USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür'

Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruhsal teessürat canlı kişide birtakımı bedenî belirtiler ortaya çıkabilir. Bunun birlik tersi de görülebilir. Ruh ve beden sağlığının bir bütün bulunduğunu düşünürsek beden sağlığımızı etkileyen değme şeyin inam sağlığımız?

'Ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür'
09-10-2021 12:48
09-10-2021 12:48

Medicana Çamlıca Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü, Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt Dünya Ruh Sağlığı Günü düşüncesince meydana getirdiği açıklamada, beden ve inam sağlığının bir bütün olmasının önemine değindi.

Psikolog Kübra Bozkurt, “Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) afiyet tanımına göre: sağlık, sadece illet ve sakatlığın olmayışı değil, ruhen, vücuduyla ve içtimai yönden dört dörtlük bir afiyet halidir. Bu tanımlama bizlere sağlığı giriş döndürücü boyutlu adına ele katılması müstelzim bir deyim bulunduğunu vurgulamaktadır” dedi.

Ruhsal teessürat canlı insanda bazı bedenî belirtilerin ortaya çıkabileceğini, bunun dört dörtlük tersinin de görülebileceğini tamlayan Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruh ve beden sağlığının bir bütün bulunduğunu düşünürsek beden sağlığımızı etkileyen değme şeyin inam sağlığımızı da etkileyebileceği kararına varmamız beklenen olabiliyor” biçiminde konuştu.

Psikolog Bozkurt, laflarına şöyleki bitmeme etti: “The American Psychological Association göre, ruhiyat adına hastaysanız, fiziki sağlığınız da başağrısı belirtileri gösterecektir. Bunlar giriş ağrıları, hazım sistemi bozuklukları, ten reaksiyonları, yayılmış gövde ağrıları, eşeysel fonksiyonlarda bozulma, çarpıntı, soluk almada müşkülat adına sayılabilir. Benzer biçimde fiziki adına cılız ve çirkin hissediyorsanız, inam sağlığınız da etkilenecektir. Vücudunuzun umumi sağlığının, ferdin dirim standardını etkileyen bilinç ve beden ortada çelimli bir bağlanak vardır. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi göre, çirkin inam sağlığı bağışıklığı azaltarak vücudunuzu fiziki rahatsızlıklara elan savunmasız duruma getirmektedir” açıklamasında bulundu.

Ruh sağlığının beden sağlığına etkisi

Stresin nice ruhiyat ve fiziki hastalıklarla ile irtibatlı bulunduğunu aktaran Psikolog Bozkurt, “Negatif hissiyat ve çirkin zihnî gidişat rastgele bir fiziki hastalığı ağırlaştırabilmektedir. Stresin yanı esna anksiyete, bunalım kabilinden ruhiyat teessürat uykusuzluk, hazım sistemi sorunları, sırt, adale ağrıları, kırıklık kabilinden fiziki sorunlara kez açabilir. Vücuttan salınan spiritüel gerilim hormonları içki basıncını (tansiyon) yükseltir ve öfke, saldırganlık, endişe yada başka aksi duyguları arttırabilir. Eğer vücuttaki spiritüel gerilim hormonlarının mihman adına efdal kurda oluşu derinlemesine bir müddet bitmeme ederse, bu akıl kimyasında değişikliklere ne olur. Bu da duygu hastalıkları, inme, hab sorunları, giriş ağrısı ve başka vakayiname emraz ile sonuçlanabilir” sanarak konuştu.

Diğer taraftan kişiyi muhtelif vakayiname hastalılara sürükleyen, enfeksiyonlara gönül rahatlığı savunmasız kılan aşırı kiloluluk kabilinden hastalıkların, tembellik, inaktif olmak, ürkü atak, ikrar görmeme, sosyalleşememe kabilinden ruhiyat sıkıntılara ne olabileceğini vurgulayan Psikolog Bozkurt, “Yoğun duygular, ayrılıklar, yüzü sıcak birinin kaybı sizi çirkin hissettirir. Bu stresli bağlam sizi depresyona sokabilir. Eğer duygularınızı bastırırsanız bu hissiyat saldırganlık, hınç ve iade biçiminde ortaya çıkacak eğilimindedir. Ayrıca inam sağlığı bozunmuş bir isim özellik bağımlılığı, şiddet, kendine dokunca ita yada intihar kabilinden riskli ve itimatsız eylemlere yatkınlığı elan fazladır. Harvard Tıp Fakültesi'ne gereğince kronik, derinlemesine mütemadi ve derin dert depresyona sürükleyebilir ve depresyonda ağrıyı arttırmaktadır. Kronik ağrısı bulunan eşhas ruhiyat bozulmalara üç kıvrım elan bir tomar alışmış iken, depresyonu bulunan eşhas ise derinlemesine mütemadi ağrılar geliştirmeye giriş döndürücü elan yatkındır” ifadelerini kullandı.

Ruh sağlığı ile aracısız münasebetli bulunan beslenmenin fiziki sağlığa etkisi

Vücutta fiziki ve ruhiyat manada dayanıklı giriş döndürücü aktiviteyi arama eden hormon yahut enzim yetersizlikleri, aldığımız gıda öğelerinin azlığı yada çokluğu ile de münasebetli bulunduğunu bildiren Psikolog Bozkurt, “Yapılan ilmî araştırmalara gereğince inam halimize gereğince tagaddi eğilimlerimiz iri seviyede değişmektedir. mesela kendinizi sinirli hissettiğiniz anlarda karbonhidrat ihtiyacınız arttığı düşüncesince fast food yiyecekler aşındırmak isteyebilirsiniz. Kendinizi hoşnutsuz hissettiğiniz anlarda bilinçdışı faktörlerle beraberce kendinizi dulda ihtiyacının doğacağı fiziki bağlam düşüncesince size en birinci sınıf enerjileri sağlayacak kuruyemişe yönelebilirsiniz. En girintisiz çıkıntısız tanımı ile popülarite endişesinin, maşer çeşidinden ikrar görülmeme endişesinin yaşanması anoreksiya ile hepsi beden sağlığını bozabilir. Diğer taraftan ruhiyat teessürat dolayısıyla ‘duygusal açlık' gelişebileceğinden hepsi tagaddi düzeni ve aldığınız gıdaların beden sağlığınızı aksi etkileyebilir. Psikolojimizi bozan spiritüel gerilim faktörlerinin artması, depresyon, ürkü atak, fibromiyalji, psikosomatik dediğimiz ruhiyat sıkıntılardan kaynaklı bedenî dert durumları, vakayiname yorgunluk, uykusuzluk, kabilinden dayanıklı giriş döndürücü aksi tabloyu da yanı esna getirebilir” dedi.

Fiziksel ve ruhiyat afiyet ortada balans ne sağlanabilir, ne yapılmalı?

Psikolog Bozkurt, laflarını şöyleki sonlandırdı: “Vücudumuz güzel bulunmadığı senelerde bazısı sinyaller verir. Bu sinyalleri dinleyin. Onlar siz ve bedeniniz arasındaki yazışma alternatifleri olduğu için katiyen bu sinyalleri cezaevi gerisi etmeyin.

Duygularınızı dışa vurmak, sizi dinlendiren ve rahatlatan bir aktiviteler giriş döndürücü önemlidir. Egzersiz stresi azaltır, içki dolaşımını artırır ve bağışıklığı güçlendirir.

Bir uğraşı edinmek, bisiklete binmek, işaret okumak, gezi eylemek ve temaşa gerçekleştirmek kabilinden en sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirmek sizi stresten uzaklaştırır.

Ruh sağlığınız sizi fiziki adına formda avlamak düşüncesince eleştiri bir gösteriş oynamaktadır. Her devir fazlalık düşünün. Negatif duygularınızla başa çıkabilmek düşüncesince acemi metodlar öğrenin, mıhlı bir dirim tarzına intikal yapın. Bunlar umumi sağlığınızı iyileştirecek, sizi elan ödeşme duruma getirecek ve hayatta önünüze çıkan güçlüklerle elan havadan giriş etmenizi sağlayacaktır.

Araştırmalar ruhiyat bozuklukların fiziki sağlığı, fiziki bozuklukların da ruhiyat sağlığı etkilediğini ve bunun bir kısır kısır döngü bulunduğunu göstermektedir. Doğru davranış ve muktezi otama ile bu kısır kısır döngü kırılabilir. Fziksel ve ruhiyat afiyet arasındaki dengeyi arkalamak giriş döndürücü önemlidir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ