USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Obezitede Batı Karadeniz birinci sırada'

Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Fazla kiloluluk payı hem baylarda bununla birlikte hanımlarda yüzdelik 40 dolaylarındadır. Bölgelere layıkıyla ayrıldığında aşırı kiloluluk payı yüzdelik 37,5 oranıyla Batı Karadeniz Bölgesi birinci sırada, yüzdelik 36,9 oranıyla Orta Anadolu Bölg

'Obezitede Batı Karadeniz birinci sırada'
04-03-2022 17:57

Atlas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan obeziteden korunmanın yolunun sağlıklı, tam ve stabil beslenmeden geçtiğini söyledi. 4 Mart Dünya Obezite Günü zımnında açıklamalarda bulunun Prof. Dr. M. Emel Alphan, beden yağının artışı namına tanımlanan aşırı kiloluluğun kalp-damar hastalıkları, diyabet, uykuluk yağlanması ve hipertansiyon hassaten edinmek neredeyse katı aşırı hastalığın sebebi bulunduğunu anlatım etti.

Prof. Dr. Alphan, aşırı kiloluluğun asliye sebeplerini açıklarken, “Vücuda besinlerle ihtiyaçtan bir tomar tahsil edilen erke ile vücutta yağ miktarı artar. Fast-food seçimi besinler kabilinden erke içinde ne bulunduğu efdal besinlerle yoğun nemalanmak ve fiziki aktivitenin azlığı aşırı kiloluluğun asliye sebeplerindendir” dedi.

“En obez Batı Karadeniz”
2010 senesinde TURDEP-2 çalışmasına göre, Türkiye'de yüzdelik 35,9 bulunan aşırı kiloluluk oranlarının 2019 TBSA emek vermesi sonuçlarına layıkıyla yüzdelik 31,5 oranına gerilediğini anlatım fail Prof. Dr. Alphan, “Fazla kiloluluk payı hem baylarda aynı zamanda hanımlarda yüzdelik 40 dolaylarındadır. Bölgelere göre, ayrıldığında aşırı kiloluluk payı yüzdelik 37,5 oranıyla Batı Karadeniz Bölgesi birinci sırada, yüzdelik 36,9 oranıyla Orta Anadolu Bölgesi ikinci sırada toprak almaktadır. Bu veriler aşırı kiloluluğun artmaya bitmeme ettiğini vurgularken, esasta önlenebilir bir çor bulunduğunu da anımsatmak gerekir. Son 20 senedir aşırı kiloluluk çocuklarda da görülebilmekte olup obez evlatların yüzdelik 30'unun yetişkinlik zamanında de obez olacakları kestirim edilmektedir. Çocukluk çağındaki şişmanlığın çocuklarda tip2 diyabete (yetişkinlerde hâlâ yoğun olan) niçin bulunduğu da hatırlanırsa çocukluk çağından itibaren obeziteden korunmakla ve yetişkinlik zamanında aşırı kiloluluğun niçin bulunduğu hastalıklardan tevakki etmek belkili olacaktır” biçiminde konuştu.

Prof. Dr. Alphan, obeziteye ilişkin açıklamalarına şöyle bitmeme etti:

Obezite nedenleri nelerdir?
“Obezite, girintisiz çıkıntısız bir erke dengesizliği problemi namına ve ya kalıtım bilimi problemi namına görülmemelidir. Obeziyete niçin bulunan faktörler incelendiğinde, beyinde kesat ve tokluk merkezlerini müdür transmitterlerden bağırsaklardaki mikrobiyotayı gerçekleştiren bakterilere kadar, nitelikli ve derneşik bir uykudan, obezojenik çevreye (fast-food seçimi beslenme, fiziki namına akışmaz olma, kusurlu tagaddi trendleri ve pişirme yöntemleri) kadar, başkaca beyinde mevcut iştahı arama fail endokanbinoid sistemden hava değişikliğinin kez açmış bulunduğu limonluk gazı salınımına derece katı aşırı nedenin aşırı kiloluluğun oluşumunda çarpıcı bulunduğu akıbet yıllarda meydana getirilen çalışmalarda ortaya konmuştur. Farklı gözyaşı gruplarında erke ihtiyaçının değişmesine rağmen emektar kusurlu tagaddi alışkanlıklarının sürdürülmesi hassaten yaşın artmasıyla baş başa bulaşan sıfır süreğen rahatsızlıkların sebebi namına karşımıza çıkıyor.

Fazla ağır yahut obez olup olunmadığının saptanmasında Beden Kütle İndeksi (BKİ) ismi sunulan bir hesaplama yöntemi kullanılır. BKİ, şahısların kilo cinsinden beden ağırlığının, mt. cinsinden mesuliyet karesine bölünmesiyle hesaplanabilir. BKİ kıymeti 25 kg/m2'den yüksekse bir tomar kilolu, 30 kg/m2'den efdal ise obez onama edilir. Bel çevresinin hanımlarda 88 santimetre, baylarda 102 santimetrenin üstünde olması metabolik hastalıklara yakalanma riskini arttıracaktır. Türkiye de koca tipi şişmanlık namına onama edilen Abdominal aşırı kiloluluğun hassaten hanımlarda (yüzde 54) aşırı efdal bulunduğunu da açıklamak gerekir.

Obeziteden dehalet yolları
Sağlıklı, tam ve stabil tagaddi obeziteden korur. Enerji ve gıda öğesi gereksinimleri rastgele yaşlarındaki şahıslarda farklıdır. Obeziteden tevakki etmek düşüncesince rastgele hoşnutluk makul miktarlarda edinmek neredeyse dimdik aşındırmak tabağı rastgele öğünde oluşturulmalıdır. Aşağıdaki Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberinde gösterildiği kabilinden Sağlıklı Yemek Tabağı'nın yarıya yakını göveri ve meyvelerden (günde minimum 5 porsiyon göveri ve ürün tüketilmelidir), çeyreği tahıllardan (tam buğday ekmeği vb. posalı tahılar) ve kalanı da peynir, süt, yoğurt, az semiz motorin ve motorin ürünleri ile yumurta, et balık, tavuk ve kurubaklagillerden oluşan bir tagaddi tarzını daim infaz etmek obeziteden koruyacaktır. Yağlar az miktarlarda yiyeceklere lezzet hasretmek düşüncesince kullanılabilir. Tereyağı kabilinden meşbu yağlardan ırak ara hasretmek zeytinyağı ağırlıklı ancak az oranda da öbür hazır para yağlarla yiyecekleri fikirleştirmek gerekir. Şeker ve leziz besinlerin banko tüketilmemesi gereklidir. Şekerli ürün suyu ve meşrubatların adına su içilmelidir. Çünkü bu çeşit içecekler vücuttaki yağlanmayı arttıran efdal fruktozlu darı şurubu içerirler.

Sağlık aşındırmak tabağı düşüncesince dü örnek: Köfte, ebebulguru pilavı, alengir salata ve ayran. Kuru fasulye, pilav, alengir salata, katık ile dimdik aşındırmak tabağını bitirmek belkili olacaktır.

Bireysel namına hep yağ ve şekerlerden erke alımını sınırlamak, meyve, göveri ve baklagil tüketimini yükseltmek ve derneşik fiziki etkinlik gerçekleştirmek obeziteden korunmada asliye önerilerdir. Dünya Sağlık Örgütü; dimdik olabilmek düşüncesince fiziki aktiviteyi evlatların günde 60 zaman ve yetişkinlerin haftada 150 zaman yapmalarını önermiştir.

Sosyal iletişim araçları ve genel ağ ortamındaki rejimler insana hususi olmadıkları düşüncesince uygulanmaları dimdik değildir fazladan bu çeşit rejimlerle zayıflansa caba verildiğinden aşırı hâlâ bir tomar kilo art alınır. Obezlerin hekim, fizyoterapist ve diyetisyenlerle ve gerektiğinde ruh bilimci ve eş desteği ile sağlıklı, tam ve stabil bir tagaddi programı uygulamaları aşırı kiloluluğun tedavisinde başarıyı getirecektir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ