USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Özel" öğrenciler, yer dostu çalışmalarıyla dayanıklı oluyor

Konya'daki Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'ın himayesinde planlı "Sıfır Atık Projesi" kapsamında istihsal yapmayı kendine fariza edinerek çevreye yardım sağlıyor.

13-10-2021 17:19
Konya

Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencileri ve öğretmenleri "Sıfır Atık Projesi" kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ilkin mektepli velileri kazanmak kıl payı çevreye sağlam oluyor.

Okul yönetimi ve öğretmenler, bedenî ve bol düzem zihnî sakat ile içe yöneliklik ve down sendromlu öğrencileriyle bakir atığa müteveccih planlar geliştiriyor.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri ile Matbaa Atölyesi sahalarına ehil okul, el sanatları teknolojisi ve ekincilik dalında yürüttüğü çalışmalarla bakir atıkta ön plana çıkıyor.

Çay posası saksıya dönüşüyor

Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taşpınar, AA muhabirine, hassaten bakir atılmış bilinciyle mektepli yetiştiren ortak ekol olduklarını söyledi.

Okuldaki her insanın bakir atığı benimsediğini tamlayan Taşpınar, "Sıfır atılmış kapsamında nice çalışmamız var. Son yaptığımız 'Çay posanı getir 5'lik saksını götür' kampanyası baş döndürücü uyanıklık gördü." diyerek konuştu.

Taşpınar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram Belediyesi ve Konyaspor'un da çay posası getirerek kampanyaya dayanak verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çay posası da kahverengi atıklardan bulunduğu düşüncesince kompost makinemizde dişi halde değerlendiriliyor. Ayrıca velilerimizden çöpe atacakları plastik kutuları okulumuza getirmelerini istiyoruz. Plastik atıklar asırlar süresince doğada kalıyor. Biz bu plastikleri ayrımlı materyallerle süsleyip kalemlik, kafa kabil malzemelere dönüştürerek baştan kullanıma sunuyoruz. Biz burada atığı atılmış namına değil baştan kullanılabilecek ortak mahsul namına değerlendirmeye çalışıyoruz."

Koyun yünüyle toprağın verimi artıyor

Okulun Tarım Atölyesi öğretmeni Selda İlgar Bayram da okuldaki kompost makineleriyle ülkelerini kendilerinin ürettiğini anlattı.

Bayram, kompost makinesini kullanarak elde edilmiş toprağı herhangi ortak bölgede kullandıklarını vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Milli Eğitim Bakanı'mız Mahmut Özer, okulumuzu ziyaretinde görüp beğenmişti. Bakanımız kabilinden bu plan hâlâ da yaygınlaştırıldı. Bu makinede mutfaktan çıkan asitsiz besin atıkları, yalan üretiminden sonraları çıkan kompost yer atığı, bahçemizden çıkan çim kabil yeşil atıklar, çay posası, testis kabuğu kabil atıklarla toprağımızı değerlendiriyoruz. Ürettiğimiz yer ekincilik alanımız düşüncesince nispetle dişi oluyor."

Sıfır atılmış dalında ayrımlı emekleri da değerlendirdiklerini aktaran Bayram, şunları anlattı:

"Koyun yününün toprağın verimini artırmasıyla dayalı Ar-Ge emek harcaması bitmeme fail ortak projeyi de kompost makinemizde sınamak istedik. Komposttaki karışıma ortak oranda kucak yünü arttırma ettik ve dobra ortak akıbet aldık. Koyun yünündeki örgensel maddelerin çokluğu ve su destekleme kapasitesinin öteki materyallere uyarınca 3,5 büküm hâlâ ortak tomar olması dolayısıyla bitki bilimi hâlâ az su istiyor. Bu sayede su tasarrufu sağlanmasını da amaçlıyoruz. Toprağımızda kucak yününü de kullanmaya bitmeme edeceğiz."

Bayram, bakir atıkta ve tarımda kılavuz ekol kazanmak düşüncesince icraat yürütmeye bitmeme edeceklerini paylaşarak, şöyleki konuştu:

"Kompost makinemizle toprağımızı üretmemiz, arka dönüşüme dayalı materyalleri kullanmamız, atıkları gine kullanmamız çevreyi dayanak kazanmak düşüncesince maliyetten de artırım ederek yürüttüğümüz çalışmalardan bazıları. Bizi öteki okullardan ayıran en ehemmiyetli özelliğimiz bakir atılmış platformu ortak ekol olmamız. Geri dönüşüme makul dört başı mamur materyalleri gine değerlendirerek kullanıyoruz. Hem çevreyi korumuş oluyoruz aynı zamanda artırım ederek kullanacağımız materyalleri de üretmiş oluyoruz. Ürettiğimiz ürünleri kabul etmek isteyenlere okulumuza ve öğrencilerimize ulama olsun diyerek basar kebap kapital meta kapsamında makul ortak ecir karşılığında satıyoruz."

Okulda öğrencilerin arka inkılap üzerine öğrendikleriyle ailelerine ve çevrelerine sağlam bulunduğunu dile getiren Bayram, "Çocuklar ekincilik dalında bitkilerle toprakla fiilen rehabilite oluyor. Velilerimizden de müspet arka dönüşler alıyoruz." dedi.

Öğrenci velilerinden Emine Bircan ise bedenî sakat kızını okula getirip götürürken bakir atılmış çalışmalarını görüp başladığını paylaştı.

Kızıyla yaş baş bezi kutusundan ortak kalem kutusu yaptıklarını özetleyen Bircan, "Böyle şeyleri değerlendirirken evlatlarımızın uslu motosiklet becerilerini de geliştiriyoruz. Soda şişeleri, kâr suyu kutuları, arıtıcı kutuları ve salça kutuları kabil evde işimiz bittiğinde çöpe attığımız herhangi ortak şeyi değerlendiriyoruz. Özel kollar da mukteza candan muhtemelen ortak seviyeye ilerleyebilir. Çocuklarımızın ailelerinin desteğine gereksinimi var. Elimizden mevrut çabayı göstererek onların hâlâ elleme seviyelere gelmesini sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ