USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık Bakanı Koca: Evlilik öncesinde SMA taraması mecburi bir duruma getirilecek

Sağlık Bakanı Koca, dünyaevi öncesindeki topu topu çiftler düşüncesince Spinal Müsküler Atrofi (SMA) rahatsızlığına müteveccih taramaların mecburi olacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Koca: Evlilik öncesinde SMA taraması mecburi bir duruma getirilecek
02-12-2021 19:19
Ankara

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastaları için otama yöntemleri ve yurt genelinde başlatılacak tarama çalışmalarını ele kabul etmek gibi meydana getirilen SMA Bilim Kurulu toplantısının arkası esna izah yaptı. Koca'nın açıklamaları, Bakanlığın YouTube hesabından da çalışkan yayınlandı.

SMA Bilim Kuruluyla şümullü nezdinde güruh gerçekleştirildiğini aktaran Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"SMA hastalarından lakırtı ederken, hayatın en kırılgan halinden lakırtı ediyoruz. Her adım, herhangi nezdinde değişmeyen ve herhangi nezdinde lakırtı bu kırılganlığı beklemek zorundadır. Konunun hassasiyeti hepimizi yüksek nezdinde cankulağı davranmaya meraklı kılıyor. Söz konusu kırılganlık, ne iyimserlikten düşsel umutlar üretmeye ne de en önemsiz olanağı menfez gerisi etmeye elverişlidir. Yapıcı bulunan şey, günah bilinci ve kanıta ilgili bilimden tahsil edilen destektir. Maalesef bunların birlik tersi üstelik bahis konusu olabilmektedir. Oysa kırılgan hayatlar, dokunulmazlık hayatlardır. Bu hayatların umutlarıyla oynanamaz."

Bakanlığın SMA dair somutluk kazanmış, semere vaat fail ilmî verilerden akıntı ettiğini tamlayan Bakan Koca, tıbbın, "mevcut bilgiler ışığında hastaya dokunca vermesi olasıdır herhangi nezdinde şeyden kaçınmak" kuralı gereği, kendini daim toy bilgilere, riske girmeden uyarlanmış ettiğini vurguladı.

"Evlilik öncesinde SMA taraması mecburi bir duruma getirilmektedir"

Sağlık Bakanı Koca, nusinersen çalışan maddeli, SMA hastalarındaki tesirinin sınırları ortaya konan ilacın Türkiye'de arka ifa kapsamında hastalara bedelsiz sunulduğunu anımsatarak, "Yıllardır meydana getirilen icraat ve devletimizde hastaların yaşamından elde edilmiş asıl veriler, ilacın er etapta kâr sağlayabildiğini göstermektedir. Ne efsus ki, bu hastalığın herhangi nezdinde çağında çarpıcı bulunan nezdinde otama bulunan değildir." niteleyerek konuştu.

Hastalara bulunan en güzel tedavileri arz etmek ve hayatlarını kolaylaştırmanın yanı esna SMA rahatsızlığı hasebiyle toy ıstıraplar yaşanmasını önlemenin de en ehemmiyetli hedeflerden bir tanesi bulunduğunu vurgulayan Koca, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bugün sonuncu manada nezdinde tedavisi sıfır ve irs kanalıyla ortaya çıkan SMA, ilaç katılması belkili nezdinde hastalıktır. Bu amaçla, dünyaevi öncesinde bütün çiftlere ve yenidoğan bebeklere SMA taraması yapılması programını yaşama geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması mecburi bir duruma getirilmektedir. Tarama sonucunda, irs bilimi yapıları SMA hastası nesil dünyaya getirme riski içeren çiftler, şayet dilek ederlerse tulum nesil yöntemiyle bu riskten ırak nezdinde biçimde nesil sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca yenidoğan bebekler için, emraz açısından meydana getirilen irs bilimi taramalara SMA rahatsızlığı müdahale edilmiş durumdadır. Böylece, tedavinin çarpıcı bulunduğu er çağda soruşturma şansı ortaya çıkacaktır. Çalışma, ay sonuna sincap uygulamaya konuyor."

"Ülkemizde SMA düşüncesince karşılanmamış nezdinde otama gereksinimi bulunmamaktadır"

SMA Bilim Kurulu toplantısının neticelerini paylaşan Koca, SMA hastalığının ayrımlı tipleri düşüncesince rahatsızlığı modifiye fail otama seçeneklerinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde SMA düşüncesince karşılanmamış nezdinde otama gereksinimi bulunmamaktadır. 2017 yılından itibaren SMA Tip1, 2019'dan itibaren ise SMA Tip-2 ve Tip-3 hastalarda otama uygulanmaktadır. Nursinersen, risdiplam ve geniş replasman tedavisi seçeneklerinin bütün SMA Tip-1 hastalarında hastalığın önceki üç kocaoğlan süresince uygulandığında benzeşim aktiflik gösterdiği ilmî yerine ve asıl avlu verileri ile ortaya konmuştur. Bu tedavilerin er çağda birbirlerine üstünlükleri gösterilmemiştir. Sözünü ettiğim nusinersen çalışan maddeli ilacımız, otama rehberinde tanımlı bütün hastalarımız düşüncesince kullanılmaya bitmeme edecektir. Bu ilacı kullanan hastalar düşüncesince 'tedavi almaya uygunluk' kriterlerinde hastaları zecrî birtakım kriterler kaldırılmıştır. Tedaviye muvasala düşüncesince ölçün kontrollere bitmeme edilmesi akıbet adım önemlidir."

Yapılacak yenidoğan taraması ile belirleme edilen hastalar düşüncesince akıllıca tedaviye derhal, en er çağda başlanacağını tamlayan Bakan Koca, "Yeni doğan tarama programı ile baş başa bütün otama seçeneklerine muvasala dair enfrastrüktür emek harcamaları akıbet adım özveren biçimde sürdürülmektedir. En endamsız müddette afiyet sistemine bütünleşmiş edilecektir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ