USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, Aydın'da tababet öğrencilerine seslendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddet suçlarının alelade, cezalandırılmamış taksirat bulunduğu fikrinin yaygınlaşmasının sağlık mensuplarının aleyhinde bulunduğunu ve bununla da savaşım edilmesi icap ettiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, Aydın'da tababet öğrencilerine seslendi
27-04-2022 17:42
Aydın

Fahrettin Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Kongre Merkezi'nde planlı programda araştırma görevlisi hekimler ile tababet ve dişçilik fakültelerinde okuyan öğrencilerle müşterek araya geldi.

Bakan Koca, ismini Adnan Menderes'ten meydan üniversitede bulunmanın kendisini duygulandırdığını dile getirdi.

Menderes'in hücresinden alınıp ölüm cezası cezası cezası edileceği İmralı Adası'na götürülürken yürütüm gününden haberi olmadığını tabir fail Koca, "Yolda nereye götürüldüğünü sordu. Uzun süredir marazlı bulunan Menderes'e 'Deniz Hastanesine gidiyoruz.' dediler. Menderes'in meselesi için müşterek doktor olarak, bu detayı dramatik bulurum. Umutla yalanın bu karşılaşması, ölüme götürülüşün hastaneye gidişle gizlenmesi kaderin acayip müşterek tecellisi olmalı. Belki söz, çaresizlikten söylenmiş müşterek sözdü, bilemiyorum." sanarak konuştu.

Buraya gelmeden ilk yaptırdığı tetkikte asistanların nöbetlerde kullanılacak bulunan tatil odalarına gereksinimi bulunduğunu öğrendiğini aktaran Koca, maaşlardaki yetersizliklerin sefer açmış bulunduğu neticelerden bir tanesi yerine ilmî aktivitelerden mahrum kalma problemininin da bu tetkikte belirtildiğini, yenidoğan servisi çıtırbom kalmış bulunduğu düşüncesince marazlı sevkinin mübrem olmasının da asistanların şikayetleri ortada bulunduğunu öğrendiğini ve bu problemle şahsen ilgileneceğini dile getirdi.

"Bakanlığımın rastgele şiddet vakası özelinde verdiği savaş bilinmiyor"

Geçen sene ara ayında Didim Devlet Hastanesinde çabuk servis hekimi Doğancan Kılıç'ın başı dumanlı birinin şiddetine uğradığını hatırlatan Koca, şöyleki dedi:

"Tüm şiddet vakaları derece bunun da üstünde kararlılıkla durmuş, ilkin başıboş bırakılan şüphelinin tutukluluğu düşüncesince lazım bilgelik ve tanık desteğinin sağlanmasına önayak olmuştuk. Bakanlığımın rastgele şiddet vakası özelinde biricik on paralık verdiği savaş yeteri kadar bilinmiyor. Türkiye'nin 81 ilinde, il sağlık müdürlerimin birer yardımcısı şiddet problemlerine huzur görevlendirilmiştir. Şiddet davaları avukatlarımızca strateji edilmektedir. Mağdur arkadaşlarımıza lazım desteği vermeye çalışıyoruz. Değindiğim il köklü yapı, müşterek icra vekili yardımcımın koordinasyonunda bana bağlıdır. Sağlıkta şiddet olaylarının bulunan türel süreçleri yadırganmakta, bunlara atasözü verilememektedir. Süreçlerin doğruluk duygumuzu gönül tokluğu etmediği baş döndürücü doğrudur. Fakat bu değerlendirmelerde bilgelik eksikliğine mebni sorumluluk payları da var. Mevcut yasalar, olayların ehemmiyetli müşterek kısmında, maalesef, kaymakamlık mensupları düşüncesince mevkufiyet istemini muhtemel kılmıyor."

"Medya düşüncesince kusur cazip, ukubet dikkat çeken değil"

Koca, şiddete teşebbüsü azaltacak güçteki kararların muhtemel olduğunca yayılması ve duyurulması icap ettiğini vurgulayarak, şöyleki konuştu:

"Sosyal komünikasyon ortamı ve gayrı kütle enformasyon araçları bu amaçla sansasyonel müşterek halde kullanılmalıdır. Problemin ve şikayetin kuşattığı ortamda çözümün parçası iktisap etmek derece kıymetli müşterek obje yoktur. Sağlıkta şiddet suçlarının alelade, bedelsiz taksirat bulunduğu fikrinin artması aleyhimizedir. Bu fikir, suçların artışına misyon etmektedir. Hukuki sonuçlar, bazısı örneklerde doğruluk duygumuzu karşılıyor. Denizli Pamukkale Tıp Fakültesi Hastanesinde 15 Ocak'ta yaşanan, dü araştırma görevlisi hekimi amaç meydan şiddet vakasının failine güzeşte ay maruz 8 sene 5 ay dam cezası, menfez ürkütücü bulunmasına karşın camiada yeteri kadar bap edilmemiştir. Sağlıkta şiddet suçunu 'Bir an kendimi kaybettim' sözüyle açıklayacağını zannedenlere bulunan türel koşullarda da söylenecek müşterek şeyler var. Maalesef komünikasyon ortamı düşüncesince kusur cazip, ukubet dikkat çeken değil. Maalesef şiddet suçlarının ele alınış türü suça motivasyon edici. Yasal aranjman yürürlüğe girdiğinde sizlerden teşrikimesai arzu ediyorum. Umarım toy kusur işlenmez. İşlenirse, bile bile cerh suçunda durdurma olacak. O tutuklamaları duymayan kalmamalı. O olup bitenleri çoğumuz paylaşmalıyız."

"Talih bana müşterek ameliyat adamı olma rolünü biçti"

Şiddet suçlarının failleri ortada vakfedilmiş yargılananların efdal müşterek kemiyet yapılanma etmediğinin müşterek esas bulunduğunu kaydeden Koca, şunları söyledi:

"Esasında, şiddetten malpractice (hatalı tıbbi uygulama) davalarına, az ücretten ağırbaşlı ve etraflıca nöbetlere, etraflı sorunlarımızın üstesinden encam ancak de karşılama müşterek doğruluk bulunduğunu biliyoruz. Emin olun, abileri yahut ablaları olacağınız güre hekimler ayrımsız şartlardan geçmeyecek. Sizler ise ihtimal çabucak bunların endişesini muammer olacaksınız. Talih bana müşterek ameliyat adamı olma rolünü biçti. Sözün hareket durumunu yeğleme ederim. Anlaşılmayan, anlatılmayan şeyler varsa, bahsetmek da müşterek görevdir."

"Sorunlarımız 5 dolambaç altında toplanıyor"

Bakan Koca, sağlıktaki asliye problemlerin 5 başlıkta toplandığını tabir ederek, "Mesleğin fors kaybı, şiddet, malpractice, ecir ilkin iktisap etmek az daha kişi hakları ve düzentileme ortamı kaynaklı olumsuzluklar.... Mesleğimizdeki fors kaybında topu topu problemlerin müşterek hülasasını görebiliyoruz. Fakat ayrıksı noktalar da var. Hekim, yasanın korumasına hususi gerekseme duymadığı çağda bugünkünden hâlâ saygındı. Bugün, söz gelişi şiddet sıkıntısı hem prestiji azaltıyor tıpkı zamanda mesleğin prestiji azaldıkça şiddet bundan atılganlık alıyor." sanarak konuştu.

Sağlıkta şiddet suçlarına huzur TBMM'de ehemmiyetli müşterek etap atıldığını anımsatan Koca, şöyleki bitmeme etti:

"TBMM Adalet Komisyonundan müşterek aranjman geçti ancak nice arkadaşımız nazarında tün güzeşte gemiler gibiydi. Belki de tığ yeteri kadar anlatamadık. Kasten cerh suçu fihrist suçları kapsamına alınıyor. Bu ne demektir? Kasten cerh suçu, ukubet yargılaması itibarıyla bundan böyle baş döndürücü hâlâ ağırbaşlı müşterek kusur olacak. Suçun, fihrist suçları kapsamına alınması, mevkufiyet düşüncesince tam etken yapılanma edecek. Sağlık çalışanını cerh suçu artık, bile bile öldürme, işkence, intihara manipülasyon derece baş döndürücü ağırbaşlı suçlarla ayrımsız dolambaç altında toplanıyor. Buna ek yerine ahali ortada 'kravat indirimi' denen dobra çözüm indirimi kalkıyor. Suç, amme hizmetinin zorla izin verilmediği gayrı şiddet suçlarından ayrılarak, ukubet artırılıyor."

Malpractice ilgilendiren gelişmelerin Türkiye'de tababet geçmişine geçecek önemde bulunduğunu dile getiren Koca, "TBMM Adalet Komisyonundan güzeşte malpractice davalarıyla ilgilendiren bu kanuncu düzenlemenin aslı nedir? Hekim, müşterek sağlık çalışanı, isteyerek davranmadığı sürece, uyguladığı tedaviden encam sorunlar dolayısıyla ödence ödemeyecek. Malpractice sıkıntısı cezrî çözülüyor." dedi.

Koca, hekimin, araştırma görevlisi hekimin, bilirkişi hekimin, barışma kaygısı duymasına ne müşterek doktor ne de icra vekili yerine gönlünün bulunduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aylık ilkin iktisap etmek az daha kişi haklarının iyileştirilmesi dair iradesini bildirme ettiğine, topu topu mevzularda kararlığını ortaya koyduğuna dikkati çekti.

"Yaşadığım sürece meslektaşınızım"

Nöbet hastalığına da yer veren Koca, bunun üstesinden tümden gelebilecekleri müşterek dava olmadığını, çözümünün vakte yayılacağını kaydederek, "Fakat 36 saatlik defa insanca olmaktan uzaktır. Çok ağırbaşlı müşterek yük. Çabalarıma tanıksınız. Çalışma süresini en baş döndürücü 24 saatle hudutlandırmak istiyoruz. Nöbetler düşüncesince de hakkaniyetli ecir düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz. Ben zaman Sağlık Bakanıyım ancak yaşadığım sürece meslektaşınızım. Size huzur ödevlerimi biliyorum. Buradan Ankara'ya, Bakanlık binasına toy ödevlerle döneceğimden sakıncasız olun." sanarak konuştu.

Koca, hâlâ sonraları öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesindeki programı öncesinde, Aydın'da Valiliği görüşme etti. Koca, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi görüşme edip, sağlık personelleri ve hastaların problemlerini dinledi.

Ramazan Paşa Cami'nde gün ortası namazını kılan Koca, hâlâ sonraları esnafı görüşme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ