USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Omicron, çocuklardaki Kovid-19 olaylarını da artırdı

Prof. Dr. Ergin Çiftçi, "Yatan hastalarımızın çoğunluğu alttaki değişik rahatsızlıkları mevcut çocuklar. Sağlıklı çocuklarda şu an çirkin müşterek ilerleyiş görmüyoruz." dedi.

Omicron, çocuklardaki Kovid-19 olaylarını da artırdı
20-01-2022 11:41
Ankara

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, Kovid-19'un Omicron varyantı zımnında bebek marazlı ve hastaneye yatanların sayısında çoğalma görüldüğünü belirterek, "Yatan hastalarımızın çoğunluğu alttaki değişik rahatsızlıkları da mevcut çocuklar. Sağlıklı çocuklarda şu an biçimsiz müşterek ilerleyiş görmüyoruz." dedi.

Çiftçi, dünyayla beraberce Türkiye'de de dominant duruma mevrut Kovid-19'un Omicron varyantının çocuklardaki etkilerine bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Omicron'un etkisiyle günce olay sayılarının 70 binin hakkında çıktığına dikkati çekici Çiftçi, çocuklardaki Kovid-19 olaylarında da buna koşut çoğalma görüldüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Çiftçi, "Hastanemize başvuran ve tedaviye süregelen bebek Kovid-19 olay sayısında gerçek çoğalma oldu. Yakın müşterek devirde Kovid-19 yataklarımızın tüm boşalmıştı. Bütün hastalarımızı taburcu etmiştik ve dünkü Kovid-19 olayı hastaneye yatmıyordu. Fakat Omicron'un ortaya çıkışıyla beraberce bebek marazlı ve hastaneye yatanların sayısında çoğalma gördük. Şu an hastanemizde Kovid-19'a ayrılan dört başı mamur yataklarımız meşbu durumda." niteleyerek konuştu.

"Ağır etkilenen kollar da var"

Kovid-19 zımnında hastaneye yatırılan evlatların iri bölümünde alttaki yatan değişik emraz bulunduğuna dikkati çekici Çiftçi, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Kovid-19 umumi adına erişkinlere mucibince çocuklarda hâlâ bol izliyor ama ağırbaşlı etkilenen kollar da var. mesela karaciğer, kalp, böbrek üzere organların transplantasyonu (nakli), mızrap iliği nakli yapılan, muafiyet sisteminde dava olan, süreğen önsezi rahatsızlığı bulunan kollar var. Altta yatan değişik müşterek rahatsızlığı bulunan kollar Kovid-19'a yakalandıklarında hastaneye aşınmak yerinde kalabiliyor. Yatan hastalarımız da genellikle böyle. Altta yatan müşterek rahatsızlığı olmayan, dimdik çocuklarda şu an biçimsiz müşterek ilerleyiş görmüyoruz. Hastalık, umumi adına Delta varyantına mucibince hâlâ dobra seyrediyor. Sağlıklı olup da hastanemizde Kovid-19 zımnında yatan müşterek çocuğumuz yok."

Prof. Dr. Çiftçi, Kovid-19 nâkil çocuklarda seyrek Multisistem Inflamatuar Sendromu (MIS-C) görülebildiğine ayraç ederek, "Kovid-19'u belirtili yahut belirtisiz nâkil evlatların müşterek kısmında iyileştikten kısaca 1-1,5 ay sonraları Multisistem Inflamatuar Sendromu dediğimiz illet gelişebiliyor. Bu hastalıkta en aşırı gördüğümüz, vücutta döküntüler, gözlerde kızarıklık, dudaklarda çatlama, soyulma üzere cilt ve sümük doku belirtileri oluyor." ifadesini kullandı.

"Zamanında otama edilmesi dirimlik ehemmiyet taşıyor"

Ayrıca illet kaynaklı bulantı, kusma, ishal, rahim ağrısı, halsizlik, sıkıntı ve önsezi yetmezliği üzere bulgular ile örgen tutulumlarını gördüklerini özetleyen Çiftçi, şu şekilde konuştu:

"Multisistem Inflamatuar Sendromu, eskiden otama edilmezse maatteessüf evlatların hayatını kaybetmesine ne olabiliyor. Hastalık, Kovid-19 nâkil evlatların aşırı önemsiz müşterek kısmında gelişiyor. Aileler, çocuklarını hastalıktan ahir 1-1,5 maaş müddet içre izlem etmeli. Eğer çocukta acı yahut bahsettiğim öbür belirtiler görülürse behemehâl müşterek hekime götürülmeli. Multisistem Inflamatuar Sendromu da akılda tutularak, çocuğun Kovid-19 geçirdiği hekime iletilmeli."

Çiftçi, hekimlerin MIS-C'yi haydi haydi canlandırma edebildiğini, hastalığın tedavisinin emekli olmadığını belirtti.

"12 gözyaşı üzerindeki evlatların aşıları tamamlanmalı"

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle evlatların toplumsal ortamlarda hâlâ aşırı arazi alacağına ayraç fail Çiftçi, esas önlemlere ilgi edilmesi icap ettiğini söyledi.

Aşıların Kovid-19'un ağırbaşlı geçirilmesini engellediğini, hastalığın yayılımının önlenmesinde de tesirinin olduğunu anımsatan Çiftçi, "Çocuğu bulunan ana babaların behemehâl aşılarını yaptırmaları başkaca çocukla teması olması beklenen insanların de aşılanmış bulunmasına ilgi etmesi gerekiyor. 12 gözyaşı ve üzerinde de kem dozu mevcut evlatların aşıları behemehâl tamamlanmalı." uyarısında bulundu.

Çiftçi, tatilde evlatların müşterek araya gelmiş şekilde yapacağı aktivitelerde de maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarına ilgi edilmesinin, peçe takılmayan canlı alanlardan ırak durulmasının ehemmiyet taşıdığını söyledi.

Salgının arama dibine alınamaması zımnında dünyada mütekâmil kimi devletlerde 12 gözyaşı altı çocuklarda Kovid-19 aşılarının uygulandığını anımsatan Çiftçi, Türkiye'de de hakeza müşterek uygulamaya gidilmesi gerektiği görüşünü paylaştı.

"İnfluenza ile Kovid-19 belirtilerinde behemehâl imtihan yapılmalı"

Mevsimsel etkiyle küsurat influenzanın (grip) da Kovid-19'la benzeşim belirtiler gösterdiğine dikkati çekici Çiftçi, "İnfluenza ile Kovid-19'u ve kimi öbür teneffüs yolu enfeksiyonlarını birbirinden açmak aşırı olası değil. Çoğunlukla birbirine eğilimli belirtileri bulunuyor. İnfluenzada aniden süregelen faziletli ateş, giriş ağrısı, geçit ağrısı, öksürük üzere belirtiler uydurma konusu. Bu belirtiler ortaya çıktığında behemehâl imtihan yapılmasını öneriyorum." ifadesini kullandı.

Çiftçi, influenzanın da testle canlandırma edildiğini ve tedavisinin ilaçla haydi haydi yapılabildiğini vurguladı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ