USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ramazan Bayramı’nda doğru beslenin, sağlığınızdan olmayın

Bayramda alışılagelen yiyecek düzenine geçildiğinde aşkın aşındırmak yiyecek eğiliminin sağlığı bozacağı uyarısında mevcut Diyetisyen Gültaç Dayı, ehliyetli ve kararlı tagaddi tavsiyelerinde bulunarak, "Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, sağılan yahut yemişli tatlıla

Ramazan Bayramı’nda doğru beslenin, sağlığınızdan olmayın
30-04-2022 15:07

Sağlığın korunması ve iyileştirilmesinde ehliyetli ve istikrarlı beslenmenin, yaşamın değme zamanında en ehemmiyetli faktörlerden bir tanesi bulunduğunu tamlayan Diyetisyen Gültaç Dayı, “Ramazan ayı zarfında oruç markajcı kişilerde, günce kez sayısını azaltmaları ve tagaddi düzeninde meydana mevrut tebeddülat nedeniyle, bayramda alışılagelen yiyecek düzenine geçtiklerinde ruhsal şekilde hâlâ birlikte tomar kemirmek yiyecek eğilimine girer. Kimi şahıslar hala menfaatlerini oruç tutuyor zannederken, bazısı şahıslar ise “oruç sonlanmış oldu demin yiyecek zamanı” niteleyerek baş döndürücü oranda gıda tüketir. Ramazan ayı sonrası baş döndürücü kemirmek yiyecek ile bir takım sorunlar mübrem olur. Bunların en önemlisi benimseyememe ve göden problemleridir” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı, yiyecek alışkanlıklarının değişmiş olduğu Ramazan sonrasında, normale devir periyodunun kontrollü birlikte halde gerçekleştirilmesinin önemine aksan yaptı. Gültaç Dayı, bu süreçte yaşanmış bulunan benimseyememe ve göden sorunlarını önlemenin yollarını, şekerli tüketirken nazarıitibar edilebilecek hususları, anne öğünlerde porsiyon kontrolü yöntemlerini ve artırılan su tüketimi ile akıntı miktarının metabolizma üstündeki etkilerini anlattı.

“Hamurlu ve şerbetli tatlılar namına sağmal yahut yemişli tatlıları yeğleme edin”

Özellikle sefa zarfında ve sonrasında, çevrenin ısrar eden tutumlarından ve baş döndürücü yiyecek eğiliminden beklenir olduğunca ırak kalınması icap ettiğini kail Gültaç Dayı,” Eğer şekerli bezdirmek aşkın isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine, sağmal yahut yemişli tatlılar yeğleme edilmelidir. Günde minimum 2 porsiyon semere tüketilmelidir. Meyveler vücudunuza karbonhidratı ehliyetli oranda almanızı sağlayacağından, şekerli isteğinizde de eksilme olacaktır” niteleyerek konuştu.

“Güne kahvaltı ile başlayın”

“Yeterli erke ile güne başlarsanız, gününüz hâlâ elleme seçimlerle geçer” diyen Dayı, “Kahvaltı sofranızdan yağız aş ve ferah jale sebzeyi az etmeyin. Bayram sofraları içinse faziletli hacimli, az kalorili besinler seçin. Sebze, semere kabil faziletli su, lif, az yağ ve ısın arasında ne olduğu bulunan yiyecekler, anne yemeğin birlikte servis edilecek mıhlı aperatiflerdir. Et tüketiminin arttığı bayramlarda, öğünlerin ısın kıymetini düşürmek, sindirime asistan kazanmak ve esenlik sorunları ile tadınızı kaçırmamak düşüncesince behemehâl porsiyon kontrolüne nazarıitibar etmeli, zayıf etleri ızgara, haşlama yahut fırında pişirerek pilav, makarna, aş eşliğinde yemekten çok, göveri yahut salatalarla tüketmelisiniz. Porsiyon kontrolünde en hazırlop formül kişi hapaz içiniz denli aritmetik etmektir. Yine düşsel şekilde birlikte tabağı dörde bölerseniz yarısını sebzeler, çeyreğini et, öteki çeyreğini de yoğurt ile beslemek da hazırlop porsiyonlama yöntemidir” şeklinde konuştu.

“Besinleri elleme çiğneyin”

Besinleri elleme çiğneyerek önemsiz lokmalar biçiminde getirilmesi icap ettiğini anlatım fail Dayı, “Bu sayede yediklerimiz hâlâ hazırlop sindirilecek ve kullanılacaktır. Sindirim şikayetleri yaşamayacak, şişkinlik, hazımsızlığın önüne önceki olacaksınız” dedi.

“En az 2 litre su tüketin”

Sıvı ihtiyacını su içerek giderilmesinin önemine yer veren Dayı, “Bayram boyunca, çay, kahve, içecek tüketiminin artarak çoğalması ile su somurmak ikinci plana atılıyor. Oysaki derneşik birlikte hazım sistemi ve metabolizmayı harlatmak düşüncesince yapmanız müstelzim en ehemmiyetli tagaddi kuralı, günde 8-10 bardak su içmektir. Özellikle yaşlılar ve potansiyel farkı hastalarının gündüz boyu kahvehane ve çay tüketimlerine nazarıitibar etmeleri, nebat çaylarını yeğleme etmeleri, günde 2 fincandan birlikte tomar kahvehane tüketmekten kaçınmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.

Hareketinizi artırın

Bayram tatilinde seyir yapılmasını öneren Dayı,” Gün içre yapacağınız 30-45 dakikalık tempolu yürüyüşler hem Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandıracak, aynı zamanda bayramda yediklerinizi sindirmenize asistan olacaktır” niteleyerek konuştu.

Dayı, istikrarlı nemalanmak namına şu önerilerde bulundu,

“10 sayı gümüş varak lahana sarması yerseniz beslenmenizden 2 tike aş azaltın.
1 tike börek düşüncesince beslenmenizden 2 tike aş + 1 tike peynir azaltın.
1 tike baklavanın; 1 kez denli ısın içerebileceğini unutmayın.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ