USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Orucun vücuda yararının korunması düşüncesince bayramda beslenmeye ilgi edilmeli

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cömert, "Bayramda 2,5-3 vakit aralarla beslenmek, hazım sistemi sorunları yaşamamak düşüncesince boşlama edilmemesi müstelzim açacak kurallardan biridir." dedi.

Orucun vücuda yararının korunması düşüncesince bayramda beslenmeye ilgi edilmeli
01-05-2022 11:29
Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Küçükkasap Cömert, orucun vücuda yararının ve sağlığın korunması düşüncesince bayramda az ve kalın beslenilmesi, sağımlı ve yemişli tatlıların yeğleme edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Cömert, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, tababet otoritelerince ramazanda tutulan orucun iflah deposu namına görüldüğünü belirterek, sağlığın korunması düşüncesince bayramda alışılagelen beslenme düzenine dönülürken de uyanıklık edilmesi gerekenler bulunduğunu vurguladı.

Oruç tutulurken gayrı vakitlere mucibince elan az defa yapıldığına ve derinlemesine müddet aç kalındığına ayraç fail Cömert, bayramda ciddi yemekler tüketmenin yahut çok beslenmenin hazım sistemi hastalıkları, reflü, gastrit, dem şekeri ve dem basıncı dengesinde bozukluklara kere açabileceği uyarısında bulundu.

Cömert, bayram sabahı kahvaltıda kızartma yahut sızgıt kabil yöntemlerle hazırlanmakta olan besinlerin yeğleme edilmemesi icap ettiğini anlatım ederek, "Bayram kahvaltısında taravetli göveri ve kâr ağırlıklı, protein kalitesi ana sütüne eş bedel haşlanmış husye yahut ince kaygana ile kusursuz buğday ekmeği yeğleme edilerek hazırlanmakta olan ortak sofra, umumi sağlığımızı korumanın yanı esna iyileştirecektir. Sucuk, salam şekli meful besinlerin sodyum klorür içeriklerinin, börek şekli besinlerin karbonhidrat, kızartmaların yağ miktarının faziletli olması, muhtemel illet yükünü yanı esna getirecektir." sanarak konuştu.

"Bayram sürecinde az ve kalın beslenilmeli"

Bayram sürecinde öğünlerin az ve kalın olması icap ettiğini tamlayan Cömert, şöyleki bitmeme etti:

"Bayramda 2,5-3 vakit aralarla beslenmek, hazım sistemi sorunları yaşamamak düşüncesince boşlama edilmemesi müstelzim açacak kurallardan biridir. Sindirim sisteminin derneşik çalışmasını isteklendirme etmek, dünkü sisteme vücudun uyumunu sübvanse etmek ve kabızlıktan sakınmak düşüncesince çökelti içerisinde ne olduğu faziletli sebze, kâr ve mobilyasız baklagillerin tüketimine behemehâl ihtimam gösterilmelidir. Aynı sürede yoğurt, katık kabil besinlerin bumbar florasını aranjör tesirleri unutulmamalı, boşluk defa alternatifi namına tüketilmelidir."

"Bayram sofralarında sağımlı yahut kâr tatlıları yeğleme edilmeli"

Cömert, bayramda tüketilen tatlıların tarzı ve tahsil edilen diyabet hastalığı miktarının önemine ayraç ederek, "Şeker ve yağ içerisinde ne olduğu faziletli şerbetli maya tatlıları adına bayram sofralarını sağımlı yahut kâr tatlıları ile zenginleştirmek yeğleme edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü, günce tahsil edilen şekerin 50 gramı geçmemesini belirtmiştir. Oysa çabucak ortak porsiyon baklava 60 gr. diyabet hastalığı içermektedir. Bunun yanı esna güneş içre tüketilen bal, reçel, pekmez, çikolata miktarları da düşünülürse olan riskleri derpiş etmek on paralık emekli olmayacaktır." sanarak konuştu.

Çikolata tüketiminde de aşırıya kaçılmaması uyarısında olan Cömert, "Fındıklı, karamelli, sütlü, parafin çikolatalar adına hint bademi miktarının elan faziletli olması sebebiyle faziletli antioksidan içeriğine ehil bitter çikolatalar yeğleme edilebilir. Çikolatanın da akıllıca miktarlarda tüketimine ihtimam gösterilmelidir. Bitter çikolatanın kimse 2 diyabet, kardiyovasküler emraz ile ilintili riziko etmenleri, dem yağları, kolesterol, insülin direnci, dem basıncı ve yangı üstünde müspet etkilerine müteallik ilmî icraat mevcuttur." bilgilerini paylaştı.

"Bazı nebat çaylarının çok tüketimi vücuttan müheyya para atılımını artırabiliyor"

Tuğba Küçükkasap Cömert, kifayetli ve muvazeneli beslenmenin yanı esna günde 2,5-3 litre müheyya para tüketiminin de boşlama edilmemesi gerektiğine ayraç ederek, şu detayları verdi:

"Çay ve kahveyi müheyya para namına tanımlamaksızın, su tüketimine ihtimam açıklamak akıbet adım önemlidir. Vücudun susuz kalmasının önüne devrolmak düşüncesince doğrudan su tüketimi iyice önemlidir. Özellikle birtakım nebat çaylarının çok tüketimi, gereklilik söktürücü etkiye niçin olmaktadır ve vücuttan müheyya para atılımını artırabilmektedir. Bu çağda şuursuz nebat çayı, çok kıraathane tüketiminden ırak durulmalıdır. Belirtilmesi müstelzim ortak gayrı madde ise asitli meşrubat ve amade kâr sularının tüketilmemesi gerektiğidir. Bu içecekler vücuda diyabet hastalığı yüklemekten mavera ulama sağlamamaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ