USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Tevfik Özlü: 'Omicron dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor'

Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Güney Afrika'da ortaya çıkan toy Koronavirüs varyantı 'Omicron'un benzeyen sürede dünyada diğer varyantların yerini a

Prof. Dr. Tevfik Özlü: 'Omicron dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor'
22-12-2021 10:08
Konuyla ait açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Şu an nedeni ile etraflı dünyada Omıcron varyantıyla ait müşterek düşünce var. Çünkü Omıcron çabuk müşterek biçimde yayılıyor. Bu varyantın en bariz ayrıcalığı aşırı emeksiz bulaşabilmesi ve aşırı çabuk yayılması. Delta varyantı diğer varyantlara uyarınca çabuk yayılan müşterek varyanttı ve etraflı dünyaya bilgili bir duruma gelmişti. Oysa Omıcron çatal ağız varyantına uyarınca aşırı hâlâ çabuk bulaşıcı hâlâ çabuk yayılan müşterek varyant. O anlamda bu virüse iri müşterek kazanım sağlıyor. Bu varyant benzeyen sürede dünyada diğer varyantların yerini alacak gibi duruyor. Nitekim dünyanın dayanıklı aşırı ülkesinde bundan hakeza Omıcron görülmeye başlandı ve Omıcron'un yaygınlaştığı devletlerde pestil sayılarında çın artışlar var. Sadece zait olay sayısı değil sayrılarevi doluluk oranlarında da artışlar olmaya başladı" dedi.

"Pandeminin başlangıcında yaşadığımız manzaralar esasen art gelebilir"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, olay artışlarının bitmeme etmesi biçiminde önümüzdeki şita mevsiminde çın müşterek akın ortaya çıkabileceğini belirterek "Daha ilk yaşadığımız piklerden aşırı hâlâ müşterek tomar pestil sayılarına ulaşılabilir. Bu da esenlik sistemi üstünde oluşacak yükü aşırı çoğalması anlamına gelebilir ve hâlâ ilk pandeminin başlarında gördüğümüz hastanede döşek bulamama dip bakımlarda döşek bulamama gibi gün batısı devletlerin müşterek çoğunda gözlenen manzaralar maatteessüf esasen art gelebilir. Böyle müşterek korkma var hakeza müşterek düşünce var. Ondan ötürü Avrupa vatanlarında olay artışlarına koşut yerine birtakımı yasaklamalar, kapanmalar, engellemeler gelmeye başladı, konuşulmaya başlandı" sanarak konuştu.

"Bu varyantla ait daha birlik yerine bilmediğimiz özellikler var"

"Omicron varyantının dü bildiğimiz ayrıcalığı bir tanesi çabuk yayılması başkası emeksiz bulaşması" diyen Özlü "Diğeri de mevcud aşıyla kazanılan ve ya rahatsızlığı geçirilerek kazanılan bağışıklıktan müşterek adım kendini kurtarmış olması. Her dü hasiyet esasta bu varyantın dünyada çabucak yayılmasının önünü açmış olmakta virüsü müşterek rahat müşterek kazanım elde etmiş oluyor. Bu varyantla ait daha birlik yerine bilmediğimiz özellikler var. Mesela çor ika potansiyeli ile ait kemiksiz müşterek bilgiye cemaat değiliz. Daha ferah müşterek hastalığa defa açmış olduğu gibi birtakımı gözlemler bildirimler var. Böyleyse dobra editör ancak çabuk bulaştığı düşüncesince hâlâ ferah müşterek çor yapsa üstelik pestil sayılarında çoğalma olacaktır bu da sistemi zorlayabilir. Eğer ölümsek müşterek hastalığa defa açmıyorsa genel anlamda antipatik algınlığı dumağı gibi seyrediyorsa ki anca bildirimler var o sürede dobra senaryo gerçekleşebilir ve editör bayağı müşterek dumağı ve ya antipatik algınlığı çeşidine bürünebilir virüs.

Böyle müşterek müspet senaryo da sözkonusu. Hangisi gerçekleşecek onu şu anda birlik yerine aşina olmak kestirim geçirmek aşırı gibi değil. Göreceğiz filhakika şita mevsimi geliyor kışın pandemide filhakika olaylarda çoğalma muhtemel müşterek durum. Çünkü insanoğlu şita ulaşınca havalar soğuyunca kapıları, pencereleri kapatıyorlar. Kapalı mekânlarda aşırı sayıda müşterek arada zaman geçirmeye başlıyor. Yazın hâlâ aşırı bariz havada sokakta, çarşıda, parkta, bahçede çalışıyor insanlar. Ancak kışın bürolarda boğunuk mekanlarda zaman geçiriyorlar bu da sirayet riskini hâlâ da artırıyor...Umarım biçimsiz senaryo gerçekleşmez.

Şu anda Delta varyantı Türkiye'de bilgili görünüyor onunla ait yayımlanma bitmeme ediyor. Türkiye'deki olay rakamları müşterek yayla çizdi ancak sonuç günlerde müşterek hacim düşme var. 20 binin dibine akilane iniyor rakamlar. O muştulu ancak maatteessüf ahiret yolculuğu sayılarımız yüksek. Günde 150-200 yöresinde yurttaşımızı kaybetmeye bitmeme ediyoruz. En aşırı üzeni de bu. Bir de bunun hesabına Omıcron'un geleceğini var sayarsanız bu sayılarda çoğalma bahis konusu olacaktır" gibi konuştu.

“Omıcron ile meydana getirilen çalışmalarda dü düze aşıdan maatteessüf Omıcron'un iri miktarda kurtulduğunu gösteriyor”

Aşılamanın önemine ilgi çekici Özlü, açıklamalarını şu biçimde sürdürdü:

"Aşılama aşırı önemli. Geçen yıl elimizde telkih yoktu ancak bu yıl aşılar var ve Omıcron ile meydana getirilen çalışmalarda dü düze aşıdan maatteessüf Omıcron'un iri miktarda kurtulduğunu gösteriyor ancak üç düze aşılılarda Omıcron hala can alıcı görünüyor. Çünkü üçüncü düze telkih aşırı çelimli müşterek antikor yanıtı oluşturmakta ve Omıcron'un üçüncü doza yanıtı aşağılık fevk yüzdelik 80 yöresinde hala can alıcı bulunduğunu gösteriyor. O anlamda esasen dozları gerçekleştirmek geçişsiz şu demek olmakta ki in enerjik telkih yaptırmışsanız dördüncü dozunuzu elden yaptırın. Eğer MND aşısı yaptırmışsanız da üçüncü dozunuzu yaptırın şayet ikinci dozdan sonraları üç ay geçmişse onu yaptırın. Aşılanmak pestil olsanız üstelik ağırbaşlı hastalığa yakalanmanızı önlüyor ölümleri engelliyor.

O anlamda döllenmek aşırı ehemmiyetli ancak aşılanmanın haricinde da kalabalıklara girmemek boğunuk mekanlarda aşırı zaman geçirmemek diğer insanlarla mesafemizi arkalamak ve içtimai bölgelerde behemehâl maskemizi usulüne makul yerine iliştirmek bunlar hakkıyla işi hadim koruyan önlemler. Bunlardan vazgeçmemek lazım. Bizler doktor yerine şvester esenlik personelleri yerine daim hastanede Covıd-19 haiz virüsü haiz kişilerle değini halindeyiz. Bunlarla kendimizi koruyoruz.

Dikkat etmezsek tabii bizlere de aşırı emeksiz müşterek biçimde bulaşacaktır. Maskemizi takıyoruz, mesafemizi koruyoruz, mekanları havalandırıyoruz. Bu biçimde kendimizi koruyoruz. Bu tedbirler hakkıyla işe yarıyor etkili. Onun düşüncesince maşeri yerine esasen kapanmalara yasaklamalara kısıtlamalara icap kalmaması açısından her insanın işinin gücünün aksamaması, eğitiminin aksamaması açısından zatî koruyan tedbirlere adapte olmak ve aşılarımızı bütünlemek birlik muafiyet bir duruma doğmak gerekiyor. "

Bekir Koca
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ