USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ormanlardaki yaşlı ağaçlar ıssız hayvanlarının barınmasında ehemmiyetli gösteriş oynuyor

Çankırı Karatekin Üniversitesince Çanakkale Lapseki'deki meşe ormanında 12 ay planlı araştırmada, yarasaların birlikte sincap, yediuyur, kuş, kurt üzere nice çandır hayvanının yuva yahut tüneme benzeri yaşlı ağaçları seçtiği belirleme edildi.

Ormanlardaki yaşlı ağaçlar ıssız hayvanlarının barınmasında ehemmiyetli gösteriş oynuyor
22-01-2023 13:07
Çankırı

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) kabilinden planlı araştırmada, nice ıssız hayvanının yuva yahut tüneme bu şeklinde ormanlardaki yaşlı ağaçları seçtiği belirlendi.

ÇAKÜ Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çevre Sağlığı Programı koordinesinde TÜBİTAK 1002 programı kapsamında "Türkiye'de Bir Meşe Ormanına Ait Farklı Meşcere Tiplerindeki Ağaçların Yarasalar Tarafından Kullanım Tercihlerinin Araştırılması Projesi" yürütüldü.

Bu kapsamda akademisyenler, 12 ay süresince Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde ortak meşe ormanında yarasaların ne zamanlarda ne meşceredeki (farklı orman dokusu) ne ağaçları barınmak bu şeklinde kullandığına bağlı tetkik yaptı.

İnceleme kararında yarasaların birlikte sincap, yediuyur, kuş, kurt kabil nice ıssız hayvanının yuva yahut tüneme bu şeklinde yaşlı ağaçları seçtiği belirleme edildi.

Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda vazifeli Dr. Öğretim Üyesi Okan Ürker, AA muhabirine, projeyi ayrımlı fakültelerle multidisipliner yaklaşımla yürüttüklerini söyledi.

Proje kapsamında toprak çalışmalarını tamamladıklarını tamlayan Ürker, dört zaman süresince meşe ormanındaki ayrımlı meşcerelerde ilk önce gizil tünek ağaçlarını belirlediklerini dile getirdi.

Ardından gizil tüneme niteliklerini sınav kılmak bu şeklinde bu ağaçların içerisindeki sincap, ağaçkakan ve kurt delikleri, ayrışık çatlaklar, yarıklar ve kovuk girişlerini endoskopik kameralarla tarayarak gece kuşu varlığını araştırdıklarını özetleyen Ürker, "Bu taramalar esnasında yarasaların birlikte nice kuş türünün, sürüngenlerin, önemsiz ve ölçülü memelilerden sincaplar, yediuyurlar kabil canlıların da ağaçları tüneme gayeli kullandığını belirleme ettik." dedi.

Ürker, elde edilmiş veriler kararında ormancılık emekleri yapılırken ıssız yaşamının elbette dikkate alınabileceğine bağlı tavsiyeler geliştirdiklerine ayraç ederek "Ülkemizin bulunan ormancılık yönetimi perspektifinde katıksız yaşlı ormanların az buçuk hâlâ arka planda tutulduğunu tabir edebiliriz. Çünkü hâlâ aşırı kazançlı öncelikler ön planda tutuluyor. Doğal yaşlı ormanlardan hâlâ ortak tomar tüneme kaydı aldığımızı delik uğrunda bulunduracak olursak, ekolojik boyutta katıksız yaşlı orman varlığının dikkate katılması gerektiğine erke tutuyoruz diyebiliriz." ifadesini kullandı.

Yarasaların yüzdelik 70'i ormanları tüneklemek yahut tagaddi davranışı bu şeklinde kullanıyor

ÇAKÜ Yaban Hayatı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz da Türkiye'de 39 gece kuşu çeşidi yaşadığına dikkati çekti.

Türkiye'deki orman varlığının dünya yüzölçümünün kısaca yüzdelik 30'una emsal geldiğini vurgulayan Yorulmaz, "Türkiye'deki gece kuşu türlerinin kısaca yüzdelik 70'i ormanları tüneklemek yahut tagaddi davranışı bu şeklinde kullanıyor. Türkiye'de evvel kere gerçekleşen projemiz kapsamında yarasaların orman ekosistemindeki yerini çözümleme edebilmek bu şeklinde ormanları hâlâ aşırı ne nedenle yeğleme ettikleri, tüneme tercihlerini etkileyen unsurlar, ormandaki dokuncalı yahut yararlı böceklerle ilişkileri nelerdir kabil soruların karşılığını bulmayı hedefleyen evvel etap atılmıştır." niteleyerek konuştu.

Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alkan Günlü ise Türkiye'de 1963'te orman amenajmanı çalışmalarında düzenlenen devre geçildiğini, bu planlarda pres amacının azami odun üretimine müteveccih bulunduğunu aktardı.

Çanakkale'deki toprak çalışmalarında yaşlı ve kurumuş meşe ağaçlarını yarasaların hâlâ aşırı yeğleme ettiğini gördüklerinin altını çizen Günlü, "Bu benim düşüncesince evvel oldu. Planlamacılarla plan sonuçlarının paylaşılması ve yapılacak projelere bunun bütünleşmiş edilmesi gerektiğini, bu alanlara dirim bilimsel gam açısından ehemmiyetli sunma ettikleri düşüncesince azda olsa engelleme edilmesi yahut on paralık müdahalede bulunulmaması icap ettiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ