USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Pandemide cümle değiştirenler restoranları ustasız bıraktı

Kovid-19 salgını zımnında yaşanmış olan mükemmel kapanmada gelirleri eksilen nice isim ayrımlı sektörlerde çalışmaya başladı. Restoran işletmecileri, nitelikli elemanların ayrıksı sektörlere yönelmesiyle doğan boşluğu doldurmaya çabalıyor.

Pandemide cümle değiştirenler restoranları ustasız bıraktı
10-11-2021 13:15
İstanbul

Restoran işletmecileri, pandemi zamanında dirimlik kaybı yaşadıkları düşüncesince çareyi kesim değiştirmede bulan ustalar ve gayrı birinci sınıf işçilerin art dönmemesi zımnında birinci sınıf eleman bulma noktasında başağrısı yaşıyor.

Tüm dünyayı tesiri dibine düzlük Kovid-19 salgını, iş hayatında çelimsiz ve derinliğine vadeli etkilere hastalık olurken nice kesim pandemi zımnında yaşanmış olan dört dörtlük kapanmadan aksi etkilendi.

Salgının etkilediği alanlar ortada restoranlar da toprak alıyor. Uzun seneler sektörde etkin birinci sınıf elemanlar, dirimlik bildirmek düşüncesince değişik sektörlere yöneldi. Kimi ustalar kuryelik, döşemcilik ile yapım ustalığı kabil meslekler ve yapı kabil değişik sektörlerde çalışmaya başladı. Bu da sektörde birinci sınıf eleman bulma sorununu ortaya çıkardı.

Konuyla ilişik AA muhabirine açıklamada bulunan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, pandemiyle bu arada aşırı derinliğine devir lokantalar, restoranlar ve kafelerin gizli kaldığını hatırlattı.

Bu devirde e-ticaret, geçmiş işlev ve kuryelik kabil sektörlerde patlama yaşandığını tamlayan Bingöl, "Bu şirketler erdemli alt kurul da aldıkları düşüncesince gelirleri erdemli oldu. Dolayısıyla bu tarafta kapanan müşterek yerde aylak artan insanlar, o bölgelerde dehşetli müşterek gerekseme zahirî bulunduğu düşüncesince oralarda çalışmaya başladı." niteleyerek konuştu.

"Bu şahıslar 'Acaba lokantalar, kafeler baştan kapanır mı?' kaygısı taşıyor"

Bingöl, normalleşmeyle baş başa restoranlarda baştan işlev başladığında revan çalışanların şişman müşterek bölümünün art gelmediğini anlatarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Bizim sektörümüzden revan şahıslar orada erdemli aylık alıyor, oraya alışmış. Bu şahıslar 'Acaba lokantalar, kafeler baştan kapanır mı?' kaygısı taşıyor. Gittikleri yerde de 'işim garanti' niteleyerek düşünüyorlar. Kuryelik, lojistik, getir-götür işlerinde müşterek şeye lüzum yok. Adam gidip bire müşterek güneş kuryelik yapabiliyor. Ama bizde kebapçısı, lahmacuncusu, aşındırmak pişirecek, garsonu, şefi, müdürü derinliğine seneler müşterek pedagoji bilimi alıp, aşırı derinliğine seneler kararında oraya varıyor. Biz elden eş alıp yetiştiremediğimiz düşüncesince şu anda sektörümüzde tarihte yepyeni müşterek kargaşa yaşıyor. Pandemiyle baş başa çevremizde iş değiştirenler var. Sektörümüzde kuryelik, tır şoförlüğü, tezgahtarlık kabil işlere gidenler aşırı oldu. Gittikleri yerden 'işim garanti' niteleyerek dönmediler. Mesleğe dönenler istisna. Bu az buçuk da pandeminin gidişatına bağlı. Lokanta, restoranlar kapanmayacak denirse ve maaşlar aşırı erdemli olursa dönen olur. Ama şu anda yok."

"Meslek yüksekokullarındaki gençlere arazideki işi öğretmemiz lazım"

Yaşadıkları probleminin çözümünün aşırı sade bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Bingöl, "Meslek yüksekokullarındaki gençlere arazideki işi öğretmemiz lazım. Üniversitedeki gastronomi bölümlerinde de pedagoji bilimi 4 yılsa doğacak burada 1 sene çalışacak. Biz iş garantisi de veriyoruz. Okulunu bitir, işin hazır. Ancak o devir birinci sınıf eleman yetiştirilir. Böyle giderse de aşırı ağırbaşlı sayıda lokanta, restoran, kafe batışa akıllıca gidebilir." ifadelerini kullandı.

Başakşehir'de lokanta işletmecisi Remiz Kömür ise iş durumunda 1 ferdin ayrılıp yapı sektörüne geçtiğini fakat gayrı restoranlarda bu sayının aşırı müşterek tomar bulunduğunu söyledi.

Kömür, pandemi engellemelerinin art gelmesi biçiminde sektörün, personellerinin yüzdelik 50'sini kaybedebileceğinin altını çizerek, "Çünkü bu itimat meselesi. Çalışan müşterek kapanma, müşterek açılmaya bakıyor. Kalifiye eleman bulma dair hacısı hocası çile yaşıyor. Birkaç ay çalışıp sevap beğenmeyenler çok. Her sektörde birinci sınıf eleman anmak zor, hacısı hocası arıyor." dedi.

"Daha evvela en sonuç yapacağım iş, demin önceki meydana getirdiği iş oldu

Sektörden ayrılıp moto kuryelik özne Süleyman Bilen de pandemi öncesinde restoranda aşevi adına çalıştığını belirtti.

Pandemiyle baş başa çalışmış bulunduğu iş yerinin 3 ay gizli kaldığını dile getiren Bilen, şunları kaydetti:

"20 senedir değişik yerlerde aşçılık yaptım. İş yerimin gizli olması beni dünkü müşterek iş arayışına soktu. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle moto kuryelik hazırlamaya başladım. 8 aydır moto kurye adına çalışıyorum. Daha evvela en sonuç yapacağım iş, demin önceki yaptığım iş oldu. Günde 12 bugün çalışıyorum. Pandemi özelliğine uyarınca emektar işime dönebilirim ama şu anda mutluyum."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ