USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Organ nakli bekleyenlere umut olmak için koştular

Türkiye'nin en ehemmiyetli koşularından bir tanesi bulunan ve bu sene 7.'si planlı ”Hayat Kurtarmak İçin Yarıştayız- Run For Life” koşun yarışı sona erdi. Yaklaşık bin 500 fahri 21 Ekim - 24 Ekim tarihleri ortada 6.5 milyon adımla 7.500 km mesafeyi uzuv bağışı bekleyenler i

Organ nakli bekleyenlere umut olmak için koştular
25-10-2021 10:45

Organ bağışı hesabına farkındalık peydahlamak ve bilinirliği yükseltmek şartıyla Medicana Sağlık Grubu'nun desteği ile Türkiye genelinde 21-24 Ekim tarihleri ortada binlerce gönüllünün katılımıyla mevhum koşun düzenlendi. Yaklaşık bin 500 fahri 21 Ekim - 24 Ekim tarihleri ortada 6.5 milyon adımla 7.500 km mesafeyi uzuv bağışı bekleyenler için katetti. Run For Life katılımcılarının kalbi sayı farkı 6 milyon kez umut olmak için attı. ”Hayat Kurtarmak İçin Yarıştayız- Run For Life” mevhum koşusu, bu sene binlerce gönüllünün katılımıyla başlama aldı. Türkiye genelinde uzuv nakli bekleyen 27 binin üstündeki hastaya özen döşemek amacıyla, spor tutkunlarını mevhum koşuda birlikte araya getiren organizasyonda uzuv bağışı çağrısında bulunuldu. Türkiye'nin ciharıyek yanından mevhum koşuya dahil bulunan gönüllüler, özlük belirledikleri 5 kilometre uzunluğundaki parkurda 21 Ekim 2021 haset 00.00'dan 24 Ekim 2021 haset 23.59'a genişliğinde istedikleri birlikte devir diliminde uzuv nakli bekleyenlere umut olmak için koştu. Caddebostan sahilinden koşarak dayanak verenler ortada Uluslararası Organ Nakli Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Direktörü Doç. Dr. Arzu Kader Harmancı Seren, Medicana Sağlık Grubu uzuv nakli hekimleri, yüzlerce koşun grubu, aktarım bulunan hastalar başlama noktasında yerini aldı.

“Türkiye resmi sayılara gereğince 25 bine yaklaşan uzuv bağışı bekliyor”
Organ nakli bekleyenlerin dünyasına dokunarak geleceğe değgin birlikte umut ışığı olabileceklerini vurgulayan Medicana Çamlıca Hastanesi Genel Müdürü Murat Kaya, “Türkiye'nin değme durumunda bulunduğu üzere dünyanın nice durumunda de bu koşumuza dayanak olarak, uzuv bağışına özen çekmek, farkındalık peydahlamak için bu koşumuza dayanak bulunan her insana ve sizlere katkılarınızdan çevre en evvela aşırı teşekkürname eylemek istiyorum. Organ bağışı konusu Türkiye'de ve dünyada akıbet aşama gündemde, zira bugün vatanımızda ve dünyada meydana getirilen nice uzuv nakli ameliyatlarının aşırı şişman birlikte bölümü canlıdan canlıya yapılan, aileden birinin gereksinim duyan birine uzuv bağışlaması biçiminde yürüyor. Bu meydana getirilen uzuv nakillerinin aşırı şişman birlikte tarafını oluşturuyor. Hâlbuki Türkiye'de bugün resmi sayılara gereğince 25 bine yaklaşan uzuv bağışı bekliyor. Bunlar da aşırı şişman birlikte bölümü böbrek bekliyor. Yaklaşık bine yaklaşan önsezi nakli bekleyen insanoğlu var. Dolayısıyla uzuv bağışına özen döşemek ve öldükten sonradan organlarımızı toy birlikte geçinme vesile sağlayabilmesi için bu tip içtimai hata projeleriyle bunu desteklemeye, özen çekmeye, farkındalık oluşturmaya, duyarlılığa çağırma ediyoruz” dedi.

“Ülkemizde topluluğu kadavra bağışları anlamında yönlendirmemiz gerekmektedir”
Türkiye'de uzuv bağışı hesabına farkındalığın henüz da arttırılması yerine açıklamalarda mevcut Medicana Karaciğer Nakli Sorumlusu- Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Ara “Ülkemizde 25 binden birlikte tomar uzuv nakline gerekseme duyan hastamız mevcuttur. Bunların 1. mükemmel böbrek nâkli, 2. mükemmel uykuluk nakilleri gelmektedir. Ben henüz aşırı uykuluk nakilleriyle ilgileniyorum. mesela şu anne genişliğinde vatanımızda bin beniz yetmiş uykuluk nakli yapılmıştır. Bunlardan bin 53'ü canlıdan canlıya, 117'si de kadavradan bulunan nakillerdir. Oranlamaya baktığımız devir yüzdelik 90 canlıdan canlıya yüzdelik 10'da kadavradan bulunan nakillerdir. Amerika'da bu görüngü birlik tersidir. Yüzde 96 kadavra yüzdelik 4 canlıdır. Ülkemizde de topluluğun değme kesiminde ilkin kadavra bağışları anlamında yönlendirmemiz gerekmektedir.” niteleyerek uzuv bağışının önemine özen çekti.

“Türkiye'de 50-60 yöresinde Kornea bankası var”
Medicana Çamlıca Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Peykan Türkçüoğlu, belirgin tabaka nakli için konuştu. Türkçüoğlu, “Yaptığımız cerrahiler içinde belirgin tabaka nakli cerrahileri var. Kornea naklini şu biçimde özetlemem lazım. Kornea dediğimiz nesiç gözün asetat tabakası, ışığın gözün içine geçmesini, girmesini sağlayıcı birlikte yapı. Eğer bu çatı da bozuk para ve aksaklık meydana geldiği saydamını yitirirse kılıç bu yapıyı değiştirmemiz lazım. Ancak bu yapıyı değiştirdiğimizde gözün başka yapıları sağlamsa o delik görüyor ve işe yarıyor. Çok dizi biçimde meydana getirilen birlikte cerrahi, Kornea bankalarından Kornea'yı elde edebiliyoruz. Türkiye'de 50-60 yöresinde Kornea bankası var. Bu Kornealar Türk hastaları fakat kifayetli oluyor. O sebepten dolayı diyar dışından bizlere başvuran hastalar için kılıç diyar dışından belirgin tabaka ithal ederek Kornea'yı diyar dışı hastalarımıza belirgin tabaka nakilleri gerçekleştiriyoruz. Eğer yurdumuzdaki yurttaşlarımız uzuv bağışına henüz özen ayar uzuv bağışı sayılarını arttırabilirsek ithal ika zorunluluğumuz kalmaz. Ve iç kaynaklarımız da hem Türk hastalarımızı hem diyar dışından bizlere başvurmuş hastalara belirgin tabaka nakli suni şansımız olur” ifadelerini kullandı.

Nakil Olan Hastalar da Koşanlar Arasında Yerini Aldı 3 ay geçmiş böbrek nakli bulunan Cafer Ağdere (Alıcı), Sevda Eren (verici) farkındalık peydahlamak için Caddebostan Sahilinde koşanlar arasındaydı. Nakilli hastalar şunlara özen çekti. Cafer Ağdere “Türkiye'de adamlık adına, organlarını affeden insanoğlu bence kifayetli değil. Ama bu bilincin verilmesi lazım. Bu şahısların bu mevzuda apaydın olması lazım. Kaderci maşer olduğundan az buçuk değme nesne kadere inanılıyor. Organ nakli bizim hayatımızı kurtardı. Onu da iyi olsun kız kardeşim fahri verdi. Şu anda aşırı sağlıklıyım. Çok mutluyum. Benim halis muhlis insanlığa tavsiyem bence organlarını bağışlasın” biçiminde konuştu.

Sevda Eren ise, “Organ bağışı aşırı iyi birlikte duygu. Kendi başımıza gelmediği için bu süreçte ve henüz geçmiş bunun farkına varamamıştım. Ama bu süreçte aşırı ehemmiyetli bulunduğunu anladım. Bizim başımıza gelmez zinhar demeyin hakeza düşünmeyin. Yaşatmak için organlarınızı bağışlayın” dedi.

Öte taraftan Türkiye'nin en efdal katılımlı mevhum koşusuna oyunluk bulunan yarışta, parkurlarını bütünleyen gönüllülere online ortaklık sertifikası ve sayısal madalya verildi.

Ömer Karaoğlu - Sevgi Canpolat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ