USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ölümcül beyin tümörü hücreleri'nin çoğalmasını obstrüksiyon projesine Avrupa'dan destek

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü çeşidinden hesaplı projede, tedaviye mukavemetli ve ölümsek beyin tümörü bulunan glioblastoma multiforme (GBM) hücrelerinin çoğalmasının engellenmesi amaçlanıyor.

'Ölümcül beyin tümörü hücreleri'nin çoğalmasını obstrüksiyon projesine Avrupa'dan destek
25-11-2021 12:23
Kocaeli

GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Kurnaz kabilinden hazırlanmakta bulunan "Antisense RNA yaklaşımı ile GBM'lerde CD133+ Beyin Tümör Başlatıcı Hücrelerin Çoğalmasını Engelleyici Elk-1 ASO Yüklü Hedeflenmiş Nanopartiküller ile İntranazal GBM Terapötik Geliştirilmesi" başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Avrupa merkezli bilgi ve uygulayım bilimi platformu COST kabilinden desteklenmeye adalet kazandı.

Prof. Dr. Kurnaz, AA muhabirine, projeyi 31 ülkeden yüzlerce araştırmacının arazi almış bulunduğu arsıulusal ortam bulunan COST aksiyonu çerçevesinde, TÜBİTAK'a sunduklarını belirtti.

Kurnaz, COST Model Sistemler Çalışma Grubu kapsamında desteklenen projede, invazif, tedaviye mukavemetli ve ölümsek ortak primer beyin tümörü hücresi bulunan glioblastoma multiforme (GBM) düşüncesince dünkü ortak RNA terapötik geliştirmeyi ve bu terapötik molekülü nanopartiküller sayesinde uygulamayı hedeflediklerini kaydetti.

Avrupa çapında meydana getirilen iş birliğine, hakeza ortak projeyle müdahale oldukları düşüncesince duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurnaz, "Biz beyin tümörü hücreleriyle ilgilendiren çalışmalarımızı sunduk. Onlara da enteresan geldi. Beyin tümörü hücreleriyle ilgilendiren çalıştığımız düşüncesince tığ onlara illet modelini ve elan evvela Hacettepe Üniversitesi kadrosu kabilinden geliştirilen ve patenti tahsil edilen nanopartikül çare hamal ortam uzmanlığımızı sağlıyoruz. Onlar da bizlerle RNA terapötikleri hakkında uzmanlıklarını paylaşacaklar. Böylece Avrupa çapında asıl manada ilmî ortak teşrikimesai olacak.” İfadelerini kullandı.

"Şu an en ölümsek tümörlerden ortak tanesi"

Yaklaşık 10 senedir göze modelleri dalında icraat gerçekleştirdiklerini ve elde ettikleri verileri yayınladıklarını tamlayan Kurnaz, bu projenin kısaca 10 salname ortak emeğin kararında ortaya çıkan ehemmiyetli ortak düzentileme bulunduğunu vurguladı.

Kurnaz, TÜBİTAK kabilinden 3 sene sürmesi planlanan projeye, 720 bin teklik yöresinde ortak dayanak sağlanacağını vurgulayarak, "Avrupa merkezli COST Platformunun sağlamış bulunduğu çelimsiz devamlı ortak değiş hareketlilikleri de oluyor. Burada bu aksiyona katma laboratuvarlar ortada mektepli yahut öğretim üyesi değişim işlemi ile teknolojilerin değişik devletlere aktarılması, teknolojilerin paylaşılması hedefleniyor. Bu da bizim düşüncesince iri ortak kar olacak." diyerek konuştu.

Beyin tümörü hücrelerinin, cerrahi müdahale yada kemoterapiyle otama edilmeye çalışıldığını boydak ortak müddet sonraları tümörlü hücrelerin esasen çoğalabildiğini vurgulayan Kurnaz, şunları söyledi:

"Dolayısıyla bizim burada hedeflediğimiz arka gelmeyi önleyebilmek düşüncesince artış kapasitesi bulunan beyin hücreleri hedefleyip, beyin tümör hücrelerini onları kesiksiz bulunmayan etmek. Bununla ilgilendiren göze modelleriyle yaptığımız icraat vardı boydak bu arsıulusal çerçevede bunun terapötikler üstünden nanoformülasyon uygulamasını yapmış olup tedaviye müteveccih kullanılma kapasitesini incelemeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda da Hacettepe Üniversitesi Tıp ve Eczacılık Fakülteleriyle teşrikimesai yapıyoruz. Amacımız Türkiye'de önceki evvela önceki ayağını oturtup kimi neticeler elde edip, ondan sonraları bunları diyar haricinde arz etmek ve oradaki kişilerle de iş birliğiyle bunu patente akıllıca atmak olacak. Onlar da ekibimize çelim katacak. Glioblastoma multiforme, şu an en ölümsek beyin tümörlerden ortak tanesi. Tedavisi kısıtlanmış olup, ameliyatla kemoterapiyle yahut radyoterapiyle gerçekleşmekte, boydak etraflıca vadede önüne geçilemiyor ve teşhisten sonraları salim kalım ince kısıtlı. Bizim geliştirmeye çalıştığımız izleme ile ihtimal hayat süresini az buçuk elan uzatabilecek ve beyin tümörünün tedaviden sonraları arka gelmesini mâni olmak yahut gevşetmek beklenen olabilir."

"Beyin tümörünün çoğalmasının yavaşladığını belirleme ettik"

Dünyada şu anda beyin tümörü hücresinin çoğalmasını kırıcı ortak molekülün bulunmadığını tamlayan Kurnaz, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bizimki az buçuk elan değişik ve otantik ibdai ortak husus bulunduğu düşüncesince patentleme ve ticari ürüne tahavvül ihtimali olacağını umuyoruz. Laboratuvarımızda çalıştığımız bu proteinin jen hedeflerini belirleme etmeye çalışırken beyin tümörünün çoğalmasına müteveccih ortak hayli ortak geni regüle ettiğini ve bu proteinin miktarını azalttığımızda da beyin tümörünün çoğalmasının yavaşladığını belirleme ettik göze kültürü deneylerinde. İşte bu projeyle in vivo uygulamalarda da benzeşim ortak son elde ika ve kliniğe tahavvül potansiyelini araştıracağız. Böyle çalışmaların yavaş yavaş gittiğini ve doğrudan kişiye uygulanamadığını anımsatmak gerekir. 'Evet düş var' buyurmak istiyorum boydak bu 'umut var' sözü 'hemen bizlere uygulanacak ortak husus çıktı' kadar algılanmasın. Bu süreçler uzundur boydak elbette ki de tığ umutluyuz."

Kurnaz, projeye Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Melike Mut Aşkun, Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Sibel Bozdağ Pehlivan ve kadrosunun de dayanak verdiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ