USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Rosi tekniği, kısırlık sorunu olan erkeğe, baba olma umudu veriyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Timur Gürgan, Round Spermatid Enjeksiyonu ”Rosi” tekniğiyle, "Artık on paralık bebek sahibi olma arzusu kalmayan, koca kısırlığı olan çiftlerde bebek sahibi olma umudunun doğduğunu gördük" dedi.

Rosi tekniği, kısırlık sorunu olan erkeğe, baba olma umudu veriyor
02-11-2021 11:15

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Timur Gürgan, erkeklerle ilişik döl olmama yahut kısırlıkla ilişik toy gelişimleri Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Hakan Haliloğlu, Klinik Embriyoloji Uzmanı Dr. Halil Ruso ile beraberce 8. Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Kongresi'nde arsıulusal bölgede neva getiren ortak sokum yaptıklarını dile getirdi.

Japonlarla 4 sene evvel başlattıkları projenin meyvelerini meslektaşlarıyla paylaştıklarını aktaran Gürgan, “Artık tek döl sahibi olma arzusu kalmayan, eş kısırlığı olan çiftlerde döl umudunun doğduğunu gördük. Bazı adamların testislerinde tek meni ve ya mütekâmil spermleri yok. Japonya'da, Prof. Dr. Atsushi Tanaka ile beraberce yaptığımız çalışmalarda adamların testislerinde, ufak tefek yahut yemeni denilen çalışkan spermlerin bulunarak, eşlerinin yumurtalarının döllenmesi esasına dayanıyor. Çok ağır ortak işlem. Ülkemizde de yapılmaya çalışıldı. Çok erdemli hamilelik oranının olabildiği belirtildi. Dünyada bu işlemin akıllıcasına tamamlandıktan çoğalma ortak dirhem hastaların erdemli beklentilerine kez açmış olduğu düşüncesince tekniğe sıkkın sağ açıklık getirdi. Bizim grubumuz şuanda bunları, arsıulusal seviyede yaparak, şuana denli 2 tevellüt gerçekleştirdik. 3 tanede gebeliğimiz bitmeme ediyor” dedi.

"Gebelik şansı sağlayan ortak teknik"
Bu emekleri kongrede iftiharla sunduklarının altını çizen Gürgan, “Rosi, el değmemiş hamilelik şansı olan ortak erkeğin, yüzdelik 15 ile 19 ortada hamilelik şansı sağlayan ortak teknik. Hiç spermi olmayan, testislerinde fark eğlentili yahut yaşlı başlı meni görülmeyen çiftlerde Rosi tekniğiyle son elde ettik. Erkekle ilişik sorunların çözümünde Haliloğlu ve Ruso'nun hem Japonya'yla aynı zamanda Türkiye'deki çalışmalarındaki ilmî emekleri ve sonuçlarıyla bunu elde ettik” diyerek konuştu.

"Ülkemizde de küsurat ortak problem"
Ahmet Hakan Haliloğlu ise, Rosi tekniğiyle ilişik olarak, “Erkek kısırlığı tamamı dünyada olduğu, devletimizde de git gide küsurat ortak problem. Erkek infertilitesinde tek meni olmama durumu, başta infertilite ile uğraşan çiftlerimizde muvaffakiyet şansını ehemmiyetli seviyede düşüren ortak problem. Bu hastalarımızda yapılacak işlemlerle beraber, meni bulunamadığı takdirde geçerli ortak yöntem. Tam namına eğlentili ve yaşlı başlı hala gelmemiş jön meni hücrelerini, hususi ortak yalıtım enerjisi ile aktive edip, koyu ortak laboratuvar ortamında, çabucak çok işlemle aktive ederek, yumurtanın döllenmesi esasına dayanıyor” ifadelerine arazi verdi.

"Sperm hücresi başarısız baylara umut"
Haliloğlu, meni hücresi namevcut erkeklerde, alışılagelen tulum döl tedavisine uyarınca bağan ortak ihtimalle de olsa hamilelik şansı vermesi açısından Rosi'nin ehemmiyetli ortak formül bulunduğunun altını çizdi.

2015 senesinde baştan gündeme mevrut yöntemin 2 senedir Türkiye'de de uygulanmaya başladığını ayraç fail Haliloğlu, “Başarılı sonuçların alınmasıyla beraber, en azından meni hücresi başarısız jön baylara imge vaat fail ortak yöntemdir” dedi.

"Eskiye uyarınca kısırlık artıyor"
Erkek kısırlığının artım nedenlerini mükemmel namına söylemenin ağır olacağını tamlayan Haliloğlu,“ Çevresel faktörlerin ehemmiyetli bulunduğunu biliyoruz. Artık şişman şekilde yaşıyoruz. Çevresel faktörlerle bu arada ışıma olsun, çevresel toksinler olsun baylarda meni sayısını ve standardını malasef biçimsiz yönde etkiliyor. Erkeklerde elan emektar dönemlere uyarınca elan koyu kısırlığın görüldüğünü biliyoruz” diyerek konuştu.

"Canlı doğumumuz var, ortak gebelikte takibimizde"
Halil Ruso, infertilite menide tek meni görülmeme durumunun toplumda yüzdelik 1 oranında bulunduğunu kaydetti.
Kısırlık tedavisi gören çiftlere bakılınca bu oranın yüzdelik 15-20'lere denli çıkabildiğine yer veren Ruso, “Bu çiftler düşüncesince cerrahi ortak yolla meni arayışına gittiğimizde, meni bulma payı büyükçe yüzdelik 50'lerde. Yani bu çiftlerin yarısında meni çıkmayacaktır. Bu meni çıkmayan çiftlerin belirtik yüzdesi de izole ortak grup, bunların da yüzdelik 20-25'i oranında yemeni göze dediğimiz Rosi düşüncesince kullanabileceğimiz hücreler çıkabiliyor. Bu hücrelerle anlaşılan çivi hususi metotlarla, döllenmelerine araştırma görevlisi olduğumuzda, bu yumurtalarda yüzdelik 50 kabil ortak aşılanma payı istihsal geçirmek mümkün. Sonrasında geliştirilen embriyoları nakil ettiğimizde ise kısaca yüzdelik 10-15 yöresinde hamilelik elde ediyoruz. Bunlardan da eve çalışkan döl sevk payı kısaca yüzdelik 8 dolaylarında gözüküyor. Bizde Türkiye'de bu teknikle çalışkan tevellüt elde ettik. Bir adet bitmeme fail gebeliğimiz mevcut şuan için, iklim haricinde izlemesine bitmeme ediyoruz. Birde çalışkan doğumumuz var. Bebeğimizde ve annesinde de rastgele ortak başağrısı görülmüyor” ifadelerine arazi verdi.

İsa Akar - Gazi Taş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ