevindik, hematolojik kanserler içinde en sık görülen lenfomalardan sonradan miyelomun ikinci olgun arazi aldığını belirterek, "Multipl Miyelom'un (MM) muafiyet sistemi hücrelerimizden bulunan plazma hücrelerinin başta mızrap iliğinde ancak arada müşterek de gayri dokularda kontrolsüz bölünmesi kararı ortaya çıkan müşterek kanser tipidir" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Sevindik, “Belirtileri çoğu kez tutulan organların ekliptik sertliği ve derecesine mucibince ortaya çıkmaktadır. Multipl miyelom müşterek mızrap iliği hastalığıdır. Kemik iliği bizim kan fabrikamızdır. Özellikle kontrolsüz bölünen plazma hücreleriyle mızrap iliği engelleme altında bulunduğu devir alışılagelen fonksiyonu gösteremiyor ve bundan en baş döndürücü etkilenen kan hücrelerimiz olmakta ve çoğu kez hastalarımızda anemi ortaya çıkıyor. Uzun mütemadi sade güçlü eksikliği, B12 vitamini eksikliği ve açıklanamayan anemi yerinde kesinlikle aklımıza multipl miyelomun gelmesi gerekiyor” dedi.

"Bel ağrılarına ve böbrek yetmezliğine dikkat"

Kemikleri baş döndürücü dost müşterek illet bulunduğunu ve multipl miyelomun müşterek gayri hususi durumunun de kemiklerde güve yeniği üzere lezyonlar oluşturduğunu tamlayan Doç. Dr. Sevindik, laflarına şöyleki bitmeme etti: "Bu sebeple hararetli mızrap ağrıları ayrıca durup dururken sarsıntı yapılmaksızın bile mızrap kırıklıkları görebiliyoruz. Multipl miyelom ergenlerde de görülmesine karşın başta encam gözyaşı rahatsızlığı bulunduğu düşüncesince toy gelişen endam ve dikel ağrılarında akla gelmesi ve hekime başvurulması gerekiyor. Bunun haricinde muafiyet sisteminin müşterek rahatsızlığı bulunduğu düşüncesince hastalarımızda tekrarlayan yahut levent boylu devam eden enfeksiyonlar görebiliriz. Bu hastalıkta gayri etkilenen organlardan birisi ise böbreklerdir. Hastalarda henüz önceki on paralık yokken ansızın gelişen böbrek yetmezliği ortaya çıkabiliyor. Böbrek yetmezliği ansızın ve hararetli bulantılar, kusmalar, başta vücutta kaşıntılar yahut kognitif bozukluklar üzere tablolarla karşımıza gelebiliyor. Böyle hallerde kesinlikle akla multipl miyelomun getirilmesi gerekiyor. Açıkçası multipl miyelom gayri hastalıklarla baş döndürücü karıştırılıyor. Genellikle bu hastalar hematolojiden önceki baş döndürücü değişik bölümlere başvuruyor. Mesela böbrek yetmezliği dolayısıyla nefrolojiye, mızrap rahatsızlıkları yahut kırıkları dolayısıyla ortopediye ve ya kansızlıktan çevre dahiliyeye başvurabiliyorlar. Bu sebeple elimizden geldiğince halis muhlis hekimlerimizin ve toplumumuzun bu aşamada farkındalığını artırmaya çalışıyoruz. Çünkü ne derece geç tanılama konursa halis muhlis kanser türlerinde bulunduğu üzere otama şansı da o derece azalıyor".

"Hastalık başta encam buğulu bireylerde henüz sık görülüyor"

Doç. Dr. Sevindik, multipl miyelomun nedenine bağlı kemiksiz müşterek data olmadığını belirterek, "Multipl miyelomun müşterek zayıflık rahatsızlığı bulunduğunu söyleyebiliriz. Belirtmek istiyorum ki ergenlerde de multipl miyelom görülebiliyor ayrıca devletimizde ergenlerde gayri devletler ile nazaran henüz sık görüldüğünü anlatmak mümkün. Multipl miyelomda eş öyküsünün katı muteber bulunduğunu da söyleyemeyiz. Multipl miyelomun yüzdelik 90'ı ailesel rastgele müşterek repertuvar göstermiyor, ağız ağıza durup dururken ortaya çıkıyor. Ancak yüzdelik 10'luk baş döndürücü az müşterek grubunda eş öyküsü görebiliyoruz. O nedenden ailesel alışkanlık multipl miyelom düşüncesince müşterek başağrısı ancak baş döndürücü ehemmiyetli müşterek iş değil. Multipl miyelomda ihtiyarlama haricinde gayri riziko faktörleri ortada arap ırkı sayabiliriz. Özellikle Amerika'dan mevrut veriler doğrultusunda biliyoruz ki derin tende şahıslarda görülme payı parafin tende kişilere mucibince 1,5 kıvrım henüz fazla. Bunun haricinde gayri riziko faktörleri yerine sigara yahut kötü tüketimini, radyasyon, pestisit yahut kanserojen kimyasallara maruziyeti sayabiliriz. Ama kemiksiz yerine multipl miyelom şundan kaynaklanıyor buyurmak beklenen değil" sanarak konuştu.

"Organ hasarı yok ise ne efsus ki tanılama konulamıyor"

Multipl miyelom tanısında başta mızrap iliğinden tahsil edilen söz gelişi iri ehemmiyet taşıdığına yer veren Doç. Dr. Sevindik, “Kemik iliği haricinde şayet ayrıksı müşterek dokuyu tuttuysa oradan alınacak söz gelişi patologlar kabilinden incelenmesi enikonu önemlidir. Özellikle bizim müşterek kriterimiz var. Plazma hücresi dediğimiz bu hastalıkta mızrap iliğinde küsurat göze oranının yüzdelik 10'u geçmesi gerekiyor yahut ayrıksı müşterek dokuda gine yüzdelik 10'u sabık bu göze tipini bulmamız gerekiyor. Ancak bu yegâne başına kifayetli değil. Çünkü multipl miyelom ayrımsız sütun poliplerinin izleme sırasında sütun kanserine dönüşmesi üzere kanser öncülü hallerden evriliyor. O nedenden kesinlikle müşterek örgen hasarının da bulunmasını istiyoruz. Bunlar kansızlık, böbrek yetmezliği, kalsiyum yüksekliği yahut mızrap rahatsızlığı olabilir. Bunlardan rastgele biri mevcut ise ve mızrap iliğinde göze oranımız yüzdelik 10'un üzerindeyse o devir multipl miyelom teşhisi koyabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

"Tedavide asıl göze ve kurnaz ilaçlar iri ehemmiyet taşıyor"

Doç. Dr. Sevindik, bugünlerde geliştirilen toy yöntemlerle muvaffakiyet otama uygulayabildiklerine ayraç ederek, laflarını şöyleki tamamladı: "Multipl miyelomda vaktiyle rutin kimyasal otama ilaçlarını ve kortizonu kullanırdık. Ancak o zamanlarda otama başarımız baş döndürücü faziletkâr değildi. Fakat başta Amerika'da müşterek ekip bilgi insanı asıl göze nakli ve mızrap iliği naklindeki gelişmeler doğrultusunda bu hastaların kendiliğinden geçerli asıl göze nakliyle enikonu güzel cevaplar verebildiğini gösterdi. Buradaki erek asıl hücrenin ur hücresiyle savaşması değil. Yüksek düze kimyasal otama verebilmek için, ki bu da mızrap iliğini levent boylu müddet baskılayacağımız anlamına gelir, hastayı enfeksiyonlardan ve ya kanamadan destek olmak düşüncesince dosdoğru asıl hücrelerini topluyoruz ve faziletkâr düze kimyasal otama ile o hücreleri arka veriyoruz. Bu sayede faziletkâr düze kimyasal otama yardımıyla arta küsurat baş döndürücü bulunmaz ur hücrelerini ortamdan temizliyor ve verdiğimiz asıl hücrelerle toy müşterek mızrap iliğinin gelişmesini sağlıyoruz. Bu yöntemle hastalarımıza baş döndürücü ülküsel müşterek otama vermiş oluyoruz. Öte taraftan multipl miyelomda asıl göze nakli tedavisi haricinde kemoterapiyi az henüz on paralık kullanmıyoruz. Çünkü elimizde doğrudan maksata müteveccih kurnaz ilaçlarımız var. Biz tedaviye onlarla başlıyoruz. Eğer hastamız asıl göze nakline uygunsa 4 ila 6 kür otama verip, illet yükünü azaltıp asıl göze nakliyle illet üzerinde akıbet darbemizi vurup, ondan sonra hemen ağızdan müşterek hapla izlemesine başlıyoruz. Günümüzde muvaffakiyet oranlarımız yükselse bile, elimizde bu derece çalışan tedaviler olsa güçlü ne efsus ki halen birlik şifaya kavuşturabildiğimiz hastalıklardan müşterek tanesi değil. Günün birinde nüksetme ihtimali bulunuyor. Ancak bu gestalt dünyanın sonu değil zira yeniden ettiğinde rahatsızlığı baş döndürücü güzel baskılayacak tedaviler mevcut elimizde".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ