USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Çalış: TURKOVAC, 20 maaş dehşetli ortak çalışmanın eseri

Prof. Dr. Mustafa Çalış, TURKOVAC'ın geliştirilme sürecine ilişkin, "Gerçekten 20 maaş sunturlu müşterek çalışmanın yapıtı bu. Aykut Hoca ile konuşurken dokümanter olsa 2 saatlik, im olsa 2 ciltlik im mümkün niteleyerek düşünüyoruz." dedi.

Prof. Dr. Çalış: TURKOVAC, 20 maaş dehşetli ortak çalışmanın eseri
10-01-2022 17:38
Kayseri

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ile evcil Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'na katılarak, aşının geçirdiği süreci anlattı.

TURKOVAC aşısının geçirdiği süreci şehremaneti divan üyeleriyle paylaşan Çalış, bunu nezdinde avantür kendisine niteleyerek, "Gerçekten 20 maaş sunturlu nezdinde çalışmanın yapıtı bu. Aykut Hoca ile konuşurken dokümanter olsa 2 saatlik, iz olsa 2 ciltlik iz olabilir niteleyerek düşünüyoruz. Yaşadıklarımız, çalışmalarımız bu dönemdeki olumlu, negatif yaşadığımız birtakımı şeyler lakin böylece şükür neticeye ulaştık." niteleyerek konuştu.

Çalış, aşının çabuk yararlanma onayı almasının sürecin dönüm noktası bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Biz aşımıza önceki günden bu yana güveniyorduk. Aykut Hoca 2020 yılının mart ayında yanıma geldi, pandemi Türkiye'de hâlâ yoktu, Wuhan'dan Türkiye'ye acemi gıcır geliyordu. 'Hocam bunu Türkiye'de biraz biçim yapabilir, birisi de biziz' dedi. Ben bunu duyar duymaz alım çalım duydum. Zaten İyi Klinik Uygulama Araştırma Merkezi'nin (İKUM) önemini biliyorduk zira hâlâ ilkin KKKA aşısının da faz-1 emek vermesi yapılmıştı. Direkt çalışmaya başlıyoruz dedim. Biz esasta preklinik çalışmaya o vakitten başladık. Virüs izolasyonu emek harcamaları başladı ve bildiğiniz gibi virüsü önceki izole eden, geniş haritasını çıkaran Aykut Hoca oldu. Daha sonradan proses hızlandı. Biz kendimiz ilmî araştırı projemizden elden nezdinde dayanaklık etmek vererek bu emek harcamaları başlatmış olduk. Sonrasında TÜBİTAK içerisinde Sanayi ve Sağlık Bakanlığının grupları oluştu. Sonuçta da Sağlık Bakanlığının çağrısının içerisinde bulunan üniversitelerden biriydik. TÜSEB desteği geldi arkasından. Biz doğrusu dayanaklık etmek vermiştik ve preklinik düzentileme yarıya gelmişti neredeyse."

Faz-1 ve faz-2 etabının da ERÜ içerisinde yapıldığını özetleyen Çalış, hem İKUM bununla ortak Aşı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Türkiye'de sahalarında önceki ve nitelikli merkezler bulunduğunu dile getirdi.

Çalış, İKUM'un önemine dikkati çekerek, "1300'e yaklaşan evren devi derman firmalarının safha çalışmalarının yapıldığı merkezdi. Bu merkezler işin aceleci gitmesi açısından önemliydi. Faz-1 ve faz-2'yi başarıyla tamamladık hem aktiflik bununla ortak asayiş tarafından iyi son aldık. Bu proses ortamında tığ aşımızı TÜSEB'e doğrusu devletimize devretmiş olduk. Faz-3 etabı doğrusu hâlâ şümullü nezdinde süreç, maddesel açıdan hâlâ iri boyutu bulunan nezdinde süreç. Sağlık Bakanlığının yürütmesi elbette ki hâlâ uygundu. Faz-3 emek vermesi belli başlı nezdinde etaba geldikten sonra, veriler ortaya çıktıktan sonradan yaklaşan sürede çabuk yararlanma onayı aldı." ifadelerini kullandı.

Süreç aşırı nitelikli yürütüldü

Aşı ihya döneminin aşırı nitelikli nezdinde biçimde yürütüldüğüne yer veren Çalış, "Öyle ki kamuoyunun 'nerede kaldınız' baskısına karşın Aykut Hoca anca nezdinde bilgi adamı ki kaliteden katiyen ödünleme vermez. Gerekirse 1-2 ay sonradan olsun lakin doğrusu, iyisi olsun. Merkezlerimiz de hakeza zaten. Dünya devi nezdinde firmanın şu an faz-1 emek vermesi İKUM'da yapılıyor. Gerçekten bu proses nitelikli nezdinde biçimde yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nde rastgele ayrışık adım yük altında. Aykut Hoca ve kadrosuna teşekkürname ediyorum. Gecenin 2-3'ünde bu mevzuda aşırı telefonda konuştuk. Marifet iltifata tabidir. Hiç ummadığımız ülkelerden, illerden tebrikler geliyor. Devlet büyüklerimizden tebrikler geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da TURKOVAC aşısını geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin adının acemi nezdinde caddeye verilmesini mecliste önereceklerini belirtti.

Özdarendeli'nin adı acemi nezdinde caddeye verilecek

Prof. Dr. Özdarendeli ise Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç'ın sürecin başından bu yana menfaatlerini bekâr bırakmadığını, maneviyat ve güdeleme verdiğini dile getirdi.

Özdarendeli, "TURKOVAC, ERÜ içerisinde rektörümüzün iri destekleriyle Sağlık Bakanlığının destekleriyle ortaya çıkan nezdinde üründür. Yaklaşık 20 maaş nezdinde proses böylece çabuk yararlanma onayını aldı. Umut ederiz ki bundan hakeza da yayılmış kullanımla beraberce hem milletimize bununla ortak hâlâ efdal ölçekli üretimle aşıya gerekseme duyan ve arzu fail devletlere de felah olacaktır." ifadelerini kullandı.

Özdarendeli, adının caddeye verilecek olmasından ötürü duygulandığını belirterek teşekkürname etti.

ERÜ'ye ve halis muhlis kadrosuna teşekkürname fail Özdarendeli, "Ben esasta o kadrosu asimilasyon ediyorum. 500'ün üstünde bu mevzuda değişik bölgelerde etkin nezdinde ekipten uydurma ediyoruz, istihsal süreci de dahil. Onlara da teşekkürname ediyorum" dedi.

Konuşmaların arkası sıra Büyükkılıç, Rektör Prof. Dr. Çalış'a ve TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli'ye onurluk arz etti.

Meclis toplantısında Özdarendeli'nin adının kentteki acemi nezdinde caddeye verilmesi kararlaştırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ