USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Romanlardaki mekanlar ve kahramanlar ekol koridoruna taşındı

Sakarya'da Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin, okudukları romanlardaki kahramanların giysilerini giydiği, mekanları canlandırdığı "Roman Kahramanları Festivali"nde mülevven sahneler ortaya çıktı.

Romanlardaki mekanlar ve kahramanlar ekol koridoruna taşındı
22-12-2021 14:23
Sakarya

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin, romanlardaki kahramanların giysilerini giydiği, mekanları canlandırdığı "Roman Kahramanları Festivali" mülevven görüntülere oyunluk oldu.

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, okudukları kitapları hâlâ elleme idrak etmek düşüncesince roman kahramanlarının kostümünü giyip karakterleri canlandırarak, hem gelişimlerine ulama sağlamaktadır bununla birlikte mülevven sahneler oluşturuyor.

Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü nedeniyle 4 senedir "Roman Kahramanları Festivali" düzenleniyor.

Okunan romanların hâlâ elleme anlaşılması, duygudaşlık ve çözümleme kabiliyetinin geliştirilmesi amacıyla meydana getirilen festivalde, öğrenciler 1 hafta süresince Dostoyevski, Charles Dickens, Honore de Balzac, Reşat Nuri Güntekin, Orhan Pamuk ve Yusuf Atılgan kabilinden yazarların romanlarındaki kahramanların kostümlerini giyiyor, zat olanaklarıyla kitaplardaki mekanları okulda dekore ediyor.

Roman karakterlerini canlandırarak kitapları hâlâ elleme kavrama fırsatı bulan öğrenciler, okulda planlı musahabe ve panellere katılıyor, kabiliyetlerine layıkıyla dinleti verip foto sergisi de açıyor.

"Romanı anlamak, insanı idrak etmek manasına geliyor"

Edebiyat öğretmeni Ercan Yılmaz, AA muhabirine, 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü kapsamında Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde bu uygulamayı yaşama geçirdiklerini söyledi.

Dört senedir meydana getirilen festivalin öğrencilerin yalnızca roman kahramanları kabilinden giyinmesinden ibaret olmadığını, okulun elden çabucak gelişigüzel yerini romanlardaki mekanlar kabilinden dekore ettiklerini, müşterek hafta süresince musahabe ve ayrışık etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yılmaz, romana aşırı ehemmiyet verdiklerini dile getirerek, "Romanı anlamak, insanı idrak etmek manasına geliyor. Aslında hem tedarik sınıfında hem 9, 10 ve 11'inci sınıflardaki öğretim programı içinde romanın ehemmiyetli arazi tuttuğunu görüyoruz. Öğrenciler bu festivalde müşterek açıdan hem yaşama bununla birlikte darülfünun sınavına hazırlanıyorlar. Aynı sürede romandan gidiş hissetmek az daha deneme geliştiriyorlar, kitaplarla alışkanlık kuruyorlar, yazarlarla tanışıyorlar. Dolayısıyla esasen müşterek evren yurttaşı kazanmak bağlamında da müşterek etiket düz yazı etmektedirler kendilerine." ifadelerini kullandı.

Dünyanın gelişigüzel yöresindeki adamla ve öteki canlılarla duygudaşlık kurabilmenin şartlarının roman okumaktan geçtiğini düşündüğünü aktaran Yılmaz, hem şenlik bununla birlikte merkeze kitabın konduğu okulun felsefesi bağlamında aşırı elleme neticeler elde ettiklerini anlattı.

Öğrencilerin festivalde okudukları romanların kahramanlarını anlattıklarını, onları öne çıkarabilmeleri düşüncesince kitabı içselleştirmeleri gerektiğini, bunun da çözümleme kabiliyetini geliştirdiğini tamlayan Yılmaz, festivali ileriki zamanlarda de bitmeme ettirmeyi düşündüklerini kaydetti.

"Festivalden sonraları yaşama basar açımız değişiyor"

Öğrenci Ahmet Yusuf Cengiz de yazın ve sanatın insanoğlu yaşamını değiştireceğine inandıklarını, o sebeple bu cins etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Festivalden sonraları yaşama basar açılarının değiştiğini, hâlâ müspet baktıklarını dile getiren Cengiz, "Buradaki eksiksiz etkinlikleri, dekorları ve kostümleri mektepli arkadaşlarımızla bu arada yaptık. 150'ye andıran arkadaşımız kostüm giydi, 15'e andıran roman dekoru yapıldı. Müzikle ilgilenen arkadaşlarımız konserler verdi, resimle ilgilenen arkadaşlarımız işporta açtı. Bunu ekol yerine yapıyoruz ve bundan aşırı alım çalım duyuyoruz." dedi.

Öğrenci Berra Dere de okuldaki gelişigüzel etkinliğe katılmaya çalıştığını belirterek, "Katıldığım gelişigüzel aktiflik bana değişik sağ açıklık katıyor. Her canlandırdığımız cibilliyet düşüncesince değişik sağ açıklık ve istimara getirmemiz gerekiyor. Bundan ötürü bizlere katmış olduğu duygudaşlık duygusu, kitabın içerisine daldıktan sonraları duyduğumuz beğeni ve gidiş duygusu sakıncasız olun anlatamam. Her festivalde gelişigüzel yiğit bunu hissediyor." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ