USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Romantik filmlerdeki çarpışma sahnelerinin yaşanması ihtimali bakir değil

Fizikçi Alessandro Corbetta, "Aşk filmlerindeki çarpışma anının ihtimali el değmemiş değil. Büyük birlikte belki değil lakin hoppadak birlikte kat bahtlı olmanız yetiyor." dedi.

Romantik filmlerdeki çarpışma sahnelerinin yaşanması ihtimali bakir değil
12-10-2021 13:20
Ankara

Harvard Üniversitesinin Nobel karşıtı anadan görme "Ig Nobelleri"nde Fizik Ödülü'ne müstahak tanıdık araştırmacılardan Alessandro Corbetta, piyon ve dolgun insanoğlu hareketlerini inceleyici ödüllü çalışmasından hareketle duygusal filmlerdeki çarpışma sahnelerinin yaşanmasının olasılık dahilinde bulunduğunu söyledi.

Kalabalıkların, ferdî ve camia hareketlerine değgin bazısı nitelikleri açıklanan riyazi modellemelerin belkili olduğuyla ilişik araştırmayı örümcek Corbetta, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İnsanların yürürken birbirinden sakınma içgüdüsüyle akıntı ettiğini fakat çarpışma ihtimalinin nazar boncuğu devir ortadan kalkmadığını kaydeden Corbetta, "İstatistiksel konuşursak 80 bin şahısda 60 insanoğlu birbiriyle çarpışır. Aşk filmlerindeki çarpışma anının ihtimali el değmemiş değil. Büyük müşterek olasılık değil fakat hoppadak müşterek defa ak yazılı olmanız yetiyor. Yani bence bunun ihtimali var." dedi.

Corbetta, yayaların kalabalıkta elbette davrandığını idrak geçirmek düşüncesince riyazi modeller meydana getirmeye çalıştıklarını belirterek, kişilerin yürüdükleri yolu şuurlu seçtiklerini düşündüklerini fakat bunun akla yatkın olmadığını kaydetti.

Dış etkenlerin kişilerin seçimlerini bilincinde olmadıkları derece etkilediğini dile getiren Corbetta, "Beklenti, rastgele insanoğlunun istediği halde akıntı etmesi yönündedir. Yani ofisinizdesiniz, kapıya ulaşacaksınız, istikametinizi seçmeyi bekliyorsunuz. Bu doğru. Çünkü seçimlerinizin yüzdelik 100'ünü kendiniz yaptığınızı düşünüyorsunuz fakat bu akla yatkın değil." ifadesini kullandı.

Kalabalıktaki düet çarpışmaları ölçmeye çalışıyorlar

Araştırmacılardan Federico Toschi de sekiz sene ilk araştırmaya başladıklarında yığın dinamiklerini tanımlamanın belkili olup olmadığını düşkünlük ettiklerini ve buradan yola çıktıklarını kaydetti.

Toschi, kişilerin ayrımlı boyut ve bağlamlarda elbette davrandıklarını yayınlayan aşırı sayıda data bulunduğunu düşündüklerini belirterek, "Birçok sebepten dolayı aşırı müşterek tomar data olmadığını gördük. İnsanların dinamiklerini not yapmak istediğinizde gizlilik sorunları oluyor, istasyonlara sensörler yahut kameralar ihdas yapmak emeksiz değil." diyerek konuştu.

Tek müşterek bireyin davranışının kestirim edilemez bulunduğunu aktaran Toschi, şu halde bitmeme etti:

"Ama kuma tavırlar var. Bir şimendifer istasyonu düşünün. Perona tahavvül geçirmek ve trene inzimam geçirmek talip kişilerin çoğu, en çelimsiz ve ya en makul yolu strateji geçirmek düşüncesince dönerler. Örneğin, rahmet yağıyorsa, istasyonun rahmet almayan kısmında kendinizi korumaya çalışabilirsiniz. Bu anlamda, hacısı hocası kestirim edilebilmektedir olmasa ve ayrımlı davransa bile, bazısı kuma davranışlarımız var. Ancak dikkatimizi dağıtan şeyler de var, olasılık telefonumuz çalar, dururuz. Hepsi istatistiklerin müşterek parçası. Bazı sayı farkı tavırlar ile yayılmış davranışlarda tahavvül var. İşte bu çalışma, elde edilmiş bilgilerle salt en muhtemel yahut en natürel yolun ne işe yaradığını değil, bire müşterek sürede kişilerin durması yahut böylecene art gitmesi kabil ayrımlı şeylerin ne çoğunlukla gerçekleştiğini kıymetlendirmek düşüncesince yapıldı. Bulduğumuz şey, kişilerin art döndüğü gerçeğinin istatistiki namına tekrarlanabileceği. Neden art değişmek isteyebileceğinizi bilemeyiz, her insanoğlunun ayrımlı müşterek motivasyonu olabilir. Bir şeyi unutmuş yahut fikrini değiştirmiş olabilir. Ancak dikkati çeken, bunun tekrarlanabilir müşterek hassa olmasıdır. Bunu da üniversitemizde, şimendifer istasyonunda yahut baki mekanlarda meydana getirilen müşterek gözlemsel deneyde ayırt ettik."

Toschi, gözlemleri esnasında müşterek yöne revan ve duran yahut art revan kullanmakta olanları derneşik namına gördüğünü aktararak, "Bu ödülü düzlük çalışmada yaptığımız şeyin temeli, belkili bulunan en girintisiz çıkıntısız bir hale odaklanmak. Yani temelde, müşterek insanoğlu müşterek tane başına çalışıyor ve böylecene dar yöne revan apayrı müşterek yayayla, apayrı müşterek yolcuyla karşılaşıyor. Bu karşılaşmalar ara sıra apayrı birine çarpmakla sonuçlanıyor. Araştırdığımız şey, apayrı müşterek adamla çarpışmamak düşüncesince yaptığımız bu manevranın elbette olduğu! Bu elbette olur? Bu tekrarlanabilir mi ve ne devir olmaya başlar? Yani, kalabalıktaki düet çarpışmaları ölçmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Ig Nobel Ödülleri

İlk defa 1991'de planlı ödüllerin adı, "aşağılık", "bayağı" anlamına mevrut İngilizce "ignoble" kelimesinden geliyor.

Önceleri absürt akkuş çalışmalarla küçümseme geçirmek düşüncesince sunulan ödüller, devir süresince popülaritesinin artmasıyla kullanmakta olanları ilk güldüren, sonraları da düşündüren ilmî araştırmalara verilmeye başlandı.

Ig Nobel Ödülleri, bilgi dünyasının en prestijli ödüllerinden birisi bulunan Nobel Bilim Ödülleri'nin açıklanmasından kestirmece müşterek ay önce, eylülde veriliyor.

Törende ödüllerini, asıl Nobel ödülü sahiplerinin elinden düzlük araştırmacılara teşekkürname konuşmalarını yapmaları düşüncesince 60 saniye müddet tanınıyor. Konuşma esnasında sahneye aşırı sayıda kağıt tayyare atılıyor.

Ig Ödüllerinin kurucusu Marc Abrahams, rastgele sene binlerce bireyin ihsanıhümayun düşüncesince müracaatta bulunduğunu anlatım ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ