USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Mustafapaşa köyü, Kapadokya'nın flaş destinasyonu olacak

Kapadokya çıplak mimarisinin azami mahfuz ibdai örneklerinin barındığı Nevşehir'in Ürgüp ilçesine ilişkin Mustafapaşa köyünde, yerel ve ecnebi turistlerin hâlâ aşırı ağırlanabilmesi düşüncesince planlar yaşama geçiriliyor.

Mustafapaşa köyü, Kapadokya'nın flaş destinasyonu olacak
17-06-2022 12:04
Nevşehir

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü kabilinden "En iyi kırsal turizm destinasyonu" seçilen, Mustafapaşa köyünün Kapadokya'yı görüşme fail turistler düşüncesince yeğleme edilen ortak destinasyon olabilmesi yerine ayrışık icraat yürütülüyor.

Nevşehir Valiliği ve Kapadokya Üniversitesince (KÜN) Kapadokya'daki turizm faaliyetlerinin elan serbest bölgede yürütülebilmesi gibi hazırlanmakta bulunan planlar kapsamında köy çevresindeki vadilerde gidiş alanları oluşturuluyor, zamanı kilise ve konaklar restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Yaklaşık 1300 sözü geçen köye, 2005 senesinde kurulan KÜN'e mukayyet 6 bin 500 mektepli de alana çabukluk katıyor.

"Bitki örtüsünden zamanı yapılarına denli önemli"

KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, AA muhabirine, köy meydanının trafikten arındırılmasından zamanı ve kültürel değerlerin restore edilerek turizme kazandırılmasına denli nice bölgede plan emek vermesi yürüttüklerini söyledi.

Üniversitelerinin anne yerleşkesinin bulunmuş olduğu Mustafapaşa köyüne yarar bildirmek yerine doğal, kültürel ve zamanı mirasların korunmasını işlev edindiklerini dile getiren Karasar, "En önemlisi mirası doğacak kuşaklara aktarmak. Bu coğrafya, yer bilimsel şekilde dünyanın en ehemmiyetli yerlerinden birisi. Bitki örtüsünden zamanı yapılarına denli önemli." dedi.

Mustafapaşa köyünü Türkiye ve evren gündemine çekmek düşüncesince icra ettikleri emek harcamaları özetleyen Karasar, yürüttükleri projeyle 75 ülkeden 175 müracaat arasından, serbest ve arsıulusal ortak istimara kurulunun emek harcamaları ile sabık sene aralıkta köyün "En iyi kırsal turizm destinasyonu" ödülüne müstahak görüldüğünü anımsattı.

Köye mevrut gezmen sayısı arttı

Karasar, köydeki birtakım zamanı yapıların turizm sektöründe çalışkanlık yayınlayan firmalarca restore edildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Ziyaretçi sayısı katlanarak artıyor. Burası büyükşehirlerin gürültüsünden ırak ortak noktada tarih, firez ve doğayla iç içe olunabilecek ortak tane ortak yer. Üniversitemiz bu mevzuda lokomatif görevi korkmak durumunda. Tarihi yapılar, süresince yaşanmadığı ve kullanılmadığı proses süresince öz kaderlerine bırakma edilmiş lakin üniversitenin köye gelişi ile bu gidişat değişti. Bölgenin karakterine karşıt en küçük ortak obje yapmamak etraflı büyüklenme ve firmaların görevi."

Çalışmaların tamamlanmasıyla köyün Kapadokya'daki esas turizm merkezlerinden birisi pozisyonuna geleceğini tamlayan Karasar, bölgede kısaca dü devir bulunan gecelik konaklamanın dört günün dair çıkabileceğini anlatım etti.

Köydeki 250 han tescillendi

Muhtar Gültekin Kan ise köylerinde zamanı 650 han ve 23 kilise olduğunu, DOĞRU sürede turizmden adalet ettikleri oranı edinmeyi beklediklerini dile getirdi.

Mustapaşa'nın bugüne denli elan baş döndürücü Yunan turistleri ağırladığını, bundan ahir süreçte gezmen yelpazesinin genişleyeceğine inandığını tamlayan Kan, "Çok varlıklı turizm potansiyeline sahibiz. Kapadokya'nın en iri turizm sahasına sahibiz. Turizm tesisi olabilecek 52 parselimiz var. Köyümüzdeki 250 han tescillendi, ötekiler düşüncesince de emek vermek sürüyor. Yatırımlar da artmaya başladı." diyerek konuştu.

Köydeki "Asmalı Konak" şekilde maruf zamanı binanın sahibi ve işletmecisi Süleyman Öztürk de çocukluğunun geçmiş olduğu zamanı konakta turistlere otel ve aşçı hizmeti sunduklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ