USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Nükleer tababet ve radyoloji merkezleri, ekol ve konutlara yandaki olamayacak

Sağlık Bakanlığınca piyasaya sürülen yönetmelik kapsamında, açılacak çekirdeksel tababet ve radyoloji merkezleri, okul, kreş, ev ve benzeşim bölgelere yandaki olamayacak.

Nükleer tababet ve radyoloji merkezleri, ekol ve konutlara yandaki olamayacak
26-04-2022 21:08
Ankara

"Radyoloji Hizmetleri Yönetmeliği" ile "İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik", bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

"Radyoloji Hizmetleri Yönetmeliği" ile afiyet fonksiyon sunumu kapsamında tetkik, kişileştirme ve otama gayeli geçerli radyoloji hizmetlerinin planlanması, sınıflandırılması ile bu hizmetlerin sunulmuş olduğu afiyet gurur ve kurumlarının faaliyetleri, standartları ve denetlenmesine bağlı kökler ve esaslar düzenlendi.

Bu kapsamda, radyoloji merkezleri açılmadan evvel Sağlık Bakanlığından ön müsaade katılması durum olacak. Ön müsaade belgesi, alındığı tarihten itibaren müşterek sene ortamında ruhsatname yahut çalışkanlık müsaade vesikası alınmaması biçiminde silme edilecek.

Merkez sorumlusu mükemmel zamanlı fariza yapacak

Radyoloji merkezlerinde, hesabına ruhsatname yahut çalışkanlık müsaade vesikası planlı tarz sorumlusu mükemmel zamanlı şekilde fariza yapacak. Kesintisiz afiyet hizmeti verilen hususi afiyet kuruluşları bünyesindeki radyoloji merkezinde tarz sorumlusu şekilde devim bilimi hekim, ayrıksı müşterek hususi afiyet kuruluşunda çalışamayacak.

Denetimli bölgelerde iyonlaştırıcı ışınım kaynakları ile devim bilimi personel, ferdî dozimetre kullanmak mecburiyetinde olacak. Girişimsel radyoloji ve floroskopik uygulamalarda çalışanlar ferdî dozimetresine ek şekilde el bileği yahut yüzük oyunu oyunu dozimetresi taşıyacak. İyonlaştırıcı ışınım kaynakları ile çalışanlar düşüncesince devim bilimi düze mütevali ilkokul sene toplamında 100 mSv'i geçemeyecek. Etkin düze salname 20 mSv'i, maaş 2 mSv'i aşamayacak.

18 yaşını doldurmamış olanlar, ışınım deposu ile çalışılmış olan işlerde fariza alamayacak. Eğitimleri ışınım kaynaklarının kullanılmasını mucip 16-18 gözyaşı arası yetişmen ve öğrenciler, bu eğitimlerini yalnızca denetimli düzlük haricinde artan bölgelerde alabilecek. Mesleki eğitimleri gereği ışınım deposu ile emek harcaması mecburi 16-18 gözyaşı arası yetişmen ve öğrenciler düşüncesince devim bilimi doz, delik merceği ve topu topu beden düşüncesince yılda 6 mSv'i geçemeyecek. Yıllık düze sınırları ile ilişik gayrı hususlarda Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) kabilinden meydana getirilen tensikat asal alınacak.

Mevcut radyoloji merkezleri, üniteleri ve gözetimli radyoloji birimleri, yönetmeliğin yürürlüğe girmiş olduğu gün bakımından müşterek sene ortamında bu hükümlerine uzlaşma sağlayarak ruhsatını, çalışkanlık müsaade belgesini yahut müsaade belgesini revize etmek mecburiyetinde olacak.

Nükleer tababet ve radyoloji merkezleri, okul, kreş, ev az daha bölgelere komşu olamayacak

"İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik" kapsamında da iyonlaştırıcı ışınım ve radyonüklit kullanılarak tetkik, kişileştirme ve otama gayeli geçerli radyoloji ve çekirdeksel tababet ile ağız, diş ve laklak radyolojisi hizmetlerinin sunulmuş olduğu binaların vasıfları, buralardaki marazlı ve çalışanların güvenliğine bağlı kökler ve esaslar ile personele verilecek afiyet izni belirlendi.

Buna göre, radyasyondan korunmaya bağlı ışınım uygulamalarının yürütüleceği alanlar, ilişik mevzuata akıllıca bina tasarruf izni münfail binalarda açılacak.

Mesleğini başıboş şekilde yürütme etme yetkisine ehil çekirdeksel tababet uzmanları kabilinden açılacak çekirdeksel tababet merkezleri ve radyoloji uzmanları kabilinden açılacak radyoloji merkezleri okul, kreş, ev ve benzer bölgelere komşu olamayacak.

Radyasyondan korunmaya bağlı ışınım uygulamalarının yürütüleceği bölgelerin mekansal tasarımı, fen hususlar ve bağdaşma ölçütleri NDK mevzuatı kapsamında düzenlenecek.

Merkezlerin sağlaması müstelzim fiziksel kriterler

Yönetmelikte radyoloji merkezleri, çekirdeksel tababet merkezlerinin ışınım alanları ile ağız, diş ve laklak radyoloji merkezlerinin ışınım sahalarında sağlanması müstelzim fiziksel kriterlere de toprak verildi. Bu kapsamda, ışınım alanlarının girişlerinde ve ışınım sahalarında ışınım ikaz levhaları bulundurulacak.

Radyoloji ve çekirdeksel tababet merkezlerinin ilişik fonksiyon sahalarında sakat kullanımına akıllıca hacet yeri ve abdesthane bulundurulacak. Merkezlerde engellilerin çıkışını zorlaştırmayacak ve tekerli iskemle geçişini engellemeyecek biçimde kodifikasyon yapılacak.

Radyasyondan korunmaya müteveccih tedbirler

Radyasyondan korunmaya müteveccih tahsil edilen tedbirler, iyonlaştırıcı ışınım deposu ile çalışanlar ve hastaların, radyasyona ve ışın işleyen maddeye verilen kalma olasılığını yasaklayıcı özellikte olacak. İyonlaştırıcı ışınım deposu ile çalışanların sağlığını korumak, düze aşımına verilen kalmasını mâni olmak ve iş güvenliğini bildirmek az daha işin özelliğine akıllıca esirgeyici elbise ve donatı dört başı mamur şekilde bulundurulacak.

Girişimsel radyoloji uygulamalarında fariza düzlük iyonlaştırıcı ışınım deposu ile çalışanların, düze maruziyetini sınırlayacak arttırma radyasyondan esirgeyici ferdî donanımlar kullanılacak.

Radyasyon dalının haricinde marazlı benimseme bölümünde yahut ayrı müşterek bölgede hastalara inceleme son raporlarının yahut görüntülerinin verileceği son ödeme kısmı bulundurulacak.

İyonlaştırıcı ışınım deposu ile çalışanlara, işindeki gizil tehlikeler ile emniyetli tasrif teknikleri hususunda yetişek verilecek ve bu eğitimler yük dibine alınacak.

İlgili alanlara akıllıca sıklıkta iklim değişiminin sağlanması amacıyla ilişik mevzuata akıllıca havalandırma sistemi kurulacak.

İyonlaştırıcı ışınım kaynakları ile çalışanların düzentileme esasları

Sadece iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, otama yahut araştırmanın yapıldığı bölgeler ile bu iş yahut işlemlerde devim bilimi personelin haftalık düzentileme süresi 35 vakit olacak. Bu çalışanların, denetimli bölgelerde ferdî esirgeyici takım ve dozimetre kullanımı mecburi olacak.

İyonlaştırıcı ışınım kaynakları ile çalışacakların, işe başlamadan evvel ve işe başladıktan ahir salname afiyet kontrolleri, yönetmelikte belirlenen afiyet formu kullanılarak ilişik afiyet gurur ve kuruluşu kabilinden yaptırılacak.

Radyasyon kaynakları ile çalışacakların düzentileme şekli, 35 saati aşmamak kaydıyla, hizmetin aktiflik ve sürekliliğinin sağlanması bakımından posta yahut keşik şeklinde düzenlenebilecek.

Hamilelik şüphesi olan, iki canlı yahut emziren iyonlaştırıcı ışınım deposu mensubunun düzentileme koşulları, fetüsün yahut emzirilen çocuğun radyasyondan korunmasını sağlayacak biçimde düzenlenecek.

Çalışanların afiyet izni

Sadece iyonlaştırıcı ışınım kaynakları ve radyonüklitlerin kullanıldığı denetimli bölgelerde çalışanlara salname izinlerine ekleyerek afiyet izni verilecek. Sağlık izni süresi, bu çalışanların müşterek takvim yılı ortamında denetimli bölgelerde çalışarak çalışmış olduğu süreler dikkate alınarak belirlenecek.

Denetimli bölgelerde iyonlaştırıcı ışınım deposu aleti kullanan çalışanların devim bilimi düze aşımı halinde, afiyet gurur ve kuruluşu kabilinden afiyet izni elden kullandırılacak. Sağlık izni bölünemeyecek, sene geçişlerinde yukarı üstüne üstlük kullanılamayacak ve gayrı yıla aktarılamayacak.

Denetimli bölgelerde iyonlaştırıcı ışınım deposu ile çalışanlara verilecek afiyet izni süresi hesaplanırken doğum, ölüm, dünyaevi ve salname müsaade ile geçirilen süreler, düzentileme süresine engelleme edilmeyecek.

Faal biçimde mevcut radyoloji ve çekirdeksel tababet merkezleri ile ağız, diş ve laklak radyoloji merkezlerinin ışınım alanları, yönetmeliğin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten itibaren 5 sene ortamında yönetmelikteki kanunlara mevzun bir vaziyete getirilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ